Política

L’Estat pretén ara eixugar dèficit amb el finançament

Finançament

Espanya està a l’espera que Brussel·les l’expedienti per superar el dèficit límit del 3% i no està disposada que el model de finançament dispari encara més els seus números vermells. Abans d’oferir la xifra exacta de recursos addicionals que aportarà, l’Estat llança ja un avís preventiu a totes les comunitats sobre el seu ús correcte: els diners que rebin de més no podran anar en cap cas a despesa, sinó forçosament a reduir els seus dèficits.

El manual del bon ús el va escriure ahir el seretari d’Estat d’Hisenda, Carlos Ocaña, en un dinar organitzat per l’Associació de Periodistes d’Informació Econòmica (APIE). “Amb dèficit, l’ús dels nous recursos no pot ser més despesa”, avisa. Ocaña admet que “no pot imposar-ho”, però sosté que la majoria de comunitats comparteixen la visió.

L’última previsió per al 2009 del vicepresident econòmic, Pedro Solbes, és que el dèficit conjunt de les administracions públiques serà del 5,8% del PIB. D’aquest 5,8%, un 4,7% correspon a l’Estat, un 0,9% a les comunitats i 0,4% als ajuntaments. La tesi de Solbes és que cedir diners des de l’Estat ha de tenir un efecte nul sobre el dèficit global, perquè el que l’Estat gasti de més serà el mateix que les comunitats restin del dèficit en el camí cap als números verds.

Amb el guió de donar per fet l’acord per pressionar els reticents, Ocaña va presumir de tenir el 98% del model pactat. Però ara s’obre un impàs de quinze dies en què no es pot firmar l’acord per les eleccions de l’1 de març. Amb tots els focus apuntant a Galícia i a Euskadi, ara és possible una negociació final més discreta del que ho seria sense el soroll electoral. “Però no és Catalunya l’única amb què hi ha dificultats de tancar”, manté Ocaña citant el cas sensible gallec, però també Múrcia i la Rioja. Si a Galícia és per no servir en campanya un plat que ha d’agradar a tots, Múrcia i la Rioja són les que més enutjades van sortir de la Moncloa i, a més, estan en mans pel PP. Pensant ara en Catalunya, Ocaña ironitza que “alguna preferirà reservar el vot fins a l’últim minut” abans del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), l’organ que aplega Solbes i els consellers d’Economia.

La intencio és tancar el model la setmana següent de les eleccions gallegues. I el temps corre: als dos mesos que costarà traduir en llei la fórmula que es porti al CPFF s’hi sumaran dos mesos més per canviar la LOFCA al Congrés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.