Política

Junts. PuigdemontxCatalunya

Una consulta pactada és possible

En la seva presentació com a cap de llista de Junts Puigdemont xCatalunya –feta des de la població rossellonesa d’Elna–, l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont va ser clar respecte a convocar una consulta: “Tenim el deure d’intentar acordar un referèndum d’autodeterminació, que ha estat sempre la primera de les opcions. I si ho proposem és perquè és tan possible com ho era l’amnistia. No hi ha cap impediment constitucional perquè s’organitzi un referèndum”, va remarcar Puigdemont. Va anunciar, doncs, que en aquesta legislatura proposarà a l’Estat la celebració d’un referèndum d’autodeterminació, en un context políticament més favorable del que hi havia el 2017. Però també va avisar: “Hem d’aprofitar l’aprenentatge i el coneixement del que hem fet fins ara per fer-ho millor”, va reblar i hi va afegir: “I, en cas que la via de la negociació no doni fruits i s’allargui estèrilment, l’independentisme no pot renunciar de cap manera a aconseguir la independència plena si aquesta és la voluntat dels catalans.” L’expresident advertia així els seus actuals socis del PSOE i en concret Pedro Sánchez que la via unilateral, en cas que no s’arribi a cap acord, no queda totalment descartada.

Així, segons el candidat de Junts, el referèndum i la declaració d’independència ja estan fets i els seus mandats només serien substituïbles per un referèndum acordat. Ara bé, Puigdemont també avisa que Catalunya no s’ha d’esperar a comprovar que la via negociada no funciona per anar preparant-se, sense entrar en concreció.

Amb aquesta posició, Puigdemont confirmava que Junts deixa a una banda la unilateralitat i que s’acosta definitivament a un possible referèndum acordat, possibilitat que el mateix expresident considera un dels grans objectius a acomplir durant de la legislatura que començarà el 12-M.

El mes de novembre del 2023, en l’acord amb el PSOE per investir Pedro Sánchez, Junts ja va deixar per escrit que proposaria un referèndum acordat, “emparat a l’article 92 de la Constitució”, justament la mateixa via que defensa ERC.

La candidatura de Junts es reivindica com la dels que volen acabar la feina que van començar l’1-O. I, segons es recull en el programa electoral de la formació de Puigdemont, aconseguir una Catalunya independent i al mateix temps radicalment democràtica, pròspera, sostenible, cohesionada, solidària i feminista “L’1-O és l’expressió més alta de la voluntat de ser dels catalans i ens obliga a persistir en la reivindicació de la independència de Catalunya. Aquest referèndum serà sempre la llavor de la reivindicació de qualsevol altre referèndum d’autodeterminació que es pugui arribar a celebrar en un futur”, afegeix Junts en el programa electoral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]