Política

Jové i Salvadó reclamen la nul·litat de l’acusació de l’1-O

Els dos diputats d’ERC es neguen a declarar al TSJC i qualifiquen el seu processament de “causa general”

Denuncien que la prova cal·ligràfica a l’exsecretari d’Economia s’ha fet amb les seves signatures

Els diputats d’ERC Josep Maria Jové i Lluís Salvadó es van acollir al seu dret a no declarar ahir davant la instructora del TSJC, que els ha processat pels delictes de desobediència, revelació de secrets, prevaricació administrativa i malversació de fons per haver “coordinat” l’organització del referèndum de l’1-O, quan eren el secretari general de la Vicepresidència i d’Economia i el secretari d’Hisenda, respectivament.

La citació d’ahir, anomenada declaració indagatòria, és l’última en què es requereix la presència dels dos processats abans d’enviar-los a judici. Les defenses dels diputats sostenen que el seu processament és “una causa general” contra l’independentisme català, instruïda a diferents jutjats. I es remeten als arguments que han exposat en els recursos de reforma contra el seu processament, ja presentats, en els quals exposen les irregularitats, que al seu parer té el procediment contra els dos aforats republicans.

Per exemple, hi manifesten que fins ara no se’ls ha acusat del delicte de prevaricació i, per tant, els provoca indefensió. Un altre fet denunciat és que la pericial cal·ligràfica que s’ha fet a Jové per determinar si la llibreta Moleskine amb el full de ruta del procés, que es va comissar a casa seva, s’ha fet sense el seu consentiment i usant la signatura que va fer en els requeriments que rebia del Tribunal Constitucional (TC) perquè no realitzés cap actuació per a l’organització del referèndum d’autodeterminació.

La magistrada Maria Eugènia Alegret també els va imposar una fiança de 2,8 milions d’euros per despeses de l’1-O a Jové i d’1,6 milions a compartir amb Salvadó per la gestió en la tramitació per cobrar impostos estatals, de la qual només es va subscriure l’Ajuntament d’Alcarràs i es va desmuntar. En el cas de Jové, la seva defensa indica que se li ha imposat una fiança fixada pel Suprem, en la sentència als independentistes catalans, sense que ell s’hagi pogut defensar. Jové i Salvadó ja van entregar el seu passaport al tribunal la setmana passada, i un cop al mes han d’anar-hi a signar. D’aquest cas només resta la resposta al seu recurs, que segurament serà desestimat, i que la fiscalia indiqui les penes que els demana.

Una delegació política i de la societat civil, encapçalada pel vicepresident del govern, Pere Aragonès, va acompanyar ahir els dos diputats fins al Palau de Justícia.

LA DATA

27.03.20
s’acaba el termini
perquè els dos diputats d’ERC dipositin els 4,4 milions euros de la fiança per l’1-O al TSJC.

Falten 1,6 milions de la fiança

La instructora del TSJC va donar a Jové i Salvadó quinze dies per dipositar la fiança de 4,4 milions d’euros si no demostren que ja estan consignats en un altre tribunal o organisme administratiu, referint-se al Tribunal de Comptes, que ja ha admès la fiança de 4,1 milions per l’1-O, que reclama al govern de Puigdemont. La meitat era al Suprem i la resta va ser posada per la Caixa de Solidaritat.

Ahir no van dipositar res. La seva defensa manté que els 2,8 milions reclamats a Jové són pels mateixos conceptes que exigeix el Tribunal de Comptes i es podran descomptar al TSJC, però no els 1,6 milions per la gestió de tributs, que no són ni en la fiança del jutjat d’instrucció 13. Per això s’ha fet una altra crida a fer aportacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia