Política

guerra a europa

Rússia i Ucraïna endureixen l’intercanvi d’atacs amb míssils i drons

Moscou tem un increment d’accions militars sobre el seu territori coincidint amb les pròximes eleccions presidencials

Rússia i Ucraïna han endurit aquest divendres l’intercanvi d’atacs amb míssils i drons contra la rereguarda enemiga, sense que es produeixin avanços significatius de cap de les parts en la línia del front, tot i que Moscou assegura portar la iniciativa.

Els sistemes de defensa antiaèria ucraïnesos han abatut aquesta matinada 19 dels 20 drons d’ala fixa Shahed llançats per l’Exèrcit rus contra diverses regions de la meitat sud d’Ucraïna, segons el comunicat de guerra ucraïnès.

Atacs a cinc regions ucraïneses

La Força Aèria d’Ucraïna ha precisat que els drons Shahed van ser abatuts a les regions de Zaporíjia, Mikolàiv, Odessa, Dnipropetrovsk i Kirovograd.

A la ciutat portuària d’Odessa (mar Negra) almenys tres persones van resultar ferides en l’atac d’aquesta matinada, que es va sumar al d’anit amb míssils contra Khàrkiv, en nord-est d’Ucraïna, on va deixar 16 ferits.

El cap de l’administració militar de la regió de Khàrkiv, Oleg Sinegúbov, ha indicat que l’Exèrcit rus va llançar dos míssils antiaeris S-300 modificats per a aconseguir objectius terrestres que van impactar en una zona residencial del centre de la capital regional.

Ucraïna ataca a la regió de Belgorod

Segons Sinegúbov, els míssils van ser llançats des de la veïna regió russa de Belgorod, que avui mateix va sofrir dos atacs aeris de resposta.

El primer dels atacs es va produir entorn de les 02.40 hores de Moscou (23.40 GMT del dimarts) i es va saldar amb set míssils Viljá (Alliso) i quatre drons d’ala fixa abatuts, segons ha assenyalat el ministeri de Defensa de Rússia en un comunicat publicat en Telegram.

Quatre hores després el comandament militar rus va comunicar que les defenses antiaèries van derrocar quatre coets RM-70 i altres dos drons ucraïnesos sobre Belgorod.

Moscou tem un augment dels atacs ucraïnesos

El coronel retirat Mijaíl Jodarionok, un dels pocs experts militars russos que des del primer moment va advertir que la campanya a Ucraïna no seria un passeig, ha pronosticat que els atacs ucraïnesos contra les capitals regionals en la zona fronterera “adquiriran probablement un caràcter massiu”.

“En aquest assumpte hi ha un rerefons polític important: els atacs a ciutats russes durant la campanya electoral de (el president rus) Vladímir Putin (que aspira a la reelecció en els comicis de març pròxim) podrien tenir conseqüències indesitjables per als dirigents del país”, ha escrit Jodarionok en el digital Gazeta.ru.

A més de la campanya electoral russa, s’aproximen dues dates clau del conflicte entre Rússia i Ucraïna: el 24 de febrer es compleix el segon aniversari del començament de la invasió russa i el 21 de març el dècim de l’annexió de Crimea per Moscou.

Totes aquestes circumstàncies auguren una recrudescència de les accions bèl·liques de tots dos bàndols, encara que des de finals de desembre Rússia ha incrementat els seus atacs aeris contra Ucraïna, amb la seva indústria militar com a objectiu prioritari.

L’Exèrcit ucraïnès demana evacuar civils

Més que simptomàtic, en aquest sentit, ha estat la crida a l’evacuació dels habitants de localitats pròximes a la frontera amb Rússia en el nord del país formulat avui pel comandant de les Forces Conjuntes de l’Exèrcit d’Ucraïna, tinent general Serguí Naiev, en la seva pàgina de Facebook.

El tinent general ha justificat aquesta mesura perquè l’Exèrcit pugui usar plenament el seu potencial de foc contra l’enemic sense por de causar mal als ciutadans ucraïnesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Els proisraelians ataquen els universitaris propalestins a Los Angeles

barcelona
dinamarca

El govern introdueix el servei militar obligatori per a dones

barcelona
guerra a gaza

Washington estudia acollir refugiats palestins que han fugit de la Franja

barcelona
estats units

La policia desallotja els universitaris de Columbia crítics amb Israel

barcelona
Eleccions 2024

El català agafa protagonisme

Barcelona

Hora d’aplicar l’amnistia o prevaricar

Madrid

Retrocés dels drets laborals a Europa

Brussel·les

Comprar per abaixar lloguers

Girona
sentència a l’1-O

L’exili augmenta, ara pel Tsunami

barcelona