Política

El PSC proposa regular per llei la pluralitat lingüística

Els socialistes presenten un decàleg cultural que inclou la recuperació del Ministeri de Cultura i una reducció de l'IVA fins al 10%

Batet és més favorable a una aliança amb Podem que amb C's

La pluralitat lingüística d'Espanya és un patrimoni cultural que ha de ser objecte d'especial respecte i protecció. Així ho recull l'article 3 de la Constitució, però els socialistes han constatat que amb la carta magna no n'hi ha prou i ara es comprometen a defensar i reconèixer totes les llengües que es parlen a l'Estat espanyol a través d'una llei orgànica. La proposta llençada ahir en un acte electoral a la seu del carrer Nicaragua no concreta més detalls i únicament aposta perquè es promoguin aquestes llengües des de l'Institut Cervantes i les comunitats autònomes.

Aquesta és una de les promeses i “l'assignatura pendent” que els socialistes han inclòs en el decàleg cultural que la candidata del PSC a Barcelona, Meritxell Batet, va presentar ahir acompanyada de l'exministre, filòsof i membre de l'assemblea de Madrid pel PSC, Ángel Gabilondo, i del tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni. A l'inici de la intervenció, l'exministre va fer una defensa passional de l'ús de la llengua materna per part de cada ciutadà.

Conjuntament a les referències a la pluralitat lingüística, el decàleg cultural del socialisme proposa recuperar el Ministeri de Cultura, per tal que el futur ministre del ram pugui “parlar de tu a tu amb el d'Hisenda”, va reclamar Batet. La creació d'aquest organisme és motiu de polèmica entre les comunitats, ja que totes tenen traspassada aquesta competència.

La llista dels deu punts també inclou una rebaixa de l'IVA que els socialistes reduirien del 21% actual a un 10%. També demanaran a la UE que es reconegui la necessitat que s'apliqui un IVA cultural harmonitzat. També proposen la creació d'una llei del mecenatge per tal que totes les aportacions que es facin a la producció cultural puguin ser desgravades pels ciutadans a través de l'IRPF i l'impost de societat per part de les empreses. La reforma de la llei de propietat intel·lectual i una altra sobre el dret d'accés a la cultura formen part del llistat de compromisos conjuntament amb l'aprovació d'un estatut de l'artista que reguli els drets i deures d'aquesta professió.

Batet va raonar sobre la importància de la cultura en la societat actual i va defensar-ne la seva promoció, també en temps de crisi, com a motor que pot ajudar a fer créixer econòmicament el país. Al matí, la candidata va assegurar que la prioritat del PSOE serà teixir aliances amb les formacions que posin el focus en la necessitat d'abordar l'emergència social”. Per aquest motiu creu que “és més lògic que el partit miri cap a aquelles formacions que s'autoanomenen d'esquerres”, va respondre a preguntes dels periodistes.

LES FRASES

És una assignatura pendent. Una de les grans riqueses d'Espanya és que té més d'una llengua
Meritxell Batet
candidata del psc
Defensem amb passió la llengua amb què hem après a respirar i sentir; cap és superior a una altra
Ángel Gabilondo
portaveu psc assemblea madrid
Als governs on els socialistes tenen pes, la cultura passa a ser cabdal i es vincula a empresa i innovació
Jaume Collboni
tinent d'alcalde ajuntament barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

El GGPJ convoca una reunió davant les crítiques al jutge que investiga Begoña Gómez

barcelona
judicial

L’ANC i els CDR es mobilitzaran el 9J per l’empresonament d’Abel Mora

barcelona
ELECCIONS EUROPEES

Els neerlandesos voten avui amb l’ultradretà PVV i l’esquerra com a favorits

BARCELONA
política

La llei d’amnistia es publica al Butlletí Oficial de les Corts

barcelona
guerra a gaza

Espanya se suma a la causa de Sud-àfrica contra Israel per genocidi en el TIJ

barcelona
política

ERC rebutja fer una llista unitària independentista en cas de repetició electoral

barcelona
guerra a gaza

Almenys 35 morts en un atac israelià contra una escola de l’ONU a la Franja

barcelona
guerra a gaza

Dimiteix el jutge que representava Israel en el cas de genocidi davant la Haia

barcelona
80 ANYS DEL 'D-DAY'

Un desembarcament que ressona avui

Caen (Normandia)