Política

Parlament europeu

L’Eurocambra adverteix que l’augment dels costos dels plans de recuperació comportarà retallades en projectes de la UE

El Parlament veu “quasi impossible” finançar noves iniciatives sense reduir els ingressos de programes com Erasmus+

El Parlament Europeu ha advertit que l’augment dels costos vinculats als plans de recuperació comportarà retallades en altres projectes de la Unió Europea de cara al 2024.

En un text aprovat aquest dimecres al ple d’Estrasburg –amb 434 vots a favor, 99 en contra i 89 abstencions–, els eurodiputats han advertit que, si no es prenen mesures, és “molt probable” que programes com Erasmus+, UEperlaSalut o el programa de ciutadania, igualtat, drets i valors vegin reduïdes les seves partides.

De fet, la cambra veu “quasi impossible” finançar noves iniciatives sense retocar altres iniciatives i demana una revisió “urgent i ambiciosa” del pressupost de la Unió Europea.

El marc financer plurianual per al període 2021-2027 va pressupostar un total de 12.900 milions d’euros per cobrir els costos vinculats a l’endeutament dels instruments de recuperació. La xifra es va basar en el fet que les taxes d’interès incrementarien gradualment i se situarien en l’1,15% el 2027. Lluny dels càlculs efectuats, el cost del deute ja supera el 3%.

A banda de l’advertència sobre el pressupost, els eurodiputats també han reclamat millors controls sobre l’execució de fons de recuperació. En una resolució votada aquest mateix dimecres, la majoria del Parlament Europeu ha expressat la seva preocupació les opcions “limitades” de què disposa la UE per comprovar com s’estan utilitzant els diners.

“Donat que els fons es van crear en un escenari de pressió, els requisits de control són menys estrictes i depenen més de les autoritats nacionals, que en alguns casos són massa propenses a errors i són poc fiables”, denuncien.

En aquest sentit, demana a la Comissió que reforci la vigilància dels sistemes de control intern dels estats per prevenir i detectar fraus, corrupció i conflictes d’interessos i cita un cas d’Espanya com a exemple, que l’any 2021 va rebre un pagament del fons de recuperació sense haver presentat proves suficients per acreditar que havia complert les fites que se li exigien.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona