Política

Els presidents de les quatre diputacions participaran també en la Via Catalana

Si bé amb matisos diferents, els càrrecs, repartits entre CDC i UDC, confirmen el suport a la cadena

“La nació és una”, diu Gordó sobre els Països Catalans

Els presidents de les quatre diputacions seran presents per la Diada en la Via Catalana per la Independència. Així ho van confirmar ahir a Prada els presidents de la de Barcelona, Salvador Esteve (CDC), la de Lleida, Joan Reñé (CDC), i la de Girona, Joan Giraut (UDC), i el vicepresident de la de Tarragona, Albert Vallvé (UDC), que també va donar per feta la presència del president, Josep Poblet (CDC). L'Onze de Setembre enllaçaran les seves mans per la independència, i ho faran “de la forma més clara i compromesa”, segons Reñé, que desitja que l'alcalde de Lleida, el socialista Àngel Ros, finalment també s'hi sumi, malgrat l'oposició del seu partit, el PSC.

Els presidents, això sí, van entrar en el debat dels últims dies sobre el to de la mobilització. Esteve demanava obrir la cadena “tant com puguem” per tal que s'hi uneixi com més gent millor. Giraut, que l'any passat ja es va sentir “molt còmode” en la manifestació de la Diada, repetirà a la cadena perquè creu que “s'està plantejant perquè totes les sensibilitats nacionalistes hi tinguin cabuda”. Vallvé va aclarir que hi anirà “sense prejudicis a defensar el dret a decidir”.

Reñé es va referir també al recorregut de la Via, que no passa per la demarcació de Lleida, i va admetre que li hagués agradat alguna fórmula perquè s'hagués “visualitzat” al seu territori, que “n'ha quedat una mica al marge”. Sense ànim de polemitzar, va explicar que un gran nombre de lleidatans es desplaçaran a Tarragona per participar-hi. Ell mateix, per exemple, serà a l'Hospitalet de l'Infant.

La crida de Gordó

El debat sobre la participació en la Via també té el focus en el govern. Si dimarts el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, es mostrava predisposat a anar-hi, i el d'Interior, Ramon Espadaler, confirmava la seva absència perquè estarà controlant l'operatiu de seguretat, ahir era el torn del conseller de Justícia. Sense dir-ho, Germà Gordó deixava entreveure que anirà a la cadena humana, que a l'altura de la plaça de Sant Jaume té un espai reservat per als membres del govern. “Em sembla que la resposta és molt evident”, va contestar quan li van preguntar si hi participaria, i va recordar que el seu partit, CDC, dóna ple suport a la Via Catalana. Tot seguit, per si en quedava cap dubte, Gordó feia un discurs de marcat to independentista en l'acte sobre el centenari de la Mancomunitat, en què també es referia a la seva visió dels Països Catalans. “El procés de transició nacional de cap de les maneres pot fer que ens oblidem dels germans d'altres territoris”, va indicar, mentre els enumerava tots i cadascun, fins i tot el Carxe. “La nació és una, l'ànima nacional és una”, concloïa entre aplaudiments.

L'executiu català, en tot cas, no concretarà fins dimarts vinent, en la primera reunió després de les vacances, si serà a la Via Catalana. Llavors podrà respondre, amb tota probabilitat, a una altra de les grans incògnites: si hi anirà el president Mas.

Oliveres justifica l'acció a La Caixa

Arcadi Oliveres, promotor de Procés Constituent, que impulsa una acció paral·lela per la Diada per envoltar la seu central de La Caixa a Barcelona, va negar ahir a El Punt Avui cap “voluntat de trencar la cadena, ans al contrari”, després que l'ANC se'n desmarqués la vigília. Oliveres explica que va rebre el vistiplau dels caps de l'entitat abans d'anunciar l'acció, si bé admet que després “algunes bases n'han discrepat”. “Tenim ganes d'ampliar la cadena donant-li més contingut social, i hem dit a la nostra gent que també participi en la Via”, explicava. Procés estima que caldran unes 1.500 persones, que lluiran unes samarretes especials, per dur a terme la seva acció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona
Regne Unit

Un diputat conservador i exministre de Sanitat es passa al Partit Laborista

Barcelona
Guerra a Europa

Un nou atac rus amb drons destrossa un hotel a Mikolàiv

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres