Política

Equador

Noboa avisa que no cedirà davant els terroristes

L’onada de violència al país provoca almenys una desena de morts

Les forces armades es despleguen arreu del territori i prometen “fermesa i contundència” contra les bandes criminals, declarades terroristes

El Perú declara l’emergència a la frontera

“Estem en un estat de guerra i no podem cedir enfront d’aquests s terroristes”, ha assegurat aquest dimecres el president d’Equador, Daniel Noboa, en la seva primera intervenció pública d’ençà que va declarar l’estat d’excepció al país.

En una entrevista amb Radio Canela , Noboa ha avançat que no pensa negociar ni cedir davant les bandes de delinqüents que el govern qualifica de “terroristes”. El polític ha considerat que les accions violentes dels últims dies són la resposta dels grups criminals davant les accions que està adoptant l’Estat per aturar l’escalada d’inseguretat, que ha situat l’Equador com un dels països més violents del món. Segons ell, després que l’executiu hagi declarat aquestes bandes objectius militars, s’ho pensaran dues vegades abans de perpetrar noves accions. “Nosaltres no podem cedir, que és el que ells voldrien. No pararem perquè una corrua de terroristes vulgui atemorir la ciutadania”, ha garantit Noboa.

Almenys deu morts

L’onada de violència desencadenada ahir dimarts per la fugida de la presó del líder de la banda criminal Los Choneros, Adolfo Macías Fito, que havia de ser traslladat i aïllat en una presó de màxima seguretat, ja ha deixat almenys deu morts i desenes de ferits i detinguts en les últimes hores.

A la ciutat de Guayaquil, la més poblada del país, els atacs de grups criminals han deixat vuit víctimes mortals i almenys dos ferits en una tarda terror, segons les autoritats locals. Entre els incidents registrats dimarts a la ciutat destaquen incursions armades a cinc hospitals, que van ser recuperats posteriorment per les forces de seguretat i l’atac a una caserna de la Policia Comunitaria.

També va ser a Guayaquil on un grup d’homes armats va assaltar els estudis de la cadena TC Televisión en plena retransmissió del noticiari i van amenaçar els periodistes i treballadors, que va ser rescatats una hora i mitja després. Noboa ha criticat avui que alguns mitjans donessin cobertura en directe al succés perquè, a parer seu, les bandes volen difondre aquestes imatges per provocar terror i intentar doblegar-lo, “però no ho aconseguiran”, ha dit. “No negociarem amb terroristes”, ha reblat.

També a la província de Guayas, dos agents motoritzats de la Policia Nacional d’Equador han estat assassinats per “delinqüents armats”, segons ha informat aquest dimecres el cos estatal.

En diverses actuacions policials realitzades en les últimes hores han estat detingudes setanta persones i disset presos fugats han estat capturats. La Policia Nacional ha informat també de l’alliberament de tres agents retinguts. A més, s’han confiscat nou armes de foc i més de tres-centes bales; vuit artefactes explosius i quinze còctels molotov a punt per utilitzar, i una dotzena de vehicles, la meitat motocicletes.

Noboa va reconèixer dimarts “l’existència d’un conflicte armat intern” a tot el país i va ordenar a l’exèrcit que actuï per desmantellar una vintena d’organitzacions criminals, a les que va declarar com a grups terroristes i actors no estatals bel·ligerants.

En virtut del decret d’Estat d’excepció, l’exèrcit ha reforçat el control de 35 presons i ha desplegat efectius arreu del país, que realitzen operacions de control d’armes, municions i explosius. El cap del comandament conjunt de les forces armades, Jaime Vela, ha assegurat que actuaran amb “fermesa i contundència” i “no retrocediran ni negociaran” amb els delinqüents que volen infondre terror. “Tot grup terrorista s’ha convertit en un objectiu militar”, ha advertit.

L’Assemblea Nacional (parlament) d’Equador ha manifestat el seu suport unitari a les forces armades i policials davant l’onada de violència. Els membres del poder legislatiu han especificat que “aquest suport inclou l’adopció d’indults i/o amnisties” en els casos que siguin necessaris per garantir que aquests cossos puguin complir les seves tasques.

Preocupació al Perú

El “conflicte intern” a l’Equador ha provocat inquietud al veí Perú, que ha declarat l’Estat d’emergència a la frontera nord del país. El govern ha ordenat el desplegament les forces armades en aquesta zona per reforçar les tasques de vigilància de la Policia Nacional a les regions d’Amazones, Cajamarca i Loreto.

El primer ministre peruà, Alberto Otárola, ha fet una crida a la “calma” per als ciutadans de les zones de Piura i Tumbes, a tocar d’Equador, i on ja estava vigent un estat d’emergència des del novembre. Els dos països sud-americans comparteixen més de 1.500 quilòmetres de frontera.

El ministeri d’Exteriors peruà ha “condemnat enèrgicament els actes de violència” i ha expressat el seu suport al govern del president Daniel Noboa i a la “institucionalitat i estabilitat democràtiques” a l’Equador.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries