Política

ICV sospita que el Marroc ha utilitzat armament espanyol al Sàhara Occidental

Rubalcaba diu que el govern de Mohamed VI s'ha compromès a investigar tots els fets d'Al-Aiun

L'executiu de Zapatero segueix sense condemnar l'atac però mostra una “greu preocupació”

La diputada d'ICV, Núria Buenaventura, vol saber quines “garanties” va adoptar el govern espanyol per assegurar que les armes vengudes entre el 2009 i el 2010 al Marroc no s'hagin utilitzat al Sàhara Occidental “vulnerant els drets humans de la població”. La pregunta registrada aquest dimarts al Congrés també demana si a arrel dels successos, i com que no hi ha una investigació independent, el govern espanyol s'ha plantejat “suspendre de forma preventiva les vendes autoritzades i encara no executades” d'armament.

Segons les dades del grup parlamentari, el govern espanyol ha venut armament al Marroc entre el 2009 i el primer semestre del 2010 per valor de 35 milions d'euros. En concret, Marroc s'hauria gastat a l'Estat 28 milions d'euros en vehicles tot terreny, 1,7 milions en avions, 3,4 milions en una embarcació, 564.484 euros en munició, 110.000 euros en components d'armes de guerra, 14.814 euros en escopetes i pistoles de caça o tir esportiu i 6.401 euros en components i accessoris de diversos articles, segons les dades d'ICV.

El Marroc s'ha compromès a investigar els fets d'Al-Aiun

El vicepresident primer i ministre d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha explicat que el Marroc s'ha compromès a investigar qualsevol cosa que li demani el govern espanyol en relació als fets d'Al-Aiun. Un dels fets que s'haurà d'investigar és la mort d'un ciutadà espanyol. Aquesta ha estat una de les conclusions de la trobada entre el ministre d'Interior amb el seu homòleg marroquí, Taib Charkaui. Segons el ministre, Charkaui ha aportat una explicació “completa i minuciosa” sobre l'entrada de l'exèrcit marroquí al campament del Sàhara Occidental. Per altra banda, el govern espanyol segueix sense condemnar l'atac i s'ha limitat a transmetre al govern de Mohammed VI una “greu preocupació pels fets”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
BLANES

La CUP reclama actuar amb urgència per protegir el delta de la Tordera

BLANES
estat espanyol

Feijoo acusa Sánchez d’haver pres el pèl als espanyols

Barcelona
política

Allau de crítiques des de Catalunya a Sánchez per la seva “comèdia”

barcelona
escòcia

Yousaf dimiteix com a primer ministre escocès i accentua la crisi de l’SNP

barcelona
estat espanyol

La Comissió Europea evita pronunciar-se sobre la decisió de Sánchez

barcelona
estat espanyol

El PSOE diu que amb la continuïtat de Sánchez “guanya la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Sánchez no dimiteix i seguirà de president

madrid
guerra a gaza

Almenys vint palestins morts en nous atacs israelians a Rafah

barcelona
guerra a europea

Ucraïna es retira de tres localitats en el front oriental

barcelona