Política

ORIOL JUNQUERAS

ALCALDE DE SANT VICENÇ DELS HORTS (JUNTS PER SANT VICENÇ)

“No em plantejo en cap cas deixar l'alcaldia”

Oriol Junqueras, d'ERC, defensa que el canvi de govern a Sant Vicenç dels Horts és necessari per posar fi a la crispació al poble i encetar una nova política de consens i participació

Creu que és compatible ser alcalde, màxim dirigent d'ERC i eurodiputat i té clar que el projecte municipal no implica fer grans obres

Experiència
Oriol Junqueras (1969) arriba a l'alcaldia de Sant Vicenç després de gairebé vuit anys com a regidor. Elogia el seu equip de govern i fa una bona valoració dels primers mesos al capdavant d'un govern de coalició que ja ha fet un gir en la participació obrint el ple als ciutadans.
La compatibilitat
de ser alcalde
d'un municipi i líder d'un partit està
del tot garantida

Oriol Junqueras (Junts per Sant Vicenç) ens rep a casa seva a Sant Vicenç dels Horts en ple agost com a nou alcalde de la població del Baix Llobregat.

Vostè és alcalde gràcies a una coalició entre Junts per Sant Vicenç (ERC i Vicentins pel Canvi) CiU i ICV. Era necessari un canvi?

Durant vuit anys de govern PSC-PP amb una oposició formada per ERC, ICV i CiU, el poble ha tingut mancances molt rellevants. Per exemple, els plens es van passar dels vespres als matins dels divendres perquè hi anés poca gent; es va prohibir l'accés al ple de la ràdio i la televisió locals i fer fotografies. Si la gent volia presentar alguna pregunta ho havia de fer per escrit 72 hores abans i sobre temes del ple. No només es va veure afectada la salut democràtica, hi havia altres decisions que el feien urgent. El govern socialista va intentar enderrocar el poliesportiu Sant Miquel per fer-hi pisos, volia posar una escola bressol en una casa modernista que ha actuat com a casa de cultura i va tirar a terra l'edifici d'una antiga escola que des l'oposició es volia convertir en un alberg d'entitats.

En més d'una ocasió ha parlat de crispació.

El poble ha viscut una situació de molta tensió. L'augment de les taxes d'escombraries i de l'IBI, per exemple, va ser molt protestat per molts ciutadans. Fins i tot, l'equip de govern va portar a judici algunes de les persones que protestaven i va presentar demandes per danys contra cinc d'aquestes. Tots van ser absolts pels jutges.

Creu que es nota que hi ha hagut un canvi polític?

S'ha notat en molts aspectes. Hi ha un ambient de certa alegria i tranquil·litat. Els plens es tornen a fer a les set de la tarda, hi hem deixat entrar la ràdio i la tele i la gent hi pot anar i fer preguntes. A més, s'ha paralitzat el projecte de reforma de la plaça de la vila pressupostat en 1,4 milions d'euros, cosa que ens donarà un cert marge per poder afrontar altres necessitats més urgents.

Com pensa afrontar els problemes econòmics de l'Ajuntament?

Sant Vicenç té una situació financera preocupant, en bona mesura per despeses que, des del nostre punt de vista, no eren necessàries. El municipi ha hipotecat bona part dels seus ingressos futurs en contractes de molt llarga durada, per exemple en l'àmbit de les escombraries i en la concessió d'aigües. Per tant, la capacitat de maniobra financera és escassa i tots plegats hem de ser conscients d'això i ho haurem d'explicar als ciutadans. Al mateix temps s'han fet obres innecessàries com ara pavimentar alguna plaça o carrer que estaven en bones condicions per millorar la imatge de l'equip de govern. Tot el que hem de fer sense diners ho farem tan bé com sabrem i el que necessita diners doncs serà més complicat. El context no és senzill per a ningú. S'ha d'entendre en un context general en què l'administració de l'Estat durant molts anys ha anat estrangulant el finançament de les entitats subestatals.

En aquest context, quins projectes impulsaran?

No hi ha grans projectes. El que hi ha és l'intent de millorar el poble a partir de la realitat actual. Una de les nostres prioritats es posar gespa artificial al camp de futbol municipal de la Barruana. Sant Vicenç dels Horts té en aquests moments uns cinquanta equips de futbol i l'activitat esportiva és vital per al poble per moltes raons. Una d'aquestes és que representa un model d'integració social important. Hem de tenir en compte que Sant Vicenç és un municipi amb més d'un 18% d'atur, un 50% d'atur juvenil, i té la renda per capita més baixa del Baix Llobregat. Per tant, necessitem models de socialització que es poden produir a la música i l'esport, i en aquest darrer camp el futbol és la clau. Hem de buscar una alternativa per a la música perquè volíem crear un espai en l'edifici enderrocat del col·legi Juncadella. Volem rehabilitar Can Comamala, l'edifici modernista, per habilitar-lo com a espai de trobada per a la cultura del poble. A més, estem elaborant un pla d'usos comercials per definir l'eix comercial, i la participació ciutadana és prioritària per al nou equip.

És compatible ser eurodiputat, el futur president d'ERC i l'alcalde de Sant Vicenç?

És compatible. La feina d'eurodiputat s'acaba per Nadal. La compatibilitat de ser alcalde i líder d'un partit polític està garantida: Artur Mas és president de CiU i presideix la Generalitat, al Parlament de Catalunya hi ha disset diputats que són alcaldes i al Parlament Europeu hi ha diputats que també ho són. És un valor perquè és una manera de portar l'experiència municipal en altres àmbits. No em plantejo en cap cas deixar l'alcaldia de Sant Vicenç.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.