Política

JxSí apel·la al sentit històric per aglutinar un vot divers

Llança l'eslògan ‘El vot de la teva vida' en català i en castellà

Intenta concentrar l'electorat més enllà de la ideologia per reforçar el caràcter plebiscitari del 27-S

Farà 20 actes al dia

Més enllà de les ideologies i per sentit històric. Aquests són els arguments amb què Junts pel Sí intenta aglutinar un electorat com més divers millor el 27-S. L'objectiu: estirar la majoria que li pronostiquen totes les enquestes. El lema: El vot de la teva vida. Els directors de campanya de la candidatura, Francesc Homs, Lluís Salvadó i Oriol Solé, van presentar ahir els materials del compte enrere electoral. Faran una vintena d'actes diaris i pretenen mobilitzar els candidats simbòlics adherits (77.000 a hores d'ara) per guanyar capil·laritat social, també al complicat cinturó metropolità. CDC i ERC es gastaran 3,7 milions d'euros, un milió i mig menys del que els dos partits van invertir per separat en els comicis del 2012.

“Ens hi juguem el progrés i la prosperitat de tots i cadascun de nosaltres”, va advertir Homs. La candidatura no s'ha fixat un target concret a l'hora d'idear la campanya. Aspira a trencar les costures pròpies dels partits que la integren amb l'aposta pel plebiscit i la implicació de membres de la societat civil. “Són unes eleccions que farem una vegada a la vida; absolutament singulars, excepcionals”, va reblar Salvadó. Per aquesta raó, el republicà va justificar que conflueixin dos modus operandi de campanya diferents (l'habitual dels partits, amb actes temàtics de matí i mítings de vespre) i el to civil que Solé ja va imprimir a la campanya del 9-N Ara és l'hora mobilitzant voluntaris. En aquest cas, activant les persones que s'han adherit a la candidatura a través del web. Els candidats simbòlics que hagin facilitat la seva fotografia fins i tot podran imprimir el seu propi cartell electoral de Junts pel Sí.

Múltiples veus

La candidatura continuarà jugant amb els cinc candidats, que es repartiran els actes en què el comitè de campanya pretén centrar l'atenció mediàtica. En principi, Raül Romeva només participarà en el debat de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. També els cartells combinaran individualment els rostres de Raül Romeva, Carme Forcadell, Muriel Casals, Artur Mas i Oriol Junqueras, que apareixen plegats a les tanques publicitàries com la de la fotografia que acompanya aquest text. Això a banda dels altres tres caps de cartell a Girona, Lluís Llach; Tarragona, Germà Bel, i Lleida, Josep Maria Forné. Curiosament, també n'hi haurà amb l'eslògan traduït al castellà (El voto de tu vida) per intentar arribar al votant castellanoparlant i metropolità. El cinturó, de fet, és una prioritat per a la candidatura, que intentarà pentinar cada illa censal. “N'hi ha més que a la resta de Catalunya i l'esforç serà equivalent al pes demogràfic”, va indicar Solé. El tancament serà a l'Hospitalet de Llobregat.

Junts pel Sí preveu fer 330 mítings entre el 10 a la nit i el 25 de setembre, amb el propòsit d'arribar a un total de 400 actes de formats diversos. Queda descartada la possibilitat de fer l'acte central de campanya el dissabte 19 a l'Estadi Olímpic, perquè busquen un espai de capacitat superior. Demà a la nit, la tradicional penjada de cartells es farà a la plaça Pau Vila, davant del Museu d'Història de Catalunya. En paral·lel, s'activarà la penjada real a tots els municipis. Entre les novetats, hi ha la difusió per internet, aquesta nit, d'una pel·lícula dirigida per Marc Recha i una versió d'Ítaca, de Llach, interpretada per músics catalans. Es presentarà la setmana vinent.

L'eslògan és una interpel·lació per allò que volem conquerir en termes de futur. [...] Interpel·la tothom
Francesc Homs
Són unes eleccions que farem una vegada a la vida. Absoluta- ment singulars, excepcionals
Lluís Salvadó
L'esforç que farem a l'àrea metropolitana és més fort del que s'ha fet mai
Oriol Solé

Mas planteja un exèrcit i el manteniment a l'OTAN

“Seria impossible per a Catalunya no tenir la seva pròpia estructura de defensa.” El president de la Generalitat, Artur Mas, va admetre ahir en una entrevista al Financial Times que és partidari que Catalunya continuï formant part de l'OTAN i, per tant, complir els seus “deures” en aquest àmbit, tot i que es tractaria d'un exèrcit petit. Aquesta, però, no és una qüestió que generi consens, i considera que el disseny d'una política militar és un dels temes més “delicats” pel que fa a la construcció d'estructures d'estat.

Mas també insisteix en l'entrevista que la intenció de Junts pel Sí no és declarar la independència immediatament després del 27-S, sinó “iniciar el procés que condueix cap a l'estat català independent”. El president de la Generalitat explica que aquest projecte arriba després del rebuig del govern espanyol a acordar un referèndum sobre la independència de Catalunya. Hi afegeix que l'anomenada transició nacional només tirarà endavant, però, si Junts pel Sí guanya les eleccions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Els proisraelians ataquen els universitaris propalestins a Los Angeles

barcelona
dinamarca

El govern introdueix el servei militar obligatori per a dones

barcelona
guerra a gaza

Washington estudia acollir refugiats palestins que han fugit de la Franja

barcelona
estats units

La policia desallotja els universitaris de Columbia crítics amb Israel

barcelona
Eleccions 2024

El català agafa protagonisme

Barcelona

Hora d’aplicar l’amnistia o prevaricar

Madrid

Retrocés dels drets laborals a Europa

Brussel·les

Comprar per abaixar lloguers

Girona
sentència a l’1-O

L’exili augmenta, ara pel Tsunami

barcelona