Política

guerra a gaza

Netanyahu no acceptarà acabar la campanya militar per acordar un alto-el-foc

Hamas demana als EUA un compromís per a la fi dels combats per alliberar els ostatges

El primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, ha avisat aquest diumenge que el seu país “no pot acceptar” la fi de la guerra a Gaza com a condició per a un alto-el-foc que permeti alliberar els ostatges israelians en aquest territori palestí. “No estem disposats a acceptar una situació en la qual els batallons de Hamas surtin dels seus refugis, tornin a prendre el control de Gaza, reconstrueixin la seva infraestructura militar i tornin a amenaçar els ciutadans d’Israel a les comunitats adjacents”, ha dit el mandatari israelià en un missatge recollit per Efe.

Les seves paraules es produeixen en ple impuls negociador al Caire per aconseguir un acord de treva entre Israel i Hamas a Gaza, on ja han mort més de 34.600 persones, la majoria dones i nens. Netanyahu s’ha referit a les informacions segons les quals el grup palestí ha posat com a condició ineludible d’un possible acord la fi definitiva de les hostilitats.

“Hamas ha estat atrinxerat en les seves posicions extremes, en particular la demanda de retirar totes les nostres forces de la Franja, acabar amb la guerra i deixar intacte Hamas”, assegura Netanyahu en un vídeo. El primer ministre israelià ha deixat clar que no acceptarà les demandes del grup palestí i que continuarà lluitant fins a aconseguir tots els seus objectius en la guerra.

Segons el premier, Israel s’ha mostrat extremadament flexible en les seves propostes i ha enviat un missatge als familiars dels ostatges, que fa setmanes que es manifesten per demanar un acord de treva que permeti l’alliberament dels israelians retinguts a Gaza. “Hamas és qui està impedint l’alliberament dels segrestats. Fem tot el possible per alliberar els segrestats”, ha assegurat.

Fonts palestines van dir dissabte a Efe que el líder del grup islamista a Gaza, Yahya Sinwar, “vol un compromís nord-americà per escrit per al final incondicional dels combats” i sol·licita també que Israel no impedeixi tornar a la Cisjordània ocupada els palestins alliberats a canvi dels ostatges israelians. Davant aquest desacord, la font de Hamas ha assenyalat que el moviment no lliurarà la seva resposta a la proposta d’acord per a una treva perquè encara necessita alguns “aclariments”, tot i que ha admès que la iniciativa és “millor que el que es va proposar en les rondes anteriors” de negociació.

Fonts pròximes a les converses al Caire han explicat aquest cap de setmana que la proposta d’acord inclou una primera fase de quaranta dies de treva en la qual s’alliberarien 33 ostatges del total de 128 ostatges israelians retinguts per Hamas, mentre que l’exèrcit israelià es retiraria de les zones en les quals sigui present a la Franja de Gaza.

La segona fase continuaria per a un altre període de 42 dies durant el qual s’alliberarien tots els ostatges restants i s’estendria un procés de “calma permanent a Gaza”, mentre que la tercera i l’última fase inclouria intercanviar els cadàvers i duraria també 42 dies



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]