Política

Fukushima, desbocada

L'exèrcit japonès intenta infructuosament refrigerar la planta nuclear

Els nuclis de tres reactors estan danyats i fora de control

El comissari europeu de l'Energia augura més catàstrofes en les pròximes hores

Com si d'una operació bèl·lica es tractés, l'exèrcit del Japó va iniciar una ofensiva ahir per terra i aire per sufocar les calors de la central nuclear de Fukushima I. La cinquantena d'empleats que encara hi quedaven van ser evacuats, però hi van tornar més tard per continuar treballant en la necessària refrigeració dels reactors, bombejant-hi aigua del Pacífic. Durant hores, ningú no va refredar els nuclis, tres dels quals estan danyats (dels reactors 1, 2 i 3), segons l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA). Fukushima anava a la deriva.

Un helicòpter militar va fer un primer intent desesperat de llançar des de l'aire aigua de mar barrejada amb àcid bòric al reactor número 3 –el que més preocupa les autoritats–, però va haver de suspendre la incursió per l'alt nivell de radiació. Una columna de fum blanquinós s'enlairava des d'aquest reactor, l'únic que utilitza plutoni, fet que alarma els experts, perquè una explosió seria enormement contaminant.

L'emissió de radiació no tenia aturador i tampoc no se'n podia calcular l'abast: en plena crisi nuclear es va espatllar el sistema informàtic per mesurar la contaminació. També el reactor 4 preocupava en gran mesura: la matinada de dimecres va viure l'enèsim incendi. A tot això, els reactors 5 i 6, que fins ara s'han mantingut al marge de la catàstrofe, registraven un augment de la temperatura.

Els Estats Units va prohibir als seus soldats acostar-se a menys de 80 quilòmetres de la central, indici de la magnitud de l'incident. El comissari europeu de l'Energia, Günther Oettinger, que dimarts parlava d'una situació “apocalíptica”, veia cada cop més confirmats els seus pronòstics: “En les pròximes hores correm el risc d'assistir a una nova catàstrofe de gran perill per als habitants i el benestar, que pot afectar la conurbació de Tòquio”, amb 35 milions d'habitants. I segons la ministra francesa d'Ecologia, Nathalie Kosciusko-Morizet, “el pitjor escenari és possible i fins i tot probable”. Diversos bancs estrangers van evacuar el personal de la capital, on es registren valors de radioactivitat vint vegades superiors al que és habitual.

Els japonesos s'atrinxeraven a casa amb el rebost i la farmaciola plens mentre per televisió observaven compungits les imatges de la devastació i l'emperador Akihito que els demanava calma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
polítiques

Junqueras deixarà la direcció d’ERC després del 9-J

barcelona

Mort per extenuació a Gaza

Barcelona
Marcel Comas
Cap de l’oposició a Montmeló (Canviem Montmeló)

“S’ha de poder fer més en salut, educació i habitatge”

Montmeló
Cristina Capó
Alcaldessa de Santa Pau (Units per Santa Pau-AM)

“Volem que el castell torni a ser el cor de Santa Pau”

Santa Pau
Estat Espanyol

Una comunitat de monges de Burgos abandona l’església catòlica

Barcelona
estats units

Biden i Trump acorden celebrar dos debats electorals televisats

barcelona
Països Baixos

L’extrema dreta arriba a un acord de coalició amb tres partits de centre i dreta

Barcelona
Suïssa

Condemnen un exministre gambià per crims contra la humanitat

barcelona
Política

Mor Imma Costa, alcaldessa de l’Ajuntament del Montmell durant 16 anys