Política

maresme

El Consell Comarcal comença a caminar oferint col·laboració

El convergent Miquel Àngel Martínez és nomenat president només amb els vots a favor de la federació i el soci del PP

PSC, ERC i ICV-EUiA retreuen al nou govern que hagi avantposat criteris polítics a un ampli consens

El camí del nou govern comarcal serà de tot
menys tranquil

El Consell Comarcal del Maresme ja té nou govern encapçalat pel bipartit de CiU i el PP. Ahir al migdia, en una llarga sessió correcta en les formes però amb un evident mar de fons, es duia a terme la votació dels tres únics candidats a la presidència de l'ens que van presentar les set forces polítiques amb representació. Miquel Àngel Martínez, alcalde de Sant Vicenç de Montalt, era l'aposta segura de CiU, mentre que el PSC apostava per Pere Vega, alcalde de Sant Cebrià de Vallalta. L'únic representant de la CUP, el regidor d'Argentona Eudald Calvo es va presentar a ell mateix.

Sense sorpreses

Malgrat que es va haver de fer una doble votació –durant la primera cap dels tres candidats va assolir la majoria absoluta–, el resultat esperat es va acabar imposant i Martínez va seure a la cadira de president, on posteriorment també van trobar el seu lloc els vicepresidents Marisa Ferreres, regidora de Premià de Mar, i Diego Sánchez, regidor de Pineda i president del PP del Maresme.

La intervenció dels portaveus va fer prou evident que el camí del nou govern comarcal serà de tot, menys tranquil. El PSC i ERC, socis de govern de CiU al Consell Comarcal en el darrer mandat, van retreure a la federació nacionalista que hagi apostat més per interessos partidistes que no pas per un govern ampli i de col·laboració. El cap del grup socialista, Santiago Fontbona, va dir que “CiU ha decidit convertir el consell en una trinxera de confrontació política i no un àmbit d'entesa supralocal”. El portaveu d'ERC, Andreu Francisco, va advertir que “un govern feble pot provocar que el Maresme se'n ressenti”, i Francesc Xavier Serra, d'ICV-EUiA-EPM, va reclamar “acords de grans majories en els temes que afecten la comarca”.

Diàleg

Per la seva banda, el PP es va felicitar d'haver superat l'“anomalia històrica” de no haver entrat mai en el govern comarcal i va demanar a l'oposició “la mateixa col·laboració que la nostra formació ha donat a tots els governs quan no hi era”, va assenyalar José Manuel López. Pel grup de CiU, el portaveu Jaume Borrell ha justificat el pacte “per tirar endavant un canvi de model que no seria possible amb els mateixos protagonistes”.

El nou president, que ha estat definit pels seus com “un home de lideratge i que sap fer més amb menys”, va incidir en el seu discurs en el fet que la nova estructura comarcal “continuarà potenciant els actius de la comarca i donant els millors serveis als ajuntaments”. Miquel Àngel Martínez també va posar deures a l'oposició: “Pel bé de tots, demanem: consens, lleialtat, un control responsable a l'acció de govern i un debat d'idees constructiu”. I es va comprometre a treballar de valent per aconseguir que el Consell Comarcal del Maresme “segueixi sent un referent per a Catalunya”.

Dubtes amb el gerent

L'aprovació del gerent va ser un dels punts amb més debat del ple d'ahir. La tria de l'exregidor de Sant Pol Ramon Llastarry no va agradar a tothom. De fet, només va obtenir el suport de CiU, el PP i la CUP. Plataforma per Catalunya i ERC es van abstenir i PSC i ICV-EUiA-EPM van votar-hi en contra. Els més crítics amb el nomenament van ser els socialistes, que van posar en dubte que Llastarry tingui ni la titulació ni els coneixements necessaris per afrontar la tasca de gerent. El nou càrrec de confiança cobrarà 42.682 euros bruts anuals.

Quatre àrees de gestió i quatre coordinadors

El CCM tindrà quatre àrees de gestió: Cooperació Municipal i Planificació; Promoció Econòmica; Medi Ambient i Benestar Social i Educació. Hi haurà un càrrec de confiança per a cada àmbit.

La CUP i PxC faciliten el ple del cartipàs

Els dos vots favorables de la CUP i de PxC al ple d'urgència del cartipàs van facilitar que prosperés l'aprovació organitzativa de la nova estructura del Consell. PSC, ERC i ICV hi van votar en contra.

El PP, l'única dedicació exclusiva

Diego Sánchez (PP), segon vicepresident, és l'únic dels set membres del govern que tindrà dedicació exclusiva. La resta serà parcial, amb percentatges de dedicació entre el 40% i el 75%.

Menys dones conselleres que el 2007

Un total de 12 dones regidores dels municipis del Maresme van prendre ahir possessió de l'acta de consellera comarcal. La representació femenina, però, és menor que el 2007, que eren 13.

Percentatge molt baix de membres que repeteixen

Només un 30% dels 33 consellers comarcals del Maresme repeteixen al càrrec. Provenen de 19 municipis i els que més n'aporten són Mataró i el Masnou (4 cada municipi) i Malgrat de Mar (3).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.