Política

Asens i Junqueras defensen la proposta d’Acord de Claredat

El líder dels comuns a Madrid creu que “pot tenir recorregut en el futur”, tot i que congela ara la taula de diàleg i no veu que el conflicte es resolgui abans de “dues o tres legislatures”

El president d’ERC creu que la Moncloa al final s’avindrà a negociar i defensa que la seva és la “millor confrontació intel·ligent”

ERC i En Comú Podem han defensat avui en sengles entrevistes a EFE, amb matisos diferents això sí, la proposta d’Acord de Claredat que impulsa el president Pere Aragonès per pactar un referèndum amb l’Estat sobre el futur polític de Catalunya. El líder dels comuns al Congrés, Jaume Asens, creu que l’estratègia “pot tenir recorregut en el futur”, però ha avisat Aragonès que li fa un “flac favor” si la planteja tot just per interessos electoralistes, ara a les portes de les municipals. L’home fort dels comuns a Madrid ha reclamat “més respecte” per a la proposta -que recorda que el seu espai ja va fer fa uns anys i ERC li va respondre aleshores que era una pantalla superada-, si bé creu que s’haurà de plantejar “en el moment adequat, construint abans les complicitats i les aliances necessàries perquè sigui viable, més enllà del pur màrqueting electoral”.

Per això mateix defensa que no cal que es reuneixi la taula de diàleg en els propers mesos, “en ple cicle electoral”, ja que segons ell comportaria el risc que esdevingués un mer instrument “partidista, electoralista”. Asens, així, reclama paciència, ser persistents “i no córrer més del compte”, ja que recorda que el conflicte polític entre Catalunya i l’Estat “ve de lluny i va per llarg”. Segons ell, de fet, no es resoldrà en una legislatura, sinó que segurament en caldran “dues o tres”.

Pel seu compte, el president d’ERC, Oriol Junqueras, rebat que “no és una qüestió de temps, sinó de força democràtica” que es pugui reunir a Catalunya, per la qual cosa ha demanat al conjunt de l’independentisme que doni suport a la proposta, ja que està convençut que el govern espanyol acabarà acceptant negociar el referèndum. “Hem constatat que si tenim força democràtica les coses passen”, constata.

Junqueras ha deixat clar que, passi el que passi, ERC no deixarà de defensar el dret a votar el futur del país “només perquè hi hagi partits que hi hagin renunciat o no s’hi atreveixin”, partits a qui ha reptat un cop més a presentar una alternativa. En aquest sentit, s’ha mostrat escèptic amb la “confrontació intel·ligent” que defensa Junts, a qui fins i tot ha replicat: “la més intel·ligent de les confrontacions és la que exerceix ERC”. El republicà, en aquest sentit, ha recordat que han aconseguit “limitar” la capacitat repressiva de l’Estat i la seva arbitrarietat, i ha tret pit que han obligat el govern espanyol a acceptar una taula de negociació i ha hagut de concedir els indults als presos polítics, una reforma del Codi Penal o el retorn de tres exiliats. Segons Junqueras, a més, amb l’estratègia de diàleg d’ERC s’aconsegueix també sumar suports interns a Catalunya a favor del dret a l’autodeterminació i demanar suports internacionals per a l’independentisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes
Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona