Política

La setmana calenta

S’espera la sentència del Suprem per inhabilitar el president Quim Torra i mobilitzacions que s’encavalcaran amb les de la commemoració de l’1-O

Torra diu a Vilaweb que “un dels obstacles per assolir la independència és l’autonomia”

Anys anunciant tardors calentes i sembla que aquest 2020 tampoc en serà una excepció. I el desencadenant definitiu podria produir-se aquesta mateixa setmana si, com s’especula, hi ha sentència del Tribunal Suprem (TS) que confirmi la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra. La sentència es podria haver retardat quan es volia fer pública divendres “per agreujar la situació de xoc entre el govern espanyol i el Consell General del Poder Judicial” amb la decisió que Felip VI no anés a l’entrega de despatxos dels nous jutges, va admetre ahir el portaveu d’Unides Podem, Jaume Asens, en una entrevista a RAC 1. En qualsevol cas, si arriba avui, tres dies abans de l’aniversari de l’1-O, caldrà veure quin és el grau de mobilització de la població i si també hi ha resposta institucional unitària dels partits independentistes i no arriba “tard i malament” com la de la sentència al judici, segons va lamentar en una piulada dissabte l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell. Al carrer ja hi ha accions de col·lectius preparades en cas de la inhabilitació, Òmnium té previst fer protestes i l’Assemblea (ANC) acabarà avui la consulta amb els associats per decidir en quin format. Un inici de setmana mogut, ja que al jutjat penal número 25 de Barcelona s’inicia la vista oral contra Tamara Carrasco, en què la fiscalia demana set mesos de presó per un delicte d’incitació de desordres públics per uns missatges de veu.

El president Torra va mostrar la seva satisfