Política

Compromís insta el PSPV a dialogar sense imposar Ximo Puig de president

La coalició assegura que estan disposats a parlar de qualsevol tema però sense imposicions i sense renúncies

Anuncien una trobada al llarg del dia per acordar la composició de la Mesa de les Corts

Subratllen que els socialistes no han trencat les negociacions en la pràctica

La seua intenció és renunciar a la presidència de la cambra i mantindre Oltra per a la Generalitat

“Volem llevar ferro a aquesta situació d'angoixa col·lectiva que s'està produint al voltant de les negociacions per a aconseguir el canvi al País Valencià”, ha anunciat Àgueda Micó en la roda de premsa que Compromís ha convocat de manera urgent aquest migdia. Micó ha comparegut junt amb altres dos membres de la comissió negociadora, Miquel Real i Julià Álvaro, per a insistir en la mateixa idea que havia traslladat la coalició a primera hora del matí a través de les xarxes socials: demanar tranquil·litat i subratllar que la coalició manté obertes totes les vies de diàleg. “Continuem amb el plantejament del primer dia. Volem construir una majoria que faça possible un govern capaç d'assumir les transformacions que necessita aquest país. I pensem que l'acord dels 55 diputats –en referència a la suma de Compromís, PSPV-PSOE i Podem– és l'única possibilitat de retornar aquest país”, ha expressat Micó.

En aquest sentit, ha assegurat que les negociacions no estan suspeses, tal com van anunciar ahir els socialistes valencians. “Prova d'això és que el document programàtic es va tancar ahir amb el consens de tots. Ara sols falta resoldre la qüestió tècnica de quan es presentarà públicament”, ha dit. Miquel Real ha explicat que les tres formacions van estar en contacte constant durant la vesprada d'ahir per cloure el document, tot i que els socialistes sols hi van participar a través del correu electrònic i via telefònica.

“Cap línia roja”

Preguntats sobre els punts de fricció amb els socialistes, tots tres negociadors han assegurat que per part de Compromís estan oberts a parlar i dialogar sobre qualsevol qüestió: “Sense imposicions, però també sense renúncies”, ha advertit Julià Álvaro en la línia de les declaracions de dilluns passat d'un altre dels negociadors, Pasqual Mollà, qui va dir que Compromís estava més legitimitat per a aconseguir la presidència de la Generalitat. “Les paraules de Pasqual Mollà no tenien com a objectiu marcar cap línia roja o imposar condicions. Pensem que Compromís pot exercir un lideratge fort en la Generalitat valenciana i ens sentim legitimats per a fer-ho i Pasqual va explicar els nostres arguments”, ha subratllat Micó. Això no obstant, ha insistit que una vegada es presente el document –l'Agenda del Canvi– començarà a parlar-se del com i del qui.

“Arribar a acords suposa fer concessions i si depén de Compromís el canvi es produirà”, ha dit. “No podem provocar el canvi sense el PSPV, ni ells tampoc i tots dos necessitem Podem. Aquesta és la nostra actitud i la que esperem de la resta”, ha reblat. Per això ha instat els socialistes a reprendre les negociacions “sense apriorismes ni condicionants” i ha confessat que se sentirien més còmodes en les converses si els socialistes no insisteixen en la seua “imposició” que Ximo Puig siga president. “És clar que tenim diferències i divergències, si no, no estaríem així, però serem capaços de resoldre-les”, ha afirmat.

Acord sobre la Mesa

De fet, ha assegurat que la coalició està treballant per propiciar una reunió al llarg del dia per tancar un acord amb la resta de forces; això és, la composició de la Mesa de les Corts que es constitueixen demà. “Ara cada grup parlamentari està reunit i decidint sobre el seu funcionament, però la intenció és mantindre una trobada per aconseguir el que es va marcar en la primera reunió de Mónica Oltra, Ximo Puig i Antonio Montiel: que en la Mesa estiguen representades totes les forces que componen el nou parlament”, ha expressat.

Els representants de Compromís han dit que “ara per ara” renuncien a la presidència de les Corts en favor dels socialistes o de Podem. “Però d'ací a cinc hores no sabrem què passarà”, ha dit Álvaro. La coalició sempre ha mantingut que el partit que exercisca el govern de la Generalitat valenciana no hauria d'encapçalar la presidència de cambra. Aquestes declaracions confirmarien la intenció de seguir apostant per aconseguir la presidència del Consell, l'escull principal per tancar un nou govern i que segons han insistit no serà possible fins a la primeria de juliol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Àfrica oriental

Confirmen la mort en un accident aeri del vicepresident de Malawi

Barcelona
Política

El Tribunal de Comptes obre la porta a enviar la llei d’amnistia al TJUE

barcelona
política

Vox reclama a Felip VI que surti a fer un discurs com el del 3-O

madrid
política

Llarena manté l’ordre de detenció a Puigdemont, Rovira, Comín i Puig

barcelona
Eleccions Europees

La coalició de govern guanya els comicis europeus a Romania amb el 48,7% dels vots

Barcelona
Política

El TSJC i l’Audiencia Nacional fan el primer pas per a l’amnistia en causes com el Tsunami, el 9-N i l’1-O

barcelona
política

Junts s’inclina perquè Illa sigui el primer candidat a la investidura

barcelona
Política

Irídia demana que els policies no siguin amnistiats

barcelona
Xina

Apunyalen quatre professors nord-americans en un parc públic

Barcelona