Política

política

L’oposició colla Aragonès per la sequera

El president de la Generalitat demana “responsabilitat” als partits davant l’actual situació

L’actual situació de sequera ha marcat la sessió de control al president de la Generalitat, durant el ple d’aquest dimecres al Parlament. L’oposició ha pressionat Pere Aragonès per reclamar més mesures i ha demanat al govern que actuï amb “valentia”. En aquest sentit, segons recull una informació de l’ACN, els grups de CUP i En Comú Podem han reclamat restriccions per al turisme.

La presidenta del grup dels comuns, Jéssica Albiach ha exigit “mesures concretes” pel turisme, així com declarar que és un sector específic, de manera que els hotels no tinguin “barra lliure” a l’hora de gastar aigua. Els comuns han reclamat una tarifa específica de l’aigua per aquest sector: “Volem turisme, sí, però sostenible i repartint esforços”, ha concretat Albiach.

D’altra banda, la diputada anticapitalista Laia Estrada ha situat la crisi ambiental i el capitalisme com a causants de la sequera, i ha demanat a l’executiu que apliqui un “esforç” al turisme i a les grans empreses “que han eixugat tots els rius”. La diputada de la CUP ha constatat que no es poden pregar esforços a la ciutadania i, alhora, que arribin creuers al país. “Tindrà la valentia de prioritzar l’aigua per la població i la pagesia, i tancar l’aixeta a qui més gasta, que és qui més malbarata l’aigua?”, ha preguntat Estrada. A la resposta, Aragonès ha recordat que la majoria de creuers ja tenen dessaladora pròpia, i que durant la sequera no podran reomplir l’aigua al Port de Barcelona, sinó en altres llocs sense la situació d’emergència que pateix Catalunya.

El President ha destacat les inversions del govern al món local (190 milions d’euros); a la pagesia afectada (160 milions d’euros), i per a modernitzar regadius (168 milions d’euros). El cap de l’executiu ha reivindicat el Pla Especial de la Sequera, aprovat el 2020, i ha insistit que ha permès la previsibilitat de les mesures que caldrà assumir si continua sense ploure. “L’objectiu és garantir aigua als domicilis”, ha asseverat.

El president parlamentari de Junts, Albert Batet, també ha reclamat “autocrítica” al govern amb la gestió de la sequera, tenint en compte que ERC fa 8 anys que té les responsabilitats de la conselleria d’Acció Climàtica. El President ha destacat ell no renegarà pas de les decisions “ben fetes” d’altres consellers de Junts, i ha reclamat “responsabilitat” als partits, per afrontar la “situació delicada” del país.

El líder del PSC i cap de l’oposició, Salvador Illa, ha fet cinc propostes concretes per afrontar la sequera: coherència “sense cops de volant”; col·laboració amb les administracions i no multar els ajuntaments; ajudar els sectors afectats sense confrontar-los; informar i comunicar amb transparència; i que el Govern prepari mesures per si continua sense ploure al país. Amb “voluntat d’ajudar”, el primer secretari dels socialistes catalans també ha avalat el suggeriment de Batet, per tal que Aragonès reuneixi els grups parlamentaris, per debatre sobre mesures per la sequera. Illa ha insistit que l’objectiu no és pas “fer política amb la sequera”, sinó “posar la política al servei de la sequera”.

A la rèplica, el President ha recordat les inversions del govern per ajudar els sectors més afectats, i ha redoblat la defensa del PES. Finalment, ha agraït la “predisposició” dels grups, i ha garantit que no faltarà aigua de boca a les llars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries