Política

Menys candidats

GANDESA · El batlle Carles Luz repeteix com a alcaldable de CiU, els independents d'Alternativa per Gandesa s'ajunten amb ERC i Miquel Aubà encapçala la candidatura, i el PP renova el cap de llista amb Carlos Ruiz

El resultat electoral del 2011 va deixar el PSC i ERC sense representació a l'Ajuntament de Gandesa, i la força més votada (però empatada en nombre de regidors amb CiU), els independents d'Alternativa per Gandesa, van quedar sense socis per formar govern després que CiU i el PP pactessin tant a l'Ajuntament com al Consell Comarcal de la Terra Alta. Ara, quatre anys després, només hi ha tres candidatures que aspiren a l'alcaldia de Gandesa el 24 de maig. L'alcalde Carles Luz torna a encapçalar la llista de CiU; Miquel Aubà repeteix com a candidat d'Alternativa per Gandesa, però aquesta vegada no ho fa amb la sigla de la FIC, sinó que anirà amb Acord Municipal, de manera que els vots que aconsegueixi sumaran per a ERC al Consell Comarcal, i el PP ha renovat el seu candidat: Carlos Ruiz substitueix Anna Sicart. El PSC, en principi, no farà llista a la capital de la Terra Alta.

Tant CiU com el PP fan una valoració positiva del pacte local, una aliança que es podria repetir. “És un acord en clau local i entre persones que ens entenem bé; hi ha bona sintonia, però després del 24 de maig posarem el comptaquilòmetres a zero”, ha manifestat Luz, que sosté que el pacte s'ha de fer d'acord amb un programa d'actuacions per a la capital de la Terra Alta i no hi ha d'influir la política nacional. “Cadascú ha expressat la seva voluntat en el tema sobiranista”, ha dit l'alcaldable de CiU. També el cap de llista del PP sosté que l'acord de govern ha estat beneficiós per al municipi, però no tanca la porta a un possible pacte postelectoral amb els independents. “Poc es pot fer des de Gandesa per la independència de Catalunya; l'objectiu és treballar pel municipi”, ha comentat Ruiz. Aubà, però, no ho veu de la mateixa manera, i està convençut que si no aconsegueix la majoria absoluta no recuperarà l'alcaldia. “CiU i el PP tornaran a pactar si poden, hem d'aconseguir la majoria absoluta per accedir a l'alcaldia”, ha assenyalat Aubà. El suport d'ERC als independents entre el 2007 i el 2011 i la seva posició en política nacional han estat factors decisius perquè Alternativa per Gandesa deixés el vincle amb la FIC i apostés per ERC. “Fem pinya pel procés nacional”, ha comentat Aubà, que encara no ha tancat la llista i manté la porta oberta a membres d'ERC a Gandesa.

Tot i que els darrers quatre anys han estat relativament tranquils, Aubà retreu a l'alcalde que tingui una aspiració política darrere l'alcaldia i que no s'hagi dedicat prou al municipi. “Sovint els veïns no troben l'alcalde a l'ajuntament i això abans no passava; els independents només pensem en Gandesa”, ha dit l'alcaldable d'Alternativa per Gandesa. En canvi, CiU defensa que s'ha fet una reorganització de l'Ajuntament per fer-lo més sostenible i que s'han renegociat els convenis amb els parcs eòlics per tenir uns recursos fixos i clars. “Ara ens paguen de manera ordinària i una quantitat superior”, ha explicat Luz. Entre les actuacions dutes a terme aquest mandat, l'alcalde destaca el pla director del nucli antic, que ha permès recuperar cinc palaus d'entre els segles XIII i XIV. També la teatralització del casament reial el 1319, conegut com “la farsa de Gandesa”, ha estat un dels actes culturals més potents. En l'àmbit esportiu, Luz ha explicat que s'ha actuat al complex esportiu municipal, “que estava abandonat”. I, pel que fa a les actuacions que no s'han executat, una vegada més hi ha les circumval·lacions de les carreteres N-420 i C-43, que continuen travessant Gandesa. “El pacte CiU-PP no ha permès desencallar un projecte tan important com la variant de l'N-420, que ja ni tan sols figura en el pressupost de l'Estat”, ha lamentat Aubà. Quant a la variant de la C-43, encara s'està redactant el projecte.

D'altra banda, els independents retreuen al govern local que no hagi posat en marxa la planta d'osmosi inversa, una actuació que van deixar gairebé enllestida fa quatre anys i que va costar un milió d'euros. “És una eina pionera per millorar la qualitat de vida, és un despropòsit no fer-la servir”, ha assenyalat Aubà.

Accés al polígon
La millora de l'accés al polígon industrial continua sent una de les actuacions pendents a la capital de la Terra Alta. L'obra està pressupostada en uns 800.000 euros i està vinculada a la venda de parcel·les. Recentment s'han venut 25.000 metres quadrats i es podria desencallar el projecte.
LES CLAUS
1
Variants aturades
La reclamació de la construcció de les variants de l'N-420 i la C-43 continuarà sent una de les prioritats del futur govern local.
2
Viver d'empreses
L'edifici està construït, però costa atreure emprenedors al centre.
3
Farsa de Gandesa
La recreació del casament reial el 1319 s'ha convertit en un dels actes culturals més potents.
LA XIFRA
1
milió d'euros
ha costat la planta d'osmosi inversa, per millorar la qualitat de l'aigua, i encara no funciona.
Carles Luz
CiU.
Alcalde de Gandesa des del 2011 i president del Consell Comarcal de la Terra Alta. En tots dos ens governa amb el suport del PP. Té 43 anys.
Miquel Aubà
ApG-AM.
Aspira a recuperar l'alcaldia; els independents van governar entre el 1999 i el 2011. Té 52 anys i és viticultor de professió.
Carlos Ruiz
PP.
Debuta en política, però té experiència en el teixit associatiu de Gandesa. Té 36 anys i és farmacèutic. Actualment el PP té un regidor a l'Ajuntament de Gandesa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”

política

Llibres, roses i un 12-M pel mig

Barcelona
Convergents

L’últim centre sobiranista

front nacional

L’altra ultradreta