Societat

Les balenes, nova via d'estudi del terratrèmol

La UPC enregistra el so del sisme del Japó des d'uns observatoris marins

El Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques (LAB) que la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) té a Vilanova i la Geltrú va enregistrar el passat dia 11, a tres quarts de tres de la tarda (hora local al Japó), el soroll que el terratrèmol va provocar al fons del mar. Aquesta és la primera vegada que s'enregistra el so d'un esdeveniment d'aquesta magnitud en directe, des del fons marí. Ara els experts estudiaran les dades que n'han extret per intentar generar models de comportament que ajudin, en un futur, a prevenir situacions de risc.

El LAB, que està especialitzat en l'anàlisi de les conseqüències que els sorolls provinents de l'activitat humana generen en els cetacis, va estrenar fa uns mesos tres plataformes a la costa est del Japó amb la intenció d'aprofundir els estudis sobre les balenes i l'estrès que els genera el soroll provinent de l'exterior. Per fer-ho van aprofitar tres observatoris que l'Agència Japonesa de Ciència i Tecnologia Marítima-Terrestre tenia ubicats al voltant de l'epicentre del terratrèmol. El director del LAB, Michel André, va assegurar ahir que el fet que aquest nou sistema d'estudi sigui tan nou no els permet fer comparacions, ja que no tenen enregistraments previs i, per tant, no poden establir pautes de comportament. Però la intenció dels especialistes és, precisament, aquesta. André manté que els cetacis són bioindicadors de l'equilibri acústic natural dels oceans. Ha arribat a aquesta conclusió després de molts anys de dedicació a l'anàlisi constant del comportament d'aquests animals. Si la sensibilitat de les balenes permet calibrar la tolerància de la cadena alimentària a l'exposició de fonts sonores artificials, s'ha de veure què passa quan els sons són naturals.

Els observatoris des dels quals es van enregistrar els sons del terratrèmol estan situats a Kushiro –a 140 km de la localitat i a 2.500 metres de profunditat– i a Hatsushima, a la badia de Sagami, a 1.174 metres de profunditat. L'epicentre del terratrèmol està ubicat al centre d'aquestes dues xarxes d'observatoris. I això permet avaluar l'impacte dels sorolls en l'estat de conservació del medi marí des de diferents perspectives.

k

Per escoltar els sons consulteu www.avui.cat o www.elpunt.cat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El CCM diu que s’ha estalviat 2,11 milions d’electricitat des del 2021 pel sanejament d’aigües

Mataró
ensenyament

L’exposició ‘Vedruna, 200 anys fent història’ s’inaugura a Girona

Girona
GIRONA

Talaran uns 150 arbres morts en 40 carrers de la ciutat

GIRONA
societat

L’arquebisbe dessacralitza l’Església de l’Esperit Sant tot i la resistència dels feligresos

barcelona

Premià de Mar tira endavant amb el nou model de selectiva enmig de les protestes veïnals

premià de mar
girona

Estudiants de secundària de la demarcació creen 17 cooperatives experimentals

GIRONA
urbanisme

S’enllesteixen els treballs de rehabilitació de dues antigues adoberies de Vic

vic
GIRONA

L’IAS incorpora la nova promoció de residents

GIRONA
societat

Conveni entre l’Espai LGTBI i l’Observatori contra l’LGTBI-fòbia

girona