Política

Nucli perfecte, entorn a definir

Serinyà és un dels pocs municipis que al barri vell engloba tots els equipaments de serveis

S’està treballant en un projecte global per fer que el nucli tingui millors condicions per als vianants

S’aposta per un creixement progressiu i de moment es descarta augmentar la zona industrial

“Hi ha sobreprotecció del territori derivada de les segones residències i també del turisme rural”

El poble de Serinyà, al Pla de l’Estany, limita al nord amb Sant Ferriol i Maià de Montcal, a l’est amb Esponellà, al sud amb Porqueres i a l’oest amb Sant Miquel de Campmajor. Si comptes les unitats de població del mateix nucli urbà del poble, els veïnats de Casals, Bosquerós, Baió, la Cellera d’Amont i Maixella i les urbanitzacions de la Costa d’en Solanes, el Mas Carreres i el Reclau. Enclavat entre Banyoles i Besalú, el municipi està situat a 25,6 quilòmetres de la ciutat de Girona, a 30 quilòmetres de Figueres i a 33 d’Olot. La carretera C-66 travessa el terme municipal de nord a sud i és la principal via de comunicació que el connecta a tots aquests nuclis urbans i també li dona accés directe amb l’AP-7. Aquesta ubicació suposa que és tan a la vora de les pistes d’esquí de Vall Ter com de les platges de la Costa Brava. I a una hora de Barcelona.

Aquesta ubicació es combina amb un nucli històric on s’agrupen diversos edificis patrimonials i, alhora, diferents serveis municipals. De fet, els principals projectes urbanístics i inversions s’estan concentrant precisament en el nucli antic, on estan a punt de ser realitat un nou dispensari mèdic, que anirà a l’antiga rectoria, la futura construcció de la nova escola i també un replantejament urbanístic de tot el barri vell per facilitar més el pas de vianants.

L’actual consistori de Serinyà ha optat per no tendir a fer grans promocions d’habitatge, a excepció d’alguns projectes en alguns sectors, i, per tant, el creixement del poble s’està fent de manera progressiva. Com en molts altres casos, això és necessari per tal que els equipaments que existeixen puguin assumir les necessitats de la població. “Els serveis són els que són i, per tant, si hem de créixer ho hem de fer de manera controlada”, explica l’alcalde, Sergi Planagumà. “Però sí que és cert –afegeix– que ens interessa aquest creixement sostingut perquè en el dia d’avui no tenim habitatge i tampoc tenim parcel·les on construir.”

Tot i això, el poble rep molta demanda per trobar habitatge, ja que ofereix una sèrie de condicions que conviden les famílies a estar-hi interessades. I més si ja són del municipi- “Tenim un moviment social molt actiu”, explica Planagumà. “El Centre Cívic ha sigut una punta de llança en això. Nosaltres estem intentant saber canalitzar aquest teixit, és dir, a nivell urbanístic, donar-li un acompanyament. Això vol dir també poder fer una plaça nova, fer les millores que toquin en els edificis, i poder tenir una escola. I jo crec que això farà que Serinyà, en el futur, pugui avançar en un creixement progressiu, i que sigui un lloc on ens adonem que cada vegada hi ha més gent que té ganes de venir a viure-hi. Crec, honestament, que és un poble que és bo per viure i que el futur d’aquest poble passa per poder tenir un creixement sostingut, però on les famílies ho puguin veure amb bons ulls.”

El municipi no disposa actualment d’un POUM perquè el que s’havia aprovat va ser suspès judicialment. De moment, el consistori, opta per anar modificant les normes urbanístiques subsidiàries de finals dels anys 90. Per exemple, per poder ubicar el dispensari a la rectoria, s’ha hagut de fer una modificació de normes. Per poder fer l’escola i complir amb els criteris marcats, també. “No renunciem al POUM, sinó que s’està redactant i esperem tenir-lo com més aviat millor”, explica Planagumà, que afegeix que la tramitació és llarga i que podria parar el poble durant uns anys.

