Política

guerra a gaza

Els EUA comencen els llançaments aeris d’ajuda humanitària a la Franja

El Pentàgon detalla que ha lliurat 38.000 àpats al llarg de la línia de costa de l’enclavament palestí

L’operació ha estat realitzada conjuntament amb la força aèria de Jordània

Avions militars dels Estats Units han llançat aquest dissabte a la tarda 38.000 racions d’aliments sobre el litoral de la Franja de Gaza, segons ha informat el Comandament Central de l’exèrcit nord-americà (Centcom). Segons el comunicat militar, l’operació s’ha realitzat conjuntament amb la força aèria de Jordània.

La cadena CNN, citant una font oficial de Washington, ha informat que tres aparells de càrrega C-130 Hercules han descarregat un total de 66 paquets d’ajuda humanitària. Segons aquesta font, el lliurament no ha inclòs ni aigua ni subministraments mèdics.

El Centcom ha avançat que està planificant noves “possibles missions de lliurament d’ajuda” per via aèria, en el marc d’“un esforç sostingut per proporcionar més ajuda a Gaza, fins i tot ampliant el flux d’ajuda a través de corredors i rutes terrestres”.

El president nord-americà, Joe Biden, ja va anunciar ahir que el lliurament d’aliments i medicines començaria aviat. En declaracions des de Roma abans de reunir-se amb la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, Biden va apuntar a la possibilitat d’obrir un corredor marítim per a facilitar l’entrada d’ajuda humanitària a l’enclavament palestí.

També es va comprometre a insistir perquè Israel faciliti l’entrada de més camions i permeti l’obertura de noves rutes d’accés terrestres en constatar que ““l’ajuda que flueix cap a Gaza no és suficient”. “Hi ha vides innocents en joc”, va dir.

Diverses organitzacions humanitàries han advertit que aquests llançaments aeris queden molt lluny de satisfer les necessitats d’aliments i subministraments a la zona, on més de dos milions de persones passen fam.

El director del Grup de Crisis de les Nacions Unides, Richard Gowan, ha recordat que “els treballadors humanitaris sempre es queixen que els llançaments aeri són bones oportunitats fotogràfiques, però una mala manera de lliurar ajuda”.

L’ONG Oxfam ha declarat que no dona suport a uns llançaments aeris que, a parer de l’organització, “serveixen sobretot per alleujar la mala consciència dels alts funcionaris nord-americans les polítiques dels quals contribueixen a les atrocitats i el risc de fam a Gaza”.

Crítiques de la UE

També ha criticat aquesta iniciativa l’alt representant de la Unió Europea (UE) per als Afers Exteriors, Josep Borrell. En un comunicat, el cap de la diplomàcia europea ha qüestionat l’eficàcia del llançament d’ajuda humanitària des de l’aire a Gaza. Segons ell, l’impacte d’aquesta estratègia és “mínim” i “no està exempta de riscos per als civils. Borrell ha considerat que aquest mètode hauria de ser l’últim recurs i ha defensat que l’alto el foc és la millor fórmula per garantir el lliurament a gran escala d’ajuda humanitària a Gaza i assegurar la protecció dels civils palestins.

En aquest context, ha condemnat aquest dissabte les “restriccions” d’Israel a l’entrada d’ajut humanitari a Gaza. Borrell ha remarcat que bloquejar l’assistència humanitària genera “fam i malalties” però també “un nivell de desesperació que provoca violència”.

En al·lusió a la mort d’un centenar de civils al voltant d’un camió que transportava menjar dijous a Gaza, l’alt representant de la UE ha responsabilitzat Israel d’aquest incident per “les restriccions imposades per l’exèrcit israelià i les obstruccions dels extremistes violents a l’arribada d’ajuda humanitària”. Borrell ha qualificat d’“injustificable” que l’exèrcit israelià disparés contra una multitud que intentava accedir a un camió ple de menjar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona