Política

El PSC, favorit malgrat el cas Pretòria

sANTA COLOMA DE GRAMENET · Els socialistes parteixen amb avantatge el 22-M, tot i l'escàndol de la trama de corrupció. La principal incògnita serà saber si aconseguiran els 14 regidors que li donarien la majoria absoluta.

La foto del govern de Santa Coloma que va sortir de les urnes el 27 de maig del 2007 poc té a veure amb la del que ha acabat el mandat. El cas Pretòria, que va esquitxar l'Ajuntament, va posar fi a l'alcaldia de Bartomeu Muñoz aquell matí d'octubre del 2009 quan la Guàrdia Civil va escorcollar el consistori i part de l'àrea de serveis territorials, i va provocar moviments en l'estructura interna.

Molts entrebancs ha hagut de superar la nova alcaldessa, Núria Parlon, en aquests divuit mesos al capdavant de l'alcaldia, començant per l'aixecament del secret de sumari que ha posat en evidència algunes pràctiques de funcionament de l'Ajuntament, com els concursos fraudulents per aconseguir places públiques. També s'ha hagut d'empassar la sortida a la llum de procediments més que dubtosos en les adjudicacions d'alguns projectes, com el del complex residencial i d'oci Cúbics, a punt d'inaugurar-se.

Durant tot aquest temps, l'oposició, el PP, ICV-EUiA i CiU, ha fet front comú contra el PSC, fins al punt d'insinuar la possibilitat d'un pacte postelectoral per fer-lo fora del govern si no aconsegueix revalidar la majoria absoluta, que a Santa Coloma està en els 14 regidors. Però ara que s'apropen els comicis, les intencions d'uns i altres sembla que s'han definit i l'alcaldable ecosocialista, Siscu Sánchez, per exemple –que ha estat molt crític amb la política de Parlon–, ja ha manifestat la voluntat de retornar al govern, després d'un mandat a l'oposició. “S'està veient que amb Núria Parlon hi ha més facilitats de poder acostar-se que no amb altres forces polítiques”, va dir fa uns dies.

Tot i l'escàndol de la trama de corrupció, el PSC continua partint com a favorit el 22-M. Actualment, la diferència entre els socialistes i la segona força política, el PP, és de 13 regidors –el PSC té 17 regidors i els populars, 4–, una distància prou àmplia que dóna als socialistes marge de maniobra encara que perdin algun representant. Fonts de l'agrupació local socialista –i la mateixa alcaldessa i cap de llista– compten revalidar la majoria absoluta, que ara per ara és la clau que definirà si el futur govern de la ciutat serà d'un o més colors polítics. Per sota dels 14, saben que hauran de pactar, una opció que Parlon ni tan sol descartaria encara que aconseguís una àmplia victòria. Diu que té voluntat d'entesa amb o sense majoria.

Tot i que no hi ha enquestes –com a mínim cap partit admet tenir-les–, tot sembla indicar que el PSC aguantarà les envestides post-Pretòria i que el PP pot enfortir-se després de les eleccions del maig. A remolc de les campanyes d'altres líders propers, com García Albiol a Badalona, la cap de llista dels populars, Mari Carmen Sáez, ha sabut rendibilitzar el discurs que el seu partit fa d'alguns temes, com la immigració i la seguretat, i ha aconseguit situar-se com a segona força política. Ho va fer el 2007, superant en vots ICV-EUiA, que va perdre un regidor i es va quedar amb 4. El PP en té 4 i podria aconseguir algun dels regidors que perdi el PSC, si Ciutadans i el partit xenòfob PxC no es mengen part dels votants situats més a l'extrem dret.