Quan el nou planejament estigui finalitzat permetrà fer grans projectes i desenvolupar grans accions com ara fer noves rutes per accelerar la retirada dels camions de la fàbrica que ara creuen pel centre del poble. Un altre dels grans projectes que dependran d’aquesta futura normativa serà la via verda del Serinyadell. Una vegada analitzats els tràmits que caldria fer, el consistori opta per esperar perquè una modificació de normes urbanístiques podria ser tombada.

Serinyà es diferencia d’altres municipis de les comarques gironines pel fet d’haver tingut la sort, si es vol dir així, de no haver estat escenari de grans promocions industrials quan altres pobles sí que patien aquest tipus d’invasió. Això el situa actualment en una posició en què cal decidir si aquest és un camí a explorar o si al contrari accepta aquesta peculiaritat i busca altres vies per a finançar projectes municipals.

Entre aquestes vies, queda pendent encara saber si el municipi està disposat a acollir una planta de biogàs que havia estat projectada i que els promotors han hagut d’aturar després de rebre un informe de la Generalitat que desaconsella que es construeixi en els terrenys agrícoles on estava projectada. Arran d’aquest informe els responsables van comunicar a l’Ajuntament de Serinyà que aturaven el projecte, fet que no representa que hi hagin renunciat definitivament. En cas que aquesta iniciativa es reactivi i tingui el vistiplau de la Generalitat, Planagumà ha explicat que tenen previst fer una consulta entre els veïns del poble per saber la seva opinió.

Un model propi

Aquesta realitat és defensada per l’actual alcalde, que es qüestiona si tots els pobles han de seguir un mateix patró: “Hi ha un model que s’ha anat reproduint històricament, que acaba sent un poble que té unes zones industrials gràcies a les quals pot finançar, per exemple, una piscina municipal o altres equipaments municipals, a canvi de sacrificar espai que ara és verd i que dona oxigen al municipi”, explica Planagumà.

Però, d’altra banda, l’alcalde adverteix també de la sobreprotecció que hi ha al territori i que ha estat provocada per la presència de cases de segona residència i algun tipus de negoci de turisme rural. “Hem de saber què volem. A les comarques de Girona i també de la Selva, hi ha molta sobreprotecció. I aquesta sobreprotecció fa que ara fins i tot limitar una masia ens costi moltíssim. I jo crec que potser hi ha d’haver un punt intermedi. Un equilibri. Hem de saber el que volem ser com a futur.”

Les coves
Des del mes de juliol del 2024, el Consell Comarcal ha reobert al públic els jaciments arqueològics que acullen les coves de Serinyà. Ocupades per l’home des dels inicis del paleolític mitjà fins a l’edat dels metalls, el Parc de les Coves Prehistòriques de Serinyà el formen diversos abrics o coves (la de l’Arbreda, la de Mollet i el Reclau Viver). Els estudis que s’hi han fet revelen que ens trobem en un dels millors jaciments de l’Europa occidental per conèixer el pas de l’home de Neandertal a l’home modern. Des del municipi de Serinyà hi ha un interès creixent a tenir un vincle més ferm amb les coves, ja que la gestió d’aquestes depèn del Consell Comarcal. Segons l’alcalde, s’està treballant per vincular-hi activitats organitzades des del poble, com ara concerts, per tal que la gent de Serinyà s’ho senti més seu. “Plantegem una gestió més compartida amb el Consell Comarcal . Creiem que és un dels temes que han fallat els últims anys, definir quin ha de ser l’objectiu d’aquest parc. Què és el que volem que sigui. Nosaltres hi estem treballant i aviat ho presentarem al Consell Comarcal”, explica l’alcalde. A més, hi ha el projecte d’arranjar la via verda del Serinyadell, un vial de només 800 metres que connecta el nucli urbà amb el parc arqueològic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]