Política

Absolts després de 8 mesos a presó pels fets postsentència

Els dos joves de Girona van estar tancats preventivament acusats de llançar pedres als Mossos en els aldarulls

L’Audiència de Girona va absoldre ahir Ibrahim Afquir i Charaf Fadlaoui dels càrrecs que se’ls imputaven pels aldarulls que hi va haver a Girona en protesta contra la sentència als presos polítics independentistes. La fiscalia demanava per als acusats una pena de nou anys de presó i una multa de 7.200 euros acusant-los d’haver tirat pedres contra una furgoneta dels Mossos d’Esquadra i haver ferit dos agents durant les manifestacions que hi va haver la nit del 16 al 17 d’octubre de l’any passat.

La sentència absolutòria, redactada pel magistrat Víctor Correas, considera que no ha estat possible “determinar l’autoria dels dos llançaments de pedres”. Segons la sala, hi ha “dubtes raonables” sobre l’autoria dels fets perquè en les gravacions aportades a la causa no s’hi veuen els dos encausats. La sentència recorda que els aldarulls van tenir lloc de nit i en una zona “poc il·luminada” i en un context de “guerrilla urbana i resposta policial extremadament caòtica”, raons que fan “molt complicada” la identificació dels participants.

Segons la sentència, tampoc es pot acreditar l’autoria dels fets per les declaracions dels dos agents que eren a l’interior del vehicle que va rebre l’impacte de les pedres. Cap d’ells va veure qui havia llançat les pedres que van trencar un vidre del cotxe i van lesionar un dels antidisturbis. La sala també considera d’escassa “qualitat probatòria” les declaracions dels agents que van identificar els dos acusats per la seva vestimenta, atès que duien roba d’esport fosca i amb caputxa, una roba “molt comuna” entre els manifestants. Tampoc dona crèdit a un altre agent que en el judici va assegurar que havia reconegut els dos encausats, perquè aquesta identificació no apareix en l’atestat policial ni es va fer posteriorment al jutjat d’instrucció. “Si els agents haguessin vist la cara dels autors i els haguessin identificat per l’ètnia, això s’hauria difós per la ràdio [de la policia]”, s’assegura en la sentència.

Ibrahim Afquir i Charaf Fadlaoui van passar més de vuit mesos de presó preventiva pels fets que se’ls imputaven. El jutge els va deixar en llibertat l’endemà que el judici quedés vist per a sentència, mesura que Benet Salellas, l’advocat dels dos joves, va valorar com el “presagi d’una bona sentència”.

D’altra banda, ahir es va saber que el jutjat d’instrucció número 4 de Figueres citarà a declarar 196 investigats pel tall de Tsunami Democràtic que va bloquejar la frontera els dies 11 i 12 de novembre.

Absolt d’ultratge a la bandera

L’Audiència de Girona també va absoldre del delicte d’ultratge a la bandera Jordi Alemany, per a qui la fiscalia demanava un any de presó i 1.260 euros de multa per haver despenjat la bandera espanyola de la façana de la Generalitat a Girona. La sentència conclou que l’activista va formar part del grup d’unes 300 persones que va irrompre a la seu de la Generalitat, però que no es pot acreditar que pugés a les plantes superiors, on hi ha l’accés a les banderes. La sentència assegura, a més, que el simple fet de despenjar la bandera i tirar-la a terra no pot considerar-se “constitutiu d’ultratge a la bandera”, delicte que s’hauria d’atribuir a les persones que la van trepitjar. El magistrat, però, sí que condemna Alemany per un delicte de desordre públic i li imposa una multa de 1.080 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia