Política

El món local dóna suport al manifest d'alcaldes contra les elèctriques

Bustos i Esteve també han lamentat la "descoordinació" i la falta d'informació del govern

El president de la Federació de Municipis de Catalunya, el socialista Manuel Bustos, i el president de l'Associació Catalana de Municipis, Salvador Esteve (CiU), han donat suport aquest diumenge al manifest que desenes d'alcaldes gironins han subscrit on critiquen les companyies elèctriques i el govern per la gestió de la nevada que va patir Catalunya aquesta setmana, deixant sense llum milers de ciutadans durant sis dies. Tant Bustos com Esteve han carregat durament contra les elèctriques, però també han lamentat la 'descoordinació' i la falta d'informació del Govern. Els alcaldes es reuniran el 29 de març per analitzar la situació. 'Les elèctriques sentiran la veu del món local', ha dit Bustos.
(Seguirà: text)

En declaracions a Catalunya Informació, Bustos ha subratllat que en tot aquest episodi s'han produït tres problemes. En primer lloc, ha indicat que 'no es va preveure que la nevada tindria la magnitud que ha tingut'. A això li ha sumat la 'manca de comunicació i de coordinació' que s'ha produït i una resposta 'inacceptable' per part de les companyies elèctriques en ple segle XXI.

'Per molt que diguin, que expliquin i que vulguin justificar, un pot entendre la caiguda de torres, però el que no és assumible és que no sé quants milers de persones sis dies més tard encara no tinguin llum', s'ha queixat. 'No hi ha justificació possible ni raonable, perquè en sis dies podem donar la volta al món', ha afegit.

En la mateixa línia, Esteve ha remarcat que si Catalunya depèn tant del subministrament elèctric, la qüestió hauria d'estar 'més ben resolta'. El també alcalde de Martorell ha indicat que la culpa cal repartir-la, però la major part de l'han d'endur les companyies elèctriques, perquè no fan la feina de conservació i adequació que caldria.

Esteve ha constatat que els alcaldes són els que reben les queixes dels veïns, perquè són la figura més propera que tenen. Bustos hi ha coincidit, i ha subratllat que els alcaldes ja estan habituats a trobar-se sols.

De fet, ha remarcat que l'alcaldessa de Salt es va trobar 'ben sola' fa només unes setmanes davant els problemes de convivència que tenia al seu municipi. 'No ens queixem del que som i del que representem', ha dit Bustos, però sí ha indicat que es pot millorar molt si s'acorda una coordinació 'més densa i més intensa' amb la Generalitat.

I és que Bustos ha subratllat que als ajuntaments i consells comarcals arriben faxos cada trenta segons on s'avisa de tot, però això 'no és eficaç ni eficient'. Al seu parer, a vegades és més útil una trucada per avisar d'una autopista tallada.

Igualment, Esteve ha explicat que el va trucar un alcalde per queixar-se que havia trucat per preguntar si els Ferrocarrils de la Generalitat, l'autopista i l'autovia funcionaven i la resposta va ser que ho mirés a Internet. 'Hi va haver una mica de, no sé si laxitud, però sí desinformació, almenys no es va donar en el moment adequat', ha constatat.

Per això, tant Bustos com Esteve comparteixen en línies generals el manifest dels alcaldes gironins. De fet, el 29 de març es reuniran FMC i ACM per 'valorar la situació i fer un front comú', fent propostes perquè no es torni a produir una situació com aquesta.

Bustos ha apuntat que el manifest és 'comprensible, és raonable i s'ha d'entendre'. Ha avançat que estan treballant en un full de ruta i uns acords on expressaran les seves queixes i faran propostes de futur. 'És evident que les elèctriques sentiran la veu del món local, però ho volem fer des del rigor', ha dit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.