Política

El 27-S i el procés posterior, a debat a Prada de Conflent

La Universitat Catalana d'Estiu arrenca avui marcada per la imminència de les plebiscitàries, que centraran diversos actes

Reunirà els candidats sobiranistes i homenatjarà l'exconseller Nadal

S'enceta la segona quinzena d'agost, i això, des del 1968, equival a dir que arriba la Universitat Catalana d'Estiu. La XLVIII Edició de la cita anual de Prada de Conflent arrenca oficialment avui amb el lema Dinamismes de coneixement i esperances d'alliberament, tot i que fins demà, amb la inauguració a càrrec del conseller de la Presidència, Francesc Homs, no comencen el gros d'activitats i cursos acadèmics, que s'allargaran fins diumenge. Serà una setmana marcada, un any més, per l'esdevenir del procés sobiranista, que, ara sí, està en un tombant decisiu, les eleccions del 27-S. “A Prada el component d'esperança nacional sempre hi és, però ara amb més motiu”, explica el rector de l'UCE, Joandomènec Ros. A poc més d'un mes, els comicis marcaran una part important dels debats que s'han preparat, entre els quals destaca el que protagonitzaran dissabte els líders de les candidatures sobiranistes: el de la CUP, Antonio Baños; el de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell; el d'Unió Democràtica, Ramon Espadaler, i algú de Junts pel Sí, que no està confirmat que sigui Raül Romeva.

No serà l'únic acte de contingut polític. S'han programat cursos i seminaris sobre la viabilitat econòmica d'un estat català, o sobre el procés de redacció d'una constitució catalana, que culminarà també dissabte amb un acte presidit pel conseller de Justícia, Germà Gordó. Fins i tot hi ha una jornada sobre el procés vist des del cristianisme. A més, dimarts mitja dotzena d'alcaldes, com ara el de Girona, Carles Puigdemont, president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), juntament amb els de Solsona, Navàs, Manacor o Maó participaran en una taula rodona sobre el paper dels municipis en l'educació. En l'àmbit històric, dimarts una ponència, que tancarà el conseller de Salut, Boi Ruiz, repassarà els greuges patits per Catalunya des del 1714, i dilluns es commemoraran els 300 anys de la caiguda de Mallorca i Eivissa en la guerra de Successió, amb el vicepresident del Consell de Mallorca Francesc Miralles. En l'àmbit internacional, divendres s'analitzarà què passa a Escòcia ara que hi ha perdut el sí a la independència, amb la diputada de l'SNP, i responsable d'exteriors del seu Parlament, Christina McKelvie.

Quatre premis Canigó

El premi Canigó, que s'entrega també en el marc de l'UCE, té aquest any un doble vessant. Per un cantó, divendres s'homenatjarà l'exrector Salvador Giner i l'exconseller socialista Joaquim Nadal, a qui Ros agraeix especialment el suport econòmic prestat quan era a la Generalitat. Múltiples entitats aprofiten el marc de Prada per convocar-hi jornades i activitats específiques. Ara fa 30 anys que ho fan, per exemple, la Fundació Roca i Galès, de l'àmbit cooperativista, i la Institució Catalana d'Estudis Agraris, que com a reconeixement també rebran diumenge el premi Canigó. Just després, el secretari d'Universitats, Antoni Castellà, presidirà l'acte de cloenda.

El sincrotró i Ovidi Montllor, altres protagonistes

Pel que fa a la resta de matèries, destaca dijous la celebració de l'Any de la Llum amb una jornada sobre l'activitat del sincrotró Alba. En l'àmbit cultural, a més, es dediquen ponències a Ovidi Montllor en els 20 anys de la seva mort –que presidirà el conseller de Cultura, Ferran Mascarell– i al compositor Enric Morera en el 150è aniversari del seu naixement, i s'evoquen dues figures desaparegudes aquest any: la cantautora i activista social Teresa Rebull i el literat Joaquim Molas.

Joandomènec Ros es mostra satisfet dels nivells d'inscripció, que encara es pot fer efectiva durant els dies de l'UCE, però que fins ara són superiors als registrats l'any passat. El rector, això sí, lamenta que una part del Liceu Renouvier, seu de la cita, estigui parcialment en obres, la qual cosa limita les places d'allotjament, i per tant també les fonts d'ingressos, que, un any més, dependran en bona part de les aportacions de diverses administracions públiques. L'abril passat, de fet, es va inaugurar la part central de la seu permanent de l'UCE a Prada, el centre transfronterer d'estudis Pau Casals, si bé les ales laterals, que també allotgen estudiants, ja estaven en servei des de fa uns anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona