Política

PERE NAVARRO

CANDIDAT DEL PSC A L'ALCALDIA DE TERRASSA

“El territori és una xarxa i és lògic que Terrassa la lideri”

LIDERATGE ·

Destaca que Terrassa és una de les poques ciutats que ha plantejat reflexions fora del seu terme municipal per “instint de supervivència” i que està preparada per sortir de la crisi

Aposta per recuperar la majoria absoluta amb “voluntat de ser un govern obert”

Admet que vol tenir un paper actiu al congrés dels socialistes previst per l'octubre

A punt per fer el salt.
Nascut el 1959, el seu nom sona més que mai en l'àmbit nacional per tenir més al PSC. De tarannà dialogant i proper, milita al partit des del 1977 i va ser l'escollit el 2002 en la batalla pel relleu de Manuel Royes. Regidor des del 1987, vol tornar a ser escollit per tercer cop i recuperar la majoria absoluta.
A la Rambla,
hi volem fer un pla de dinamització
del comerç i dignificar els edificis

Pioners fent un pla anticrisi i destinant-hi romanents, però amb l'atur més elevat de la història. Com s'explica?

Les ciutats amb forta activitat econòmica pateixen de manera més intensa els seus efectes. Teníem molta presència de construcció, malgrat que la demanda, comparat amb altres llocs, era real i no per especular. I n'hem rebut les conseqüències, perquè hi havia molta població que s'hi dedicava. Totes les mesures anticrisi han servit per formar persones, crear més de 200 empreses i donar feina temporal a 3.000 persones amb diversos plans. Hem preparat la ciutat per sortir amb força quan passi, amb el parc científic, la ciutat de la ciència i el pla de la innovació.

Pels terrassencs, altres problemes són immigració, circulació i seguretat. Què proposen?

En immigració, és veritat que hi ha una imatge equivocada que les persones de fora els estan prenent la feina. Farem polítiques de convivència, de mediació, i aplicarem el pla de cohesió de la secretaria d'Immigració a diversos barris per gestionar-ho. S'ha de fer treball amb la població autòctona i la de fora. Aquests han de saber, entendre i respectar que vénen a un lloc amb una cultura, una tradició i unes normes de convivència, i han de fer un esforç suplementari per adaptar-s'hi. Si no s'impliquen amb el teixit associatiu, correm el risc que posicions populistes, xenòfobes i racistes tinguin una base per créixer.

I en mobilitat? El 2007 va dir que obriria un debat ciutadà...

L'hem obert encara que sigui sectorial. La mobilitat és un clàssic, però estem a les acaballes de l'obra del metro, hem millorat la flota de busos, hem fet més carrils bici i nous aparcaments subterranis i d'altres de gratuïts als barris. El vehicle privat ha de perdre protagonisme, però també hi ha persones que el necessiten. S'ha d'equilibrar i ho fem bé. La contaminació atmosfèrica també ha baixat a Terrassa.

Digui tres coses bones i tres de dolentes del tripartit. Pensa repetir-lo?

El govern es va constituir d'acord amb els programes, per una distribució de responsabilitats i per una bona relació personal, que no és científic, però existeix. I ha anat molt bé. Destacaria que hem treballat amb lleialtat i la capacitat d'adaptar-nos a circumstàncies diferents. Les discrepàncies estaven pactades. Ara s'hauran de veure els resultats, programes i coincidències. En èpoques de majoria absoluta hem demostrat que estem oberts a pactes i hem aprovat per unanimitat diversos plans, però tenim més coincidències amb les esquerres.

Els resultats de les eleccions nacionals es poden repetir a Terrassa?

Per respecte a la democràcia, intentarem que la gent voti en funció de la gestió al municipi i del que els proposem. Sabem, però, que queden contaminades per ambients polítics generals.

Un bon resultat seria mantenir els 13 regidors?

Seria bo que el PSC tingués una majoria àmplia i, si pot ser, absoluta, amb voluntat de ser un govern obert.

L'havien acusat de poc lideratge i ara lideren l'eix de l'E-9, l'Orbital 40, les ciutats de l'arc metropolità i entren a la de l'eix de la B-30. No són massa coses?

Ho portem a dins [riu]. El tema de la crítica està al capítol u del llibre de l'oposició. No ha sigut mai veritat i només cal preguntar fora de la ciutat. Entenem que el territori és una xarxa i és lògic que Terrassa la lideri, perquè som de les poques ciutats que hem plantejat reflexions fora del nostre terme. Potser és instint de supervivència, veure que no hem de quedar-nos tancats.

I ara diuen que vol liderar massa volent substituir Montilla al PSC...

Em sento molt honorat que hagi sortit el meu nom per substituir el primer secretari del PSC, i és bo per Terrassa. El congrés de l'octubre està molt obert i tinc ganes de participar-hi activament. Des de Terrassa podem aportar capacitat de consens. N'ha de sortir un partit unit per tornar a governar Catalunya i refer l'estat del benestar, que en sortirà bastant perjudicat.

S'ha completat Vallparadís, recuperat el teatre Principal i hi ha una nova Rambla. Què es farà per dinamitzar-la i que no passi com al Vapor Gran?

El Vapor Gran és una zona nova on la gent no està acostumada a anar, tot i estar a dos minuts de la plaça Vella, a més d'aparèixer just quan començava la crisi. Els sectors nous necessiten uns anys per consolidar-se. Hem intentat portar-hi totes les activitats i continuarem fent-ho. La Rambla té un avantatge: no hi has d'anar expressament i hi volem fer un pla de dinamització del comerç i dignificar els edificis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Europa

Tres morts en un atac rus a Khàrkiv

Barcelona
POLÍTICA

Marc Lamuà, reelegit primer secretari dels socialistes de les comarques gironines

ROSES
Estat espanyol

L’arquebisbe de Burgos excomunica les deu monges cismàtiques

Barcelona
Iran

El Tribunal Suprem iranià anul·la la pena de mort al raper Tomaj Salehi

Barcelona
política

París estrena la seva renovada Plaça de Catalunya

barcelona
Guerra a Gaza

Nous atacs israelians deixen més d’un centenar de morts en poques hores

Barcelona
País Basc

Pradales jura el càrrec i ja és el sisè lehendakari des de l’Estatut de Gernika

Barcelona
Guerra a Europa

Ucraïna denuncia un nou atac massiu rus contra la infraestructura energètica

Barcelona
política

ERC reclama al PSC que concreti la seva proposta de finançament

barcelona