Política

El PSOE i el PSC intenten desviar les crítiques pel finançament cap al PP

El PSOE i el PSC han donat senyals de voler començar una nova etapa en la negociació del nou finançament en el primer dia del curs polític. Tant els socialistes espanyols com els catalans han intentat desviar cap al PP les crítiques pel model de finançament que ha provocat un dèficit del 8% a Catalunya, com han mostrat les balances fiscals conegudes aquest estiu.

El vicesecretari general del PSOE, José Blanco, ha assegurat que hi ha consens sobre la necessitat de reformar el sistema de finançament, i ha afirmat que això demostra el "fracàs" del model establert pel PP l'any 2001. Segons Blanco, "comença a quedar clar que el PP no té cap model per proposar, no té cap pla ni cap alternativa". Per això, ha demanat al president dels populars, Mariano Rajoy, que digui "clarament" si el seu partit és partidari de millorar el model de finançament autonòmic.

Blanco ha fet aquest advertiment després de l'executiva del PSOE d'aquest dilluns, i també ha aprofitat la compareixença per recordar que "cap comunitat estarà plenament satisfeta amb el nou model de finançament" però que hi haurà "equilibri" i es "corregiran els desequilibris actuals".

Jornada pacificadora
Les paraules de Blanco s'afegeixen a una cadena de declaracions de socialistes, catalans i espanyols, encaminades a refer les relacions de cara a un pacte pel nou finançament. Líders del PSOE i el PSC s'han escampat aquest dilluns al matí per les emissores de ràdio i les cadenes de televisió per fer un discurs conciliador i pedagògic i, en tot cas, carregar les tintes contra el PP.

El primer ha sigut el president espanyol i secretari general del PSOE, José Luis Rodríguez Zapatero, que ha estrenat el programa de María Teresa Campos a Tele 5 amb una entrevista en la qual ha argumentat que el president de la Generalitat, José Montilla, "té raons per exigir la millora del sistema de finançament, perquè a Catalunya ha crescut la població d'un milió de persones" en els darrers anys.

Gairebé al mateix temps, el conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, declarava a RAC-1 que l'objectiu de la Generalitat és arribar a un acord aviat per no haver-se ni de plantejar la votació dels pressupostos generals de l'Estat. També ha aprofitat per demanar "humilitat" al Partit Popular i ha recomanat a Mariano Rajoy que es plantegi si pensa començar una nova etapa en la relació amb Catalunya. Per acabar de buscar la conciliació, ha celebrat les paraules de Zapatero a Tele 5, que ha escoltat a RAC-1 mateix.

Mentrestant, a Catalunya Ràdio, el president del PSC, Isidre Molas, negava que hi hagi cap tensió entre el PSC i el PSOE, després d'un estiu en què la vicepresidenta espanyola, María Teresa Fernández de la Vega, ha demanat que calli al president de la Generalitat, José Montilla.

 

 

 

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
pròxim orient

Hezbol·là amenaça Israel i Xipre amb lluitar “sense límits” si “s’imposa” una guerra en el Líban

barcelona
unió europea

Els ultraconservadors són ara el tercer grup de l’Eurocambra

barcelona
aràbia saudita

Almenys 550 pelegrins morts per cops de calor a la Meca

barcelona
estat espanyol

El TC anul·la la condemna per prevaricació a Magdalena Álvarez

barcelona
POLÍTICA

Encarregaran un segon peritatge sobre l’espionatge a Viñuales

Tarragona
guerra a gaza

Netanyahu demana unitat als seus socis de govern

barcelona
guerra a gaza

Una comissió de l’ONU veu l’exèrcit d’Israel com “un dels més criminals del món”

barcelona
estat espanyol

Detenen als Països Baixos el sospitós d’haver disparat a Vidal-Quadras

barcelona
política

Tímides disculpes del president del Parlament balear mentre l’oposició en demana la dimissió

barcelona