Política

Tortosa

mEMÒRIA DEMOCRÀTICA

Oblit amb Rodríguez, l'alcalde màrtir

Un carrer del grup El Temple porta el nom del batlle afusellat pels franquistes, però no hi ha cap placa

Tortosa ha oblidat el 80è aniversari de la proclamació de la Segona República, tot i tenir un govern municipal format per CiU i ERC. De fet, l'Ajuntament també manté en l'oblit institucional la figura de Josep Rodríguez, l'alcalde màrtir dels republicans tortosins. El consistori va batejar amb el nom de Rodríguez un petit tram de carrer al grup El Temple (abans grup 13 de Gener, per la data en què els franquistes van ocupar Tortosa). El nom apareix en alguns plànols, entre el carrer de Manel Beguer i el camí del Mig. Però han passat els anys i el consistori no ha posat cap placa. Pocs veïns saben el veritable nom del carrer, situat al costat d'un petit parc infantil amb una font.

Per tant, no hi ha cap placa ni distintiu en memòria de l'alcalde que va governar Tortosa després de l'esclat de la Guerra Civil i durant l'arribada massiva de refugiats, la riuada del 1937, els bombardejos feixistes, els nou mesos en què el front de guerra es va establir a banda i banda del riu, i, finalment, durant l'evacuació de l'Ajuntament cap al Perelló. Un cop caiguda la República, Rodríguez va ser empresonat a Tarragona, condemnat a mort i afusellat el 8 d'agost del 1939, el mateix dia que el metge tortosí Primitiu Sabaté Barjau.

De fet, tot i els tràmits fets per l'Ajuntament, la senyalització de Carreteres encara manté el topònim 13 de Gener, si bé algú l'ha tapat amb pintura. En aquest sentit, la comissió per la Retirada de Símbols Franquistes a Tortosa ha organitzat avui una taula rodona. El debat començarà a les vuit del vespre a l'auditori, amb Arcadi Oliveres, Miquel Caminal i Ramon Miravall.

Homenatge d'ERC a Marta Cid

G.M. / R.R.

ERC de Roquetes sí que va homenatjar ahir els dos alcaldes que va tenir la ciutat durant la Segona República, Joan Hierro Gaya i Joan Castells Vilalta, amb un acte al cementiri. A Amposta, el dia de la República se celebrarà avui. La federació d'ERC a l'Ebre ha organitzat un sopar de fraternitat als baixos de la Lira Ampostina, en què s'homenatjaran tots els republicans que han representat el govern de Catalunya al territori. Hi haurà una menció especial a la primera i única consellera ebrenca, la regidora ampostina Marta Cid, militant d'ERC des del 1978 i consellera d'Educació durant el primer govern tripartit.

D'altra banda, EUiA celebra demà el 80è aniversari de la República amb una conferència al Casal d'Amposta, a dos quarts de 8 del vespre. L'historiador José Manuel Rua parlarà dels valors i llegat del període republicà. Finalment, es farà un sopar de presentació del candidat ampostí d'ICV-EUiA, Salvador Queral.

G.M. / r.r.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries