Política

ADELAIDA MOYA

CANDIDATA A L'ALCALDIA DE VILANOVA I LA GELTRÚ PER ERC

“El turisme i l'emprenedor local reactivaran Vilanova”

“Cal afrontar una revisió del pla general, però hem estat capaços de posar les bases perquè la ciutat no creixés de manera descontrolada”

“Ens sentim dolguts per no haver fet l'espai jove, un projecte de ciutat que els socis de govern no han entès fins al final del mandat, quan els ajuntaments ja no podíem demanar crèdits”

El perfil
Adelaida Moya, presidenta local d'ERC, va ser nomenada fa un any candidata d'ERC a l'alcaldia, i va prendre el relleu de Tomàs Álvaro, que és regidor del consistori des del 1995. Moya treballa a l'Ajuntament des del 2004 com a càrrec de confiança del partit, però no ha estat mai regidora municipal. L'alcaldable d'ERC no està convençuda de reeditar el pacte de govern, una decisió que considera que “dependrà de la militància, de l'aritmètica i del debat intern” que han de tenir “sobre el fet que fa dotze anys que són en un govern que ha funcionat bé i del qual la ciutat ha sortit beneficiada”.
Són dotze anys de tripartit i cal una reflexió que vagi més enllà de si la fórmula està en crisi

Esquerra va perdre en les eleccions del 2007 el segon regidor i, amb ell, més pes en el pacte de govern amb el PSC i ICV, vigent des de l'any 1999.

Quin és el projecte d'ERC per als quatre anys vinents?

El nostre projecte l'avala una ciutat molt ben acabada. La ciutat ha crescut en serveis i equipaments, ha estat un període en el qual s'ha mimat la ciutat, hem mirat molt cap a dins i ara és el moment de mirar cap a fora i ‘vendre-la' a l'exterior. Hem d'atraure turisme, però també i sobretot talent i recursos que puguin generar negoci. L'administració local ha de posar les bases per bastir l'economia.

En els darrers tres mandats, ERC ha tingut la responsabilitat de la promoció econòmica.

Hi ha moltes assignatures pendents en aquest àmbit, perquè nosaltres portàvem la promoció, però el projecte global de ciutat no estava pensat tant en la promoció com en l'equipament. Segurament hauríem d'haver fet aquesta feina en paral·lel, però s'han prioritzat altres coses necessàries. S'ha fet feina, però més interna, s'ha parlat molt amb els agents, s'han creat plataformes perquè els estudiants de la UPC poguessin contactar amb els empresaris... Hem fet coses en minúscules, i ara cal canviar això.

Quines són les claus per reactivar l'economia local?

Cal partir d'una premissa que encara no s'ha donat: creure's de veritat la ciutat. Tenim un patrimoni material i immaterial immens; ens agrada tenir-lo però no l'hem explotat prou i les nostres festes i els nostres museus són elements que a l'exterior ens poden servir per atraure turisme i talent empresarial, especialment petits projectes arrelats al territori i d'emprenedors locals. Neàpolis, curiosament un projecte tan criticat, acull dos projectes importants en aquest sentit, com és el centre de recerca de la dependència i un centre de suport públic a emprenedors, centrat en les TIC i els mèdia. El problema és que són projectes a mitjà termini, però la urgència de la situació actual no ens pot fer abandonar aquest camí.

Què pot fer l'Ajuntament contra la crisi?

Posar les bases per sortir preparats d'això i intentar pal·liar al màxim possible els efectes en la ciutadania. També és treballar en la formació dels aturats i fer entendre que és la via per tornar al mercat del treball.

En l'àmbit de l'urbanisme, creu que cal afrontar ara una revisió del pla general?

Sí, però ens sentim satisfets de la influència que hem tingut i que el govern hagi estat capaç de posar les bases perquè la ciutat no creixés de manera descontrolada. Un dels acords del pacte de govern era que no es desenvoluparia cap sector nou: l'eixample nord s'ha començat a planificar, però
tots sabem que no es començarà a construir ara, ni que es faci el nou hospital.

Què ha aportat ERC al govern?

Un projecte molt important, l'espai jove, que espero que s'acabi fent. L'hem aportat i amb recursos, pràcticament un milió d'euros. Del que ens queixem i ens sentim dolguts és que els nostres socis de govern no l'han entès fins al final del mandat, quan els ajuntaments ja no podíem demanar crèdits. És una necessitat de la ciutat que no només reclamen els joves, crec que és un projecte que es podria haver fet perfectament des de la regidoria de Cultura.

Creu que la fórmula del tripartit està esgotada i que està passant factura a ERC?

En l'àmbit nacional, qui ha pagat el preu més alt del tripartit és ERC. En l'àmbit local, són dotze anys de govern tripartit i cal una reflexió més enllà de si està o no en crisi la fórmula de pacte. Es farà després de les eleccions, amb els resultats a la mà, i nosaltres tenim molt clar que la nostra feina la podem fer tant al govern com a l'oposició. De totes maneres, aquest serà un mandat molt complicat en el qual caldran molts esforços per part de tots per entendre'ns i tirar projectes endavant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Israel anuncia una “pausa tàctica” diària al sud de la Franja per permetre l’entrada d’ajuda

barcelona
europa

Intercanvi de presoners entre Suècia i l’Iran

barcelona
iran

París, Londres i Berlín denuncien que Teheran intensifica el seu programa nuclear

barcelona
europa

Milers de persones surten als carrers contra l’extrema dreta a l’Estat francès

barcelona
guerra a gaza

Vuit soldats israelians moren en una explosió a Rafah

barcelona
Religió

La diòcesi de Terrassa celebra el vintè aniversari

Barcelona
unió europa

La UE iniciarà negociacions d’adhesió amb Ucraïna i Moldàvia

barcelona
POLÍTICA

Relleu a l’alcaldia de Torredembarra que passa a mans del PSC

Torredembarra
guerra a europa

Un avió militar rus viola l’espai aeri de Suècia

barcelona