Política

Un adéu històric sense un relleu clar

vilassar de dalt · El comiat de Llorenç Artigas després de setze anys com a alcalde obre encara més el ventall de possibilitats en uns comicis amb força candidats debutants

L'alcalde de Vilassar de Dalt compta ja els dies que li queden de mandat. Després de setze anys governant, Llorenç Artigas va descartar la possibilitat de presentar-se a la reelecció com a candidat del Grup d'Esquerres de Vilassar de Dalt (GEVD), de manera que Vilassar de Dalt, guanyi qui guanyi el 22 de maig, tindrà un nou alcalde. Ara bé, en una població amb un electorat molt dividit, on els partits grans tenen menys pes del que sol ser habitual, i on els pactes (fins i tot quadripartits, com fins ara) solen ser necessaris per governar, el pronòstic és, com a mínim, incert.

La gran incògnita que obre el comiat d'Artigas és saber si GEVD, l'agrupació que integra forces com ara ICV-EUiA, aconseguirà retenir el seu electorat, que en les darreres eleccions ja va mostrar un cert cansament. Per assolir-ho, el partit ha optat per Xavier Godàs, que fins fa poc exercia com a cap de gabinet del segon tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Ricard Gomà. En principi, Godàs surt ben situat ja que pot aprofitar el llegat de la feina feta durant quatre mandats pel seu predecessor i no està implicat en el desgast que ha patit l'alcalde en el darrer tram del mandat. Godàs, doctor en sociologia de 41 anys, es presenta com a independent i amb la voluntat de reconduir la situació econòmica del municipi i aconseguir una administració “àgil, eficient i estalviadora”.

Sense Artigas en el panorama electoral, guanya pes específic la figura d'un altre polític vilassarenc històric, Benet Oliva, que aspira a l'alcaldia per cinquena vegada com a cap de llista d'Opció per Vilassar (OxV). “Definitivament, aspirem a omplir el buit que deixa la marxa d'Artigas”, explica l'historiador, de 53 anys. Oliva defineix el seu equip com una força transversal “capaç de liderar un govern fort”.

Precisament, un govern fort no és el que ha tingut Vilassar de Dalt en el tram final del mandat, després que recentment s'escenifiqués el trencament del pacte de govern per part de CiU, que va deixar GEVD, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) en minoria arran de les diferències sobre la gestió econòmica d'un centre comercial a Can Olla. La coalició tanca així un mandat convuls, ja que cap dels dos regidors escollits el 2007 han acabat el mandat a la formació. Per mirar de redreçar el rumb, CiU confia en l'arquitecte local Francesc Solà, que debuta en la política amb la intenció de revitalitzar la formació i, de retruc, el poble. ERC i el PSC sí que mantenen els seus candidats, Xavier Yelo i Joan Adell, respectivament, amb la intenció de continuar governant. La Corporació Electoral Vilassarenca i el Partit Popular esperen mantenir els seus regidors, mentre que la Candidatura d'Unitat Popular vol fer-se un lloc al consistori.

LES CLAUS
La retirada d'Artigas.
Després de setze anys com a alcalde, Llorenç Artigas deixa el càrrec. Caldrà veure com respon l'electorat en unes eleccions en què sovint preval més el factor personal que l'ideològic.
La gestió econòmica.
Amb 1,5 milions d'euros de deute, Vilassar de Dalt és un dels municipis de la comarca amb la situació econòmica més precària.
Les cares noves.
L'ampli ventall polític ofereix molta varietat a l'electorat. En aquesta ocasió, a més, dels vuit candidats, tres són noves incorporacions a la política municipal. En el cas de Solà, caldrà veure com reestructura CiU.
Xavier Godàs
GEVD
Fins ara cap del gabinet de Ricard Gomà, té el repte de mantenir l'alcaldia després de la retirada d'Artigas
Benet Oliva
OxV
És el líder de l'oposició i un històric que podria tenir al davant la seva gran oportunitat
Francesc Solà
CiU
Arquitecte de professió, debuta en política per tancar una època convulsa a la coalició
Xavier Yelo
ERC
Actual regidor de Cultura, Esports, Joventut i Noves Tecnologies
Joan Adell
PSC
El regidor de Medi Ambient torna a presentar-se
Laura Julià
PP
Jove incorporació que es presenta per primer cop en substitució de David Mejía, baixa a darrera hora
Joan Alfons Cusidó
CEV
Espera que el seu treball a l'oposició li permeti revalidar la regidoria
Teia Àlvarez
CUP
El seu repte és obtenir representació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.