Política

Els pactes a les diputacions esquerda més les relacions d’ERC i Junts

Retrets entre les formacions sobre les propostes que havien negociat en la cimera a Ginebra i allunya qualsevol front independentista democràtic

La proposta de front comú independentista començant pels municipis i els ens supramunicipals que va proposar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, s’esquerda a marxes forçades amb l’últim capítol que ha accelerat l’acord d’ERC amb el PSC per governar plegats a les diputacions de Lleida i Tarragona deixant fora Junts d’ahir a la tarda.

Des de Junts per Catalunya asseguren que el dimecres 7 de juny van proposar una proposta a ERC per garantir governs independentistes a les diputacions de Lleida i Tarragona que “va ser formalitzada la setmana passada després de la reunió a Ginebra entre representants dels dos partits en que es van valorar el resultat de les eleccions i els escenaris de pacte”. La proposta, afegeixen, consistia en pactar el govern i tornar-se les presidències durant dos anys. Les presidències havien de ser creuades, de tal manera que quan Junts presidís una de les diputacions durant dos anys, ERC presidís l’altre. Segons els juntaires, pacte possibilitaria que tres diputacions fossin governades per partits independentistes després de l’acord segellat a la diputació de Girona. ERC ha censurat que Junts s’hagi atribuït aquesta proposta que ells van fer-los després que l’haguessin rebutjat.

ERC afirma que a Ginebra va concretar “la seva voluntat de mà estesa per prioritzar pactes” per alcaldies i presidències independentistes en municipis, consells comarcals i diputacions, però que en paral·lel Junts “tancava acords amb el PSC per desbancar” els republicans en municipis com Roses, l’Ametlla de Mar o la Bisbal d’Empordà. afegeixen que van votar Anna Erra a la presidència del Parlament i prioritzat la negociació amb Xavier Trias a l’alcaldia de Barcelona, amb la voluntat de “recosir confiances”,

Els republicans afirmen que a Girona van acceptar un acord per garantir la presidència de Junts i per tancar-ne en per a les diputacions de Tarragona i Lleida. A Tarragona es proposava presidència per ERC , com a força guanyadora, i a Lleida a la inversa, i segons expliquen “va rebre la negativa de Junts” com també rebia una segona proposta llançada per Esquerra Republicana per alternar dos anys i dos anys les presidències de Lleida i Tarragona.

En una piulada posterior el secretari general de Junts, Jordi Turull, replicava: “Això és mentida! És una distorsió absoluta de la realitat. Demà[avui per al lector] ERC ens havia de donar una resposta, que ha anat aplaçant diversos cops”, afegint que era “la proposta de presidir les diputacions de Lleida i de Tarragona 2 anys i 2 anys. Avui ens hem trobat l’anunci d’acord amb el PSC”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PSC vol augmentar el parc d’habitatge públic a comarques gironines

girona

Veray (PP): “socialisme i separatisme són inestabilitat política”

banyoles
polònia

Les menors podran comprar la píndola de l’endemà sense recepta

barcelona
estats units

Els proisraelians ataquen els universitaris propalestins a Los Angeles

barcelona
dinamarca

El govern introdueix el servei militar obligatori per a dones

barcelona
guerra a gaza

Washington estudia acollir refugiats palestins que han fugit de la Franja

barcelona
estats units

La policia desallotja els universitaris de Columbia crítics amb Israel

barcelona
Eleccions 2024

El català agafa protagonisme

Barcelona

Hora d’aplicar l’amnistia o prevaricar

Madrid