Política

Hamas terroritza Israel

Els milicians palestins superen la intel·ligència israeliana i assassinen més de 250 israelians

La resposta militar mata 232 persones a Gaza mentre que la sensació d’inseguretat s’escampa per territori israelià

La ruptura d’un miratge. Milions d’israelians es van despertar ahir en un país d’aparença feble que no s’assembla al que les seves autoritats deien liderar. Era el dia en què es complien cinquanta anys de la guerra del Yom Kippur, en què Síria i Egipte van assaltar per sorpresa l’estat jueu. Aquell trauma col·lectiu, amb gairebé 2.700 soldats israelians morts, dura fins als nostres dies. Els fets d’ahir, que molts israelians veuen com un dels pitjors dies en la història del país, amenacen de convertir-se en una negra fita similar.

Els militants d’Al-Qassam, l’ala militar de Hamas, van entrar per sorpresa a Israel per terra, mar i aire. Van prendre el control de la comissaria de la ciutat de Sederot i el control del pànic israelià. Acabarien establint el domini sobre comunitats israelianes del sud del país, des d’on sortien crides de socors de ciutadans que es veien presos o acarnissats. Anit hi havia constància del segrest de dotzenes de persones que acabarien captives a la franja de Gaza, així com de l’assassinat d’unes 250 persones a mans dels assaltants palestins.

L’operació ha hagut de requerir mesos de preparació. No haver detectat la cocció d’un atac d’aquesta magnitud des d’un territori que controla per terra, mar i aire deixa en entredit les capacitats de l’estat d’Israel, i tomba la percepció d’invencibilitat. El primer ministre Benjamin Netanyahu va assegurar que Israel acabaria “guanyant aquesta guerra” i que la seva resposta seria inèdita en la història. El primer ministre també va proposar un govern d’unitat nacional a Benny Gantz –antic ministre de Defensa– i al líder de l’oposició Yair Lapid. El ministre de Seguretat Nacional, el supremacista Itamar Ben-Gvir, va declarar l’emergència civil, atorgant a la policia la capacitat d’imposar tocs de queda i d’utilitzar vehicles i d’armes que siguin propietat dels ciutadans.

La resposta israeliana a la franja de Gaza està sent dura. Els míssils contra el territori més densament poblat del món van deixar 232 assassinats en poques hores. Els hospitals, que no donaven l’abast, demanaven als ferits menys greus que marxessin a casa. El dany també és material. L’enderrocament del segon edifici residencial més gran de l’enclavament, amb més de 100 apartaments, deixa sense casa centenars de persones, que havien abandonat la residència resignats després de rebre l’avís de les autoritats israelianes.

Analistes remarquen que l’assalt palestí arriba després de crims impunes contra els palestins sobre els quals ningú confia que es faci justícia, com ara les operacions militars i mortals contra camps de refugiats a Cisjordània, les invasions intimidatòries dels colons amb el suport de l’exèrcit contra municipis palestins o l’increment en els assassinats contra població ocupada a Cisjordània.

Hamas ha cridat els seus aliats, com ara la milícia libanesa Hezbollah, a unir-se en l’ofensiva contra Israel. Es fa difícil d’imaginar que el grup patrocinat per l’Iran s’hi sumi. Un atac posaria en risc el Líban sencer en un país on no tothom sent que aquesta sigui la seva guerra. Però la Palestina històrica es troba en un terreny desconegut on ningú està fora de perill, i on les prediccions que es poden fer són nefastes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona
política

ERC recorre a la JEC contra l’ús electoralista de l’“exhibició mediàtica” de Sánchez

barcelona
estat espanyol

El CIS diu que el 44,5% d'enquestats volia que dimitís o hi hagués eleccions

barcelona