Política

Tortosa

El Panxampla demana més rapidesa en el canvi de nom del barri 13 de Gener

L'alcalde ja ha donat instruccions

Membres del casal popular es reuneixen amb Bel per insistir en la retirada del monument i d'altres símbols franquistes

Avui, 13 de gener, fa 72 anys del dia en què les tropes de Franco van aconseguir travessar l'Ebre i van ocupar totalment la ciutat de Tortosa. Ahir, el Casal Popular Panxampla va reclamar a l'alcalde “més celeritat” en el canvi de nom del barri 13 de Gener, una denominació amb què els franquistes van voler commemorar “el dia de l'alliberament” de Tortosa. I la casualitat va fer que, al migdia, una delegació del casal Panxampla es reunís amb Ferran Bel. La trobada havia de fer-se el 24 de desembre, però es va ajornar per motius d'agenda de l'alcalde. L'objectiu de la reunió –a petició de l'entitat– era analitzar la situació després que l'Ajuntament rebutgés el 8 de novembre, amb els vots de CiU i el PP, la moció popular que també reclamava la retirada del monument franquista de la Batalla de l'Ebre, a més d'un canvi de nom de la plaça i de l'institut Joaquim Bau.

En sortir de la reunió, un dels portaveus del casal Panxampla, Guillem Argelich, va explicar que l'alcalde només els havia confirmat que ja havia donat les instruccions oportunes perquè es facin els canvis al 13 de Gener, barri que ahir encara mantenia la senyalització amb el topònim franquista. Al novembre, a causa de l'enrenou provocat per la moció popular que havia presentat el casal Panxampla, l'alcalde va treure la pols a un acord de ple del febrer del 1981. Aquell acord aprovava el canvi de nom del 13 de Gener i la seua substitució per Grup del Temple. Però fins ara l'Ajuntament l'estava incomplint, tot i que va arribar a editar mapes i que havia instal·lat alguna placa amb el topònim democràtic, ara ja mig esborrada pel pas del temps. Així, Bel es va comprometre a donar instruccions per eliminar el topònim franquista de la retolació –bàsicament, els senyals de Carreteres a l'autovia C-42– i dels documents oficials. En aquest sentit, l'últim i més important document que inclou la denominació Conjunt 13 de Gener és el pla d'urbanisme aprovat el 2007. A banda d'això, una altra anomalia és que encara no hi ha cap placa al carrer de Josep Rodríguez, l'alcalde republicà de Tortosa des del 24 d'octubre de 1936 fins a l'acabament de la guerra. L'Ajuntament li va dedicar un carrer al Grup del Temple, al costat d'un parc infantil proper al camí del Mig. Però no hi va posar cap placa –és l'únic de la barriada que no en té–, alhora que mantenia el topònim del 13 de Gener.

LA FRASE

Amb el monument, només volem que Tortosa complisca el que diu el Memorial Democràtic
Guillem Argelich
Portaveu del Casal Popular Panxampla de Tortosa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries