Política

L’hospital més gran de Gaza, sense electricitat ni combustible

Metges Sense Fronteres denuncia la “intensificació dramàtica” dels atacs d’Israel i qualifica la situació a Al-Shifa de “catastròfica”

Denuncien que el centre sanitari d’Al Quds està envoltat de tancs israelians

Israel amplia a set hores la “pausa humanitària” per facilitar la sortida de civils i obre un nou corredor a la costa

L’exèrcit israelià ha intensificat durant la nit els atacs contra els hospitals de Gaza, provocant una situació encara més “catastròfica” al complex mèdic més gran de la ciutat, el d’Al-Shifa, que s’ha quedat sense electricitat, combustible, aliments i comunicacions, fet que ha obligat a aturar les operacions i ha provocat la mort de pacients, entre els quals un nadó que es trobava a la incubadora, segons ha informat el ministeri de Sanitat de la Franja.

Segons el ministeri de Salut, controlat per Hamàs, i també denuncien treballadors sanitaris franctiradors israelians desplegats en els edificis que envolten el complex disparen contra qualsevol persona que intenta sortir o desplaçar-se entre els edificis del centre hospitalari.

L’ONG Metges Sense Fronteres (MSF) ha denunciat la “intensificació dramàtica” que ha patit l’hospital Al-Shifa en les últimes hores per part de l’exèrcit israelià. Segons l’entitat, que explica la situació a partir de la informació que rep des de la Franja assegura que la situació ara a l’interior del complex, que té 700 llits, és “catastròfica”.

L’ONG insisteix en fer una crida per detenir els atacs contra hospitals i a protegir les instal·lacions sanitàries, el personal mèdic i els pacients. En un comunicat , l’entitat assegurar estar “extremadament preocupada per la seguretat dels pacients i del personal mèdic”. “L’hospital d’Al-Shifa ha rebut l’atac d’Israel, incloses les unitats de maternitat i consultes externes, amb el resultat de múltiples morts i ferits. Les hostilitats no han cessat”, informa MSF a les xarxes socials.

Segons la coordinadora general de MSF en territoris palestins ocupats, la situació a l’hospital és catastròfica i demana al govern israelià que “cessi aquesta implacable assalt al sistema sanitari de Gaza”. “Les ambulàncies ja no poden recollir els ferits i els bombardejos impedeixen evacuar personal i pacients”, afegeix.

Un metge d’Al-Shifa ha assegurat a Efe que al centre s’han acumulat un centenar de cadàvers que haurien d’enterrar en una fossa comuna però no ho poden fer pel setge israelià.

Hospitals encerclats

Dos hospitals més de Gaza, Al-Quds i Al-Rantisi han estat encerclats per tancs israelians, segons denuncien diverses ONGs. Segons la Mitja Lluna Roja, a Al-Quds els tancs, que es troben a només 20 metres, estan disparant contra el centre sanitari, on hi ha uns 14.000 persones refugiades.

Des d’Israel, un portaveu militar ha tornat a demanar als palestins que evacuïn els hospitals de la Franja perquè “són zones molt perilloses”. Segons el portaveu “fa gairebé un mes” que han avisat els administradors de l’hospital d’Al-Shifa perquè evacuïn el complex i han intentat evitar que els ciutadans “es congreguin a l’hospital o als seus jardins”. “Són zones molt perilloses i estem tractant de pressionar perquè les evacuïn”, ha assegurat en una compareixença davant la premsa.

Aquest dissabte l’exèrcit israelià també ha confirmat que divendres va atacar una escola a la ciutat de Gaza, on va matar un comandant de Hamàs, Ahmed Siam. Des de Gaza es va denunciar la mort de desenes de persones a causa de l’atac.

Alerta d’Unicef

Unicef ha advertit aquest dissabte que les vides de més d’un milió d’infants a la Franja de Gaza “pengen d’un fil” davant el col·lapse del sistema sanitari i la intensificació dels atacs israelians contra instal·lacions mèdiques.

En un comunicat, l’agència de les Nacions Unides ha indicat que en les últimes 24 hores les activitats dels hospitals infantils d’Al-Rantisi i al-Naser s’han reduït dràsticament i ha denunciat que només “un petit generador” alimenta les unitats de cures intensius en aquests centres.

Des de l’inici del conflicte bèl·lic més de 11.000 palestins han mort, entre els quals 4.506 infants, 3.027 dones i 678 persones grans, mentre que unes 27.500 han resultat ferits, segons el ministeri de Sanitat de Gaza.

Ampliació de “pauses humanitàries”

L’exèrcit israelià ha anunciat aquest dissabte una ampliació de tres hores de les “pauses humanitàries” per permetre la sortida de civils palestins del nord de la Franja cap al sud a través de la carretera de Salah al Din. Així, aquesta via, que travessa de nord a sud la Franja, estarà oberta set hores enlloc de quatre, com havia anunciat anteriorment. En un comunicat, també ha anunciat que s’obrirà una nova via costanera per facilitar les evacuacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ
política

Aragonès demana que “cap vot catalanista” vagi al PSC i es conjura perquè no governi

barcelona

Orriols participa de la retirada del cartell de festa censurat del balcó de l’Ajuntament

RIPOLL

Presó per un dels cinc sospitosos de cometre narcoassalts

FIGUERES
Estats Units

Stormy Daniels insisteix que ha dit “la veritat” sobre Trump

Barcelona
Guerra a Gaza

Netanyahu manté els plans a Gaza i respon a Biden que “si hem d’estar sols, estarem sols”

barcelona

Paneque (PSC): “Som l’únic partit amb programa específic per la demarcació”

GIRONA

Cañigueral destaca que l’índex d’atur és el més baix en 15 anys

riudellots de la selva
Guerra a Gaza

Desenes de milers de persones fugen de Rafah enmig de bombardejos

Barcelona