Política

ERC demana concentrar el vot en el partit “més net”

Junqueras fa una última crida per mirar de guanyar diumenge, i recorda que ells no tenen “cap flanc feble”, en contraposició a CDC

Els republicans reben el suport del cupaire David Fernández

La va començar amb mandra, però Esquerra ha anat creixent amb els dies, i se li ha acabat fent curta la campanya del 26-J. Així ho reconeixien ahir els seus líders en l'acte final, davant de més de 600 persones vora la platja de Palamós, amb intervencions que van desbordar energia i que va culminar el seu president, Oriol Junqueras, amb una crida final a “concentrar” el vot diumenge en la formació “més preparada, més decidida i de currículum més net”. “No tenim cap flanc feble on els enemics es puguin acarnissar”, s'enorgullia el líder republicà, en al·lusió als intents de les clavegueres de l'Estat, airejats pel cas Fernández Díaz, per buscar-los draps bruts, però també en contraposició a rivals pel vot independentista com és CDC. “Tots els altres ja han tingut les seves oportunitats”, recordava Junqueras en un discurs molt vehement, en què constatava que el triomf a Catalunya d'un partit que és “a les antípodes” del que segurament guanyarà a l'Estat també seria un potent missatge al món. Irònicament, de fet, el republicà s'estranyava que no aparegués el ministre de l'Interior per demanar el vot per ERC. “Ja no sé què li queda per fer a aquest home”, deia sorneguerament, abans de lamentar que estigués “enfeinat assaltant seus de diaris”, en al·lusió a la presència, ahir, de la policia a la seu de Público, el digital que està publicant les polèmiques converses entre Fernández Díaz i el director d'Antifrau, Daniel de Alfonso.

Els republicans han girat els missatges de campanya, vídeo electoral inclòs, cap a un escàndol que va tornar a centrar la majoria d'intervencions, com la del seu excompany jutge a l'Audiència de Barcelona, el candidat al Senat Santi Vidal, però el candidat Gabriel Rufián no va obviar un últim embat a En Comú Podem i el referèndum pactat que proposa, un altre dels leitmotiv de la campanya. “Domènech ha de convèncer molta gent a l'Estat”, recordava, en referència a polítics, empresaris o magistrats del TC, però també “a Pablo Iglesias, i això és el pitjor”. I és que, mentre que per Podem ha desaparegut com a línia vermella, per ERC les úniques que té “són les de la senyera” que presideix el seu escut.

Els republicans, en canvi, van fer poques referències a la notícia d'impacte del dia, com és la sortida de la Gran Bretanya de la UE, i l'anunci d'un probable segon referèndum a Escòcia. Només la secretària general, Marta Rovira, hi va fer esment per lamentar que està “estupefacta” pel resultat, ja que preferia que els britànics es quedessin, tot i que ho respectava. En aquest sentit, això sí, se'n feia creus que el candidat socialista, Pedro Sánchez, lamentés que s'arribés a convocar aquest referèndum, per avisar que no se'n poden permetre a l'Estat. “Això és propi de segles passats, del despotisme il·lustrat”, clamava.

ERC, d'altra banda, va presentar ahir una denúncia davant la Junta Electoral pel “clar intent de silenciar” el partit a TVE, en especial els darrers dies, arran de l'esclat de l'escàndol de Fernàndez Díaz. ERC denuncia la “flagrant” i “deliberada“ vulneració del pluralisme polític”, per la seva absència als informatius, que a més incompleix l'acord a què s'havia arribat prèviament. Arran de l'escàndol, el partit va rebre ahir el suport de l'exdiputat de la CUP David Fernández, que en una sèrie de cinc piulades va dir que no pensava anar-hi, però que al final votarà Joan Tardà.

LES FRASES

L'última cosa digna que li queda per fer a aquest home (Fernández Díaz) és detenir-se ell mateix
Oriol Junqueras
president d'erc
Com és que algú que es diu d'esquerres (Sánchez) lamenta que es posin urnes perquè la gent decideixi?
Marta Rovira
Secretària general d'ERC
L'independentisme només té les urnes, i l'únic que pot fer és guanyar, guanyar i tornar a guanyar
Gabriel Rufián
Candidat d'erc per barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona