Política

Tret de sortida

La direcció del PSC no donarà suport públic a un o altre candidat, i garanteix transparència en les primàries

Hereu i Tura podrien ser designats directament sense necessitat de recollir suports de la militància

El PSC ha arrencat la maquinària per celebrar les eleccions primàries perquè els afiliats elegeixin entre Jordi Hereu i Montserrat Tura com a candidats a l'alcaldia de Barcelona. Això just després que l'exconsellera oficialitzés ahir al matí la seva voluntat d'entrar en la disputa per ser cap de llista amb la intenció de recuperar “l'entusiasme” que entén que la capital catalana ha perdut amb el seu contrincant. I també després que Hereu deixés clar que plantarà batallà per tornar a ser el candidat, amb la petició a la direcció del partit que actuï amb “neutralitat”.

La cúpula dels socialistes tutela des de la barrera un procés al qual és favorable perquè entén que pot servir per escurçar l'avantatge que les enquestes donen a la CiU de Xavier Trias, això malgrat que són conscients del risc que comporta, ja que un o l'altre en sortirà damnificat. Malgrat haver facilitat la celebració de primàries, cosa que els situa automàticament del costat de Tura –l'exconsellera es va esforçar a desmentir-ho–, l'executiva del partit es va voler situar en l'equidistància. Fins i tot el secretari d'organització, José Zaragoza, va defensar –a RAC1–: “Hereu és molt bon alcalde i la continuïtat dels alcaldes que han fet una bona gestió és bona en política”.

Però la direcció del PSC –com van deixar constància en un comunicat– s'abstindrà “de donar suport a un o altre candidat”, i va fer una crida perquè les comissions territorials facin el mateix. L'objectiu de la cúpula és “garantir un procés transparent en el qual la decisió correspongui únicament als militants i simpatitzants del partit a partir del seu vot individual i secret”.

No posar traves

En espera que avui es tanqui el cens, la federació de Barcelona disposa de 3.416 militants i 8.616 simpatitzants. La comissió electoral del partit, encapçalada per la direcció, es reuneix aquest migdia per fixar les regles del joc i el calendari de les primàries. Es dóna per fet que el procés s'obrirà a militants i simpatitzants, i també que s'acordarà alguna fórmula que permeti flexibilitzar l'obligació de presentar l'aval d'un 40% dels afiliats. Això després que tant la direcció nacional com la de Barcelona hagin garantit facilitats.

La possibilitat més probable és que la federació de Barcelona –ho preveu el seu reglament– designi directament Hereu i Tura candidats, cosa que faria innecessària la recollida de suports. Des de Nicaragua –seu del PSC–, s'entén que amb aquest procediment s'enviaria un missatge que no els espanten les primàries, com va assegurar el primer secretari a Barcelona, Carles Martí: “No tenim por de perdre, ni cap inconvenient a jugar-nos-la”.

La federació garanteix neutralitat i facilitats quant a logística. Ara l'opció de Martí és Hereu; “és el millor candidat”, afirmava.

No tenim por de perdre, ni inconvenient a jugar-nos-la. No tinc res contra Tura. Hereu és el millor candidat
Carles Martí
primer secretari del psc a barcelona
La comissió executiva del PSC s'abstindrà de donar suport a un o altre candidat i crida les executives del partit a actuar igual
Executiva nacional del PSC

Montilla es reuneix amb Tura i Hereu

El primer secretari del PSC, José Montilla, es reuneix avui amb els dos aspirants a ser candidats a l'alcaldia de Barcelona, Jordi Hereu i Montserrat Tura. Seran dues trobades de caràcter privat, segons fonts del partit, després que tots dos hagin mostrat la predisposició a aspirar a la candidatura per Barcelona.

Montilla també participarà en la primera reunió de la comissió electoral, que ha de decidir com es faran les primàries. De fet, el primer secretari dels socialistes presideix l'òrgan, que depèn del consell nacional, i que també és integrat pel secretari d'organització, José Zaragoza; el viceprimer secretari, Miquel Iceta; el president del grup parlamentari, Joaquim Nadal; la secretària de polítiques de les dones, Imma Moraleda; el primer secretari de la JSC, Javier López, i un representant de cada federació territorial, tret de Barcelona, que n'aporta dos.

A més de les regles, es fixaran els terminis. El partit obre demà el de presentació de candidatures, que es preveu que s'allargui entre dues i tres setmanes. Les primàries es podrien convocar durant la primera quinzena de febrer. Al març està previst ratificar tots els candidats municipals. I no es descarta que s'obrin altres processos de primàries, per exemple a l'Hospitalet de Llobregat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
pròxim orient

Hezbol·là amenaça Israel i Xipre amb lluitar “sense regles ni límits” si “s’imposa” la guerra en el Líban

barcelona
unió europea

Els ultraconservadors són ara el tercer grup de l’Eurocambra

barcelona
aràbia saudita

Almenys 550 pelegrins morts per cops de calor a la Meca

barcelona
estat espanyol

El TC anul·la la condemna per prevaricació a Magdalena Álvarez

barcelona
POLÍTICA

Encarregaran un segon peritatge sobre l’espionatge a Viñuales

Tarragona
guerra a gaza

Netanyahu demana unitat als seus socis de govern

barcelona
guerra a gaza

Una comissió de l’ONU veu l’exèrcit d’Israel com “un dels més criminals del món”

barcelona
estat espanyol

Detenen als Països Baixos el sospitós d’haver disparat a Vidal-Quadras

barcelona
política

Tímides disculpes del president del Parlament balear mentre l’oposició en demana la dimissió

barcelona