Política

La PDD tanca les ferides amb Josep Cruanyes com a nou president

La plataforma escull nova junta en una assemblea balsàmica i vol transmetre el missatge que cap dels dos bàndols ha guanyat. L'antiga portaveu, Mònica Sabata, no hi ha assistit

Josep Cruanyes, advocat i representant de la  Comissió de la Dignitat –que s'ha destacat en la demanda pel retorn dels papers de Salamanca–, és el nou president de la Plataforma pel Dret de Decidir (PDD) i encapçala una junta, amb Carme Forcadell com a vicepresidenta, que espera tancar les ferides obertes per un any de conflicte intern.

La nova directiva s'ha escollit aquest dissabte en una assemblea en què s'han emès 81 –els socis individuals tenen un vot i les entitats, dos–, 78 dels quals han estat favorables a la candidatura que es presentava i els tres restants, abstencions. Segons fonts de la plataforma, aquesta participació representa aproximadament un 75% dels socis amb dret a vot i al corrent de pagament de quotes, ja que molts dels afiliats han deixat de fer la seva aportació mensual durant els mesos del conflicte entre els bàndols que representaven Mònica Sabata i Elisenda Romeu, respectivament.

Sense Mònica Sabata
El missatge que vol transmetre l'entitat, després d'un procés de mediació fracassat i d'una sentència judicial, és que cap dels dos bàndols ha guanyat. Tanmateix, s'han perdut llençols en aquesta bugada. Mònica Sabata, l'exportaveu i la figura més mediàtica de l'antiga junta –va arribar a ser temptejada per Joan Ridao per ser candidata d'ERC a les eleccions europees, tot i que finalment el partit es va decantar per Oriol Junqueras–, ni tan sols era a l'assemblea d'avui.

Elisenda Romeu, secretària
Sí que hi era Elisenda Romeu, nova secretària de la junta. Presidenta durant uns mesos, almenys per al seu sector, Romeu ha controlat la seva tendència innata a prendre la iniciativa –que també l'ha portat a tenir força presència als mitjans de comunicació– per la pau social de la plataforma.

Ha estat ella, juntament Jaume López –membre del sector de Mònica Sabata i president durant una època–, els que han preparat el renaixement de l'entitat amb la figura respectada i no implicada en el conflicte de Josep Cruanyes.

López ha assistit a l'assemblea d'avui i ha votat a favor de la nova junta. El seu nom i el de l'exvicepresident Carles Castellanos han estat destacats en la nota de premsa emesa per provar que s'ha fumat la pipa de la pau. "És cert. Hem votat a favor de la nova directiva i jo he pres la paraula per felicitar-los per aquesta elecció democràtica, perquè si encara hi ha gent que no està d'acord amb aquest equip no ho ha manifestat", ha explicat López a l'AVUI.cat. Ell mateix ha assegurat que va ser convidat a participar en la candidatura i que va renunciar-hi només perquè ja ha dedicat "més de dos anys de molta feina" a l'entitat.

A la junta, hi ha vocals d'entitats com Deumil.cat i Sobirania i Progrés. I té dos reptes: aprovar uns nous estatuts l'estiu que ve i recuperar la implicació d'entitats que se n'han apartat durant el conflicte. És el cas d'Obra Cultural Balear i d'Acció Cultural del País Valencià, que continuen sent sòcies de la PDD però que no han enviat cap representant a l'assemblea d'avui.

Per Jaume López –que havia participat en la mediació frustrada com a representant del sector de Sabata–, la figura de Josep Cruanyes ha estat fonamental en el procés de pacificació –va ser un dels mediadors, abans que la conselleria de Justícia– i ho serà per recuperar el prestigi de la plataforma. "És una figura amb prou autoritat, aconseguida fora de la PDD, per assolir aquests objectius", conclou López.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.