Societat

La contra

Ciberacció contra el monument

‘Ens ajudes a traure el monument franquista més gran de Catalunya?' és la campanya de correus electrònics amb què el casal Panxampla vol convèncer l'alcalde de Tortosa

Avui és 29 d'octubre, el Día de los Caídos amb què el franquisme també commemorava la fundació de Falange i recordava un dels seus màrtirs, José Antonio Primo de Rivera. Però han passat gairebé 35 anys de la mort del dictador, i la campanya popular per aconseguir la retirada del monument de Tortosa als caídos també ha arribat a internet. En primer lloc, hi ha un bloc titulat Tortosa, quina capital?, en què es poden trobar tots els documents relacionats amb la causa impulsada pel Casal Popular Panxampla i la seua moció popular. Però també hi ha un esdeveniment a la xarxa social de Facebook, amb què el casal Panxampla cerca més complicitats per ”traure el monument franquista més gran de Catalunya”. L'acció cibernètica està pensada com una campanya d'enviament massiu de correus electrònics destinats a l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel; a la portaveu del grup de CiU, Meritxell Roigé; al president de CiU a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, i al candidat de CiU a la presidència de la Generalitat, Artur Mas. L'ofensiva postal va començar dimecres, coincidint amb la presentació d'un documental amb opinions de personalitats favorables a la retirada del monument, que el mateix Franco va inaugurar el 1966 en record dels combatents que van assolir ”la glòria” en la batalla de l'Ebre. La ciberacció s'allargarà fins al 8 de novembre, el dia en què la moció del casal Panxampla es podria sotmetre a votació en el ple de l'Ajuntament.

Els sol·licitants de la moció han volgut deixar clar que no es tracta de cap campanya contra CiU, però Bel va suggerir ahir que ja és molta casualitat que el debat haja revifat a un mes de les eleccions catalanes. La cosa fa pudor de tripartit, interpreten a les files convergents. I més encara tenint en compte que dies abans que el casal Panxampla presentés la moció amb 2.000 signatures –800 de les quals ja han estat validades–, el conseller Joan Saura va donar a conèixer el cens de simbologia franquista de Catalunya elaborat pel Memorial Democràtic, que depèn del Departament d'Interior. Un informe en què precisament es recomana la retirada del monument franquista de Tortosa. Siga com siga, la realitat és que l'informe té l'aval d'un grup d'historiadors, i que el clam social –dins i fora de Tortosa– per aconseguir ara la retirada del monument mai no havia estat tan important.

Però què diu la plantilla del correu electrònic que proposen els sol·licitants? En concret, demanen a Bel, “com a màxim representant polític de la ciutat de Tortosa”, que voti favorablement la moció que sol·licita la retirada de la simbologia franquista. Els missatges apel·len a la “dignitat democràtica” i també a reparar “el dubtós honor” que té Tortosa, de tenir el monument franquista més gran de Catalunya. L'alcalde ja ha degut rebre els primers missatges a la bústia electrònica de l'Ajuntament, ja que el casal Panxampla ha mobilitzat uns 2.000 contactes. Els partidaris de conservar el monument també li han enviat missatges.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA