Política

Les accions al carrer marquen l'obertura del curs municipal

Els “indignats” i el moviment per la convivència al Vendrell no van defallir en cap moment

CiU fa efectiu el seu domini

ERC es fa valer a Alcanar i evita que hi hagi cap sorpresa de darrera hora

Probablement com mai abans en democràcia, i encara que els finestrals dels salons de plens es mantinguessin tancats per no haver d'escoltar el xivarri de la plaça, ahir el descontentament del carrer va penetrar en les sessions de constitució dels ajuntaments. Hi ha polítics locals que ho van intentar ignorar o fins i tot ridiculitzar, n'hi ha que ho van combatre per fer una legítima reivindicació de les institucions i n'hi ha que ho van introduir en els seus discursos (el PSC i ICV a Tarragona) com a element de reflexió i autocrítica. El que és indiscutible és que els “indignats” van fer sentir la seva veu, probablement la de l'abstenció, que no eren ben bé quatre gats –tot i que tampoc no són cap majoria– i que no van defallir durant tot el temps que van durar els plens a Tarragona, Reus i Tortosa.

El moviment va marcar la jornada d'obertura del mandat municipal pel seu paper de denúncia de la gestió d'una crisi que empaita especialment els consistoris i per la seva condició d'acció al carrer, a què es va sumar, per motius diferents, el desplegament del moviment per la convivència al Vendrell.

A la capital del Baix Penedès, centenars de persones van aplaudir en aquest cas el que s'estava cuinant dins de l'ajuntament: un pacte que ha servit per marginar el discurs xenòfob de PxC, que en canvi ja es pot dir que és a dins de les institucions a Roquetes, Tortosa i Amposta. A Tortosa les protestes al carrer van pujar de to incomprensiblement i la tensió es va convertir en la protagonista de la jornada quan la nova gran majoria de Ferran Bel no havia de deixar lloc a cap pedra a la sabata.

En general, la resta d'ajuntaments del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, excepte els de Roda de Berà i de la Vilella Alta –una junta gestora designada pel departament de Governació se n'haurà de fer càrrec en el cas prioratí–, es van constituir amb relativa normalitat, o com a mínim no va transcendir el contrari. Un total de 182 ajuntaments, inclòs el nou consistori de ple dret de la Canonja –Roc Muñoz, socialista, n'és el primer alcalde– arran del procés d'independència de Tarragona, ja haurien d'estar constituïts.

Això sí, en l'àmbit estrictament polític, CiU i PP són des d'ahir molt més forts, després de fer-se efectius els resultats del 22 de maig. Exceptuant-ne Tarragona, CiU té l'alcaldia de tots els ajuntaments de 21 regidors de la demarcació, a més a més de les de la Ràpita, Torredembarra, Cunit, la Selva del Camp, Gandesa o Móra d'Ebre. El PP hi té connivència en la majoria de casos i això li reportarà si més no un tast d'alcaldies com les de Salou o Gandesa.

En general, no hi va haver sorpreses de darrera hora. L'última gran incògnita que quedava per resoldre penjava sobre l'Ajuntament d'Alcanar, en què finalment ERC ha fer valer la seva majoria relativa i conservarà l'alcaldia gràcies a un pacte amb el PSC. Una entesa bipartida que ja només resisteix, també, d'entre els pobles més importants, a Deltebre.

LA XIFRA

182
ajuntaments del Camp i l'Ebre s'haurien d'haver constituït ahir; tots, excepte Roda i la Vilella Alta.

Regidors d'ERC de Vimbodí, amb una samarreta irònica

Com que l'alcalde de Vimbodí i Poblet, Lluís Grau, havia titllat els membres d'ERC de ser “gent de bar”, aquests ahir van anar a l'ajuntament amb una samarreta que així ho acreditava.

Suspès el ple a Roda de Berà per falta de documentació de CiU

Roda de Berà haurà d'esperar fins dimecres al migdia per a la constitució de l'Ajuntament, després que el secretari municipal decidís suspendre el convocat per ahir. El motiu ha estat que els regidors de CiU (amb majoria absoluta) no van presentar ahir la seva declaració de béns i d'incompatibilitats, un tràmit que és obligatori. El cap de llista de la federació i alcalde electe, Pere Compte, va lamentar que no s'acceptés una declaració provisional.

Error dels partits del govern a la Torre

Els regidors del nou govern de Torredembarra (CiU, PP i GIT) es van equivocar i van votar cadascú el seu cap de llista en comptes del de CiU. Es pensaven que hi hauria una segona votació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Puigdemont suspèn l’agenda d’avui per la defunció de la seva mare

barcelona
Estat espanyol

Sánchez compareixerà avui a les 12 per anunciar si continua al capdavant del govern o no

barcelona
Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
crònica

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona
infraestructures

Pistes independents: la clau

Barcelona
Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona