Política

França busca un vuitè gihadista

París i Brussel·les creuen que Abdeslam Salah, germà d'un dels kamikazes, va aconseguir escapar després dels atemptats de divendres

Les autoritats franceses alerten de la seva possible fugida a l'Estat espanyol

Dos dies i mig més tard dels sagnants atemptats gihadistes a diversos punts de París, França continua amb els nervis a flor de pell i sota nivells d'alerta màxima. Les autoritats franceses i belgues segueixen el rastre d'un vuitè terrorista, així com de possibles còmplices en els atacs de divendres, que van posar fi a la vida d'almenys 132 persones. Segons fonts policials, el sospitós va participar logísticament en la preparació de l'onada d'atacs coordinats, i hauria llogat el Volkswagen Polo negre fet servir en la matança.

La fiscalia federal belga va emetre ahir al vespre una ordre de detenció internacional contra Abdeslam Salah, de nacionalitat belga i germà d'Ibrahim, un dels kamikazes que es van immolar en la massacre. Un tercer germà va ser detingut ahir. Mentrestant, França va publicar la fotografia del fugitiu, i va emetre una sol·licitud de cooperació internacional que demanava especialment la cooperació de l'Estat espanyol, on els investigadors sospiten que s'ha traslladat Salah. En l'alerta, França demanava especial discreció en cas de localitzar-lo, ja que és un “individu perillós”.

Tot indica que seria el vuitè gihadista al qual Estat Islàmic va fer referència en el comunicat en què reclamava l'autoria dels fets. Per contra, el fiscal de la República Francesa, François Molins, havia parlat de set individus abatuts durant la seva compareixença de premsa de dissabte al vespre.

El fugitiu i dues persones més van travessar la frontera francobelga dissabte al matí però, com que no estaven fitxats per les autoritats franceses, la gendarmeria els va deixar passar. Quan els dos països van creuar la informació van adonar-se que Salah havia estat la persona encarregada de llogar la setmana anterior a Bèlgica el cotxe amb què els terroristes de París es van desplaçar fins a la sala Bataclan, on van iniciar una presa d'ostatges que va acabar amb 89 morts.

L'alarma es va disparar al matí d'ahir, quan forces policials franceses van confirmar que havien localitzat el Seat de color negre que segons la reconstrucció dels fets del fiscal francès va ser utilitzat pels terroristes per desplaçar-se al bar del districte X, on van matar cinc persones, fins al restaurant del districte XI, on van posar fi a la vida de 19 més. El fet que el cotxe aparegués en una altra ubicació, i que a més la policia hi trobés dins diversos fusells kalàixnikovs, reforça la tesi de com a mínim un vuitè terrorista a la fuga. Les forces de seguretat sospiten fortament que els fugitius puguin estar preparant altres atacs, segons va suggerir dissabte Manuel Valls en una entrevista a la cadena TF1, en què va assegurar que el país ha d'estar preparat per nous atemptats.

Durant la tarda d'ahir, fonts de la judicatura francesa van confirmar que ja han identificat tres francesos entre els set terroristes abatuts, però fins ara només s'ha fet pública la identitat d'un d'ells, Ismail Omar Mostefai, que es va immolar a la sala de concerts Bataclan. Mostefai va poder ser identificat gràcies a les mostres d'ADN extretes d'un dit seu a l'escena del crim, i segons el diari Le Monde hauria viatjat a Síria entre la tardor del 2013 i la primavera del 2014. Havia estat un delinqüent menor durant anys, però des del 2010 se'l vigilava per radicalització islamista. Fins ahir, la policia francesa havia detingut sis familiars de Mostefai, i el total d'arrestats amb relació a la matança a París arriba ja a 13 persones, 7 de les quals a Brussel·les.

D'altra banda, el ministre de l'Interior, Bernard Cazeneuve, va anunciar ahir a la cadena France 2 que ha iniciat els tràmits per dissoldre les mesquites “en les quals s'apel·li a l'odi”. Segons va assegurar, cal prendre mesures perquè la vida dels francesos pugui continuar de la manera més serena possible, mentre confirmava que no es va esperar als atacs ni a l'activació de l'estat d'urgència per tirar endavant la mesura. “Ja havíem iniciat 34 dossiers d'expulsió contra els predicadors de l'odi, i l'estat d'urgència ens dóna eines per anar més de pressa”, va reblar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
opinió

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona

Pistes independents: la clau

Barcelona
Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes