Política

argentina

Primera reunió per a la transició a l’Argentina entre Fernández i Milei

La trobada, que va tenir lloc a la residència presidencial, va durar gairebé dues hores i mitja

La transició cap al govern que iniciarà el seu mandat el 10 de desembre pròxim ha començat aquest dimarts a l’Argentina amb una trobada de gairebé dues hores i mitja entre el president sortint, Alberto Fernández, i l’electe, Javier Milei, en la Quinta d’Oliveras (residència presidencial).

Milei, líder de La Llibertat Avanza (ultradreta), va arribar passades les 8.15 hores (11.15 GMT), a la residència presidencial, situada a la província de Buenos Aires, al nord de la capital argentina, i es va retirar a les 11.07 (13.07 GMT), en un vehicle particular.

“La trobada es va portar endavant en la residència presidencial d’Oliveras a fi de començar el procés de transició institucional entre els equips designats per tots dos en les diferents àrees de govern”, va informar el comunicat difós per la Presidència de l’Argentina.

La reunió entre el president electe i el sortint estava pautada per a les 8.30 hores (11.30 GMT).

El comunicat oficial va ser difós juntament amb una foto que mostra a Fernández i Milei, seriosos, asseguts en una galeria de la quinta, enfront d’una taula baixa amb copes d’aigua i de fons el jardí de la residència presidencial, a les 9.24 hores (12.24 GMT) en el compte de X (antiga xarxa Twitter) de la portaveu presidencial, Gabriela Cerruti.

El text, de només dos paràgrafs, va informar que Fernández havia estat l’amfitrió de la trobada amb Milei, “qui assumirà les seves funcions constitucionals al capdavant del Poder Executiu Nacional” des del 10 de desembre.

Milei va acudir a la trobada des de l’Hotel Llibertador, on des de fa setmanes està instal·lat el seu ’búnquer’ de campanya, al costat de Nicolás Posse, home fort de la seva campanya i qui pot ser el seu cap de Gabinet.

Inicialment, aquesta reunió havia de celebrar-se el dilluns, dia festiu a l’Argentina, però l’equip de campanya del president electe va confirmar que aquesta no tindria lloc.

Milei va vèncer el diumenge la segona volta de les eleccions presidencials enfront del candidat oficialista i actual ministre d’Economia, Sergio Massa, qui aquest dilluns va presentar a l’equip de la seva confiança que assumirà la transició econòmica.

Amb el 99,28% de les taules escrutades i una participació del 76,31%, el líder de La Llibertat Avanza va obtenir gairebé 14,5 milions de vots, un 55,69%, mentre que l’aspirant d’Unió per la Pàtria (peronisme) es va quedar amb 11,5 milions de sufragis (44,30%).

Argentina espera impacient que aquesta transició transcorri per rumbs de normalitat davant la situació que travessa el país.

Hi ha molta expectativa pel comportament dels mercats borsari i de divises a l’Argentina aquest dimarts, primera sessió hàbil des que el diumenge guanyés Milei –un economista llibertari que ha defensat la dolarització de l’economia i el tancament del Banc Central, entre altres mesures econòmiques de gran importància–.

Amb una inflació interanual del 142,7%, un 40,1% de pobresa i una bretxa canviària del 200%, la situació econòmica del país exigeix mesures urgents per a retornar tranquil·litat a una societat que va votar un canvi radical per al període 2023-2027.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

La Comissió Europea evita pronunciar-se sobre la decisió de Sánchez

barcelona
estat espanyol

El PSOE diu que amb la continuïtat de Sánchez “guanya la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Sánchez no dimiteix i seguirà de president

madrid
guerra a gaza

Almenys vint palestins morts en nous atacs israelians a Rafah

barcelona
guerra a europea

Ucraïna es retira de tres localitats en el front oriental

barcelona
política

Puigdemont suspèn l’agenda d’avui per la defunció de la seva mare

barcelona
Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
crònica

Comunes contra el casino