Política

estat espanyol

L’ONU demana mesures contra les lleis revisionistes de PP i Vox

Les Nacions Unides critiquen les normes “de la concòrdia” aprovades pels governs de l’Aragó, Castella i Lleó i el País Valencià

L’ONU ha instat el govern espanyol a adoptar les “mesures necessàries” en relació amb les “lleis de la concòrdia” impulsades pel PP i Vox a l’Aragó, Castella-Lleó i el País Valencià per garantir “la preservació històrica de la memòria de greus violacions de drets humans”. En l’escrit, al qual ha tingut accés Efe, les Nacions Unides recorden que tots els poders de l’Estat espanyol, ja sigui executiu, legislatiu o judicial, i totes les entitats estatals, autonòmiques i locals “han de complir amb l’obligació de protegir els drets humans”, i que l’incompliment d’aquestes obligacions compromet la responsabilitat de l’Estat espanyol.

L’advertiment de l’ONU prové d’una comunicació conjunta del Relator Especial sobre la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició, el Grup de Treball sobre les Desaparicions Forçades o Involuntàries i el Relator Especial sobre execucions extrajudicials, sumàries o arbitràries.

L’ONU insisteix que aquestes mesures han d’estar encaminades a preservar de l’oblit la memòria col·lectiva i, en particular, evitar que sorgeixin tesis revisionistes i negacionistes. Aquestes lleis obstaculitzarien el dret a conèixer la veritat i el dret a la llibertat d’associació, adverteix la comunicació de les Nacions Unides.

L’informe respon a la iniciativa del govern espanyol d’elevar a les principals instàncies europees i internacionals les mesures contra la Memòria Democràtica empreses pel PP i Vox en diverses comunitats autònomes. L’executiu de Pedro Sánchez va anunciar a l’abril la seva intenció de recórrer a les Nacions Unides, el Parlament Europeu, i al Consell d’Europa, aquestes iniciatives.

La comunicació incideix en l’obligació de l’Estat espanyol en el seu conjunt de garantir la preservació de la memòria col·lectiva “relativa a les violacions manifestes dels drets humans, com ara les comeses en període de dictadura franquista i guerra civil, com a element essencial de la reparació deguda a les víctimes, de les garanties de no repetició de la violència passada i del dret a participar en la vida cultural”. “Aquesta obligació inclou el deure d’adoptar processos de memorialització que permetin reconèixer, recordar, preservar i transmetre la informació sobre les violacions patides, en respecte ple a la dignitat de les víctimes i en consulta efectiva amb elles”, afegeix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.