Amb l'aposta de renovació, ICV-EUiA centrarà la campanya en la recuperació de “l'eficàcia, la transparència i el diàleg”. El seu cap de llista, Siscu Sánchez, que s'estrena com a alcaldable, ha elaborat una candidatura molt renovada i jove amb la qual aspira a recuperar l'espai perdut fa quatre anys. A l'altra banda, CiU, després d'un mandat convuls –amb lluites internes– també ha renovat la candidatura, col·locant al capdavant un jove que prové del sector empresarial, Carles Combarros. La federació –que ha declinat posar a la llista cap dels dos regidors d'aquest mandat– creu que pot créixer gràcies als bons resultats del novembre, en què CiU va aconseguir a Santa Coloma prop de 9.000 vots. Els que també se senten optimistes són els representants de Gent de Gramenet, col·lectiu divers que va donar la sorpresa fa quatre anys quedant-se a sis vots del regidor i que torna a presentar-se amb la voluntat d'aconseguir representació. També presenta candidatura ERC –ha intentat anar amb Gent–, que mai, des de l'ajuntament republicà, ha obtingut representació. PCPC i Escons en Blanc, a més de Ciutadans i PxC, també presenten llista.

Sigui quin sigui el resultat electoral, el futur govern de la ciutat haurà de fer front als efectes que la crisi econòmica està tenint sobre la ciutadania –amb 12.500 desocupats– i al tant reclamat projecte de ciutat, el full de ruta en l'àmbit urbanístic que haurà de definir la Santa Coloma del futur, després del tan qüestionat urbanisme vertical de Bartomeu Muñoz. Ja s'ha fet públic l'estudi que Parlon va encarregar als urbanistes Jordi Borja i Manuel Herce, però només el temps dirà si el govern que sorgeixi de les urnes el 22 de maig farà cas de les recomanacions. De moment, s'han aturat alguns projectes polèmics, com el del barri de Singuerlín, on s'havien previst promocions de pisos, i se n'han reconduït d'altres, com la construcció de les pistes d'atletisme a Can Zam.


R


Q

Intents de transparència.
L'equip de govern de Parlon ha intentat millorar la transparència de l'Ajuntament, malmesa pel cas Pretòria, amb l'aprovació d'un paquet de mesures. Entre les actuacions, hi ha la de reforçar els sistemes de fiscalització i la de millorar els processos de contractacions en determinats projectes. L'oposició, però, creu que no s'ha fet prou per retornar la “dignitat” a la institució.
Magí Algueró
Ciutadans
Substitueix Rosa Madrid. El 2007 va aconseguir prop de 1.500 vots
Núria Parlon
PSC
S'enfronta per primera vegada a les urnes, després de 18 mesos al capdavant de l'alcaldia en substitució de Bartomeu Muñoz. És la candidata que més possibilitats té de revalidar el càrrec
Mari Carmen Sáez
PP
Alcaldable per quarta vegada, Sáez pot consolidar el seu partit com a segona força en unes municipals
Siscu Sánchez
ICV-EUiA
Regidor des del 2007, s'estrena com a cap de llista de la coalició. Encapçala una candidatura jove i molt renovada
Carles Combarros
CiU
Encapçala per primer cop la candidatura de CiU. S'ha fixat com a repte rebaixar l'índex d'atur a la ciutat
Teresa Franco
Gent de Gramenet
Provinent del món associatiu, espera que el col·lectiu obtingui el regidor que per sis vots no va aconseguir el 2007
Jordi Cañigueral
ERC - Reagrupament
Cap de llista d'ERC-Reagrupament, substitueix Josep Miquel García. Des de la recuperació de la democràcia no han aconseguit entrar a l'Ajuntament
Sergio Palomo
PxC
Cap de llista de PxC, que es presenta per primer cop a Santa Coloma
Salvador Deltell
PCPC
Candidat de PCPC. La formació presenta llista en totes les municipals
LESCLAUS
L'abstenció.
La desafecció política, sumada als efectes del cas Pretòria poden incrementar el nombre d'abstencionistes en una ciutat on fa quatre anys més de la meitat dels electors no van anar a votar (es va registrar un 54,4% d'abstenció).
8
dels 9 caps de llista
que es presenten en aquests comicis són nous. Només repeteix l'alcaldable del PP, Mari Carmen Sáez.
El malson.
Pretòria és, sens dubte, la creu del mandat, segons la societat civil organitzada. L'esclat de la trama ha dibuixat dues etapes polítiques totalment diferents a la ciutat. Els representants de les entitats valoren l'esforç de l'alcaldessa, però creuen que calen més passos endavant.
Luis Miguel López
Escons en Blanc
Aspira a “retornar la dignitat al poble” i a un canvi en la llei electoral


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona