Política

àfrica

Tropes russes entren en una base que acull soldats nord-americans a Níger

La junta militar del país africà ha exigit els Estats Units la sortida de les tropes del seu territori

Tensió a Níger. Personal militar rus ha entrat en una base aèria a Níger que acull tropes nord-americanes, en un senyal preocupant de com s’estan estenent les tensions. L’acció ha estat confirmada pel secretari de Defensa dels Estats Units, Lloyd Austin, i es produeix després de la decisió de la junta militar del Níger d’expulsar les tropes nord-americanes del país africà.

Els militars que governen el país africà occidental han exigit als Estats Units que retiri als seus gairebé mil militars del país, que fins al cop d’estat de l’estiu passat mantenien un acord de cooperació militar des del 2012.

El moviment de l’exèrcit rus, segons informen les agències internacionals, posa a les tropes nord-americanes i russes molt a prop en un moment en el qual la rivalitat militar i diplomàtica de Rússia i els Estats Units és cada vegada més enfrontada per la guerra a Ucraïna.

En una roda de premsa a Honolulu, Austin ha restat importància a qualsevol risc per a les tropes nord-americanes o a la possibilitat que les tropes russes puguin apropar-se al material militar nord-americà.

Un alt funcionari de defensa dels Estats Units, citat per l’agència Reuters i que va parlar sota la condició d’anonimat, assegura que les tropes russes no s’estaven barrejant amb les forces nord-americanes sinó que utilitzen un hangar separat a la Base Aèria 101, situat al costat de l’Aeroport Internacional Diori Hamani a Niamey, la capital del Níger.

Els Estats Units i els seus aliats s’han vist obligats a treure les tropes de diversos països africans arran dels cops d’estat registrats l’estiu passat i que els han allunyat dels governs occidentals. Els Estats Units han hagut de sortir del Txad, mentre que les tropes franceses han estat forçades a marxar de Mali i Burkina Faso. La situació ha estat aprofita per Rússia que s’ha apropat al continent africà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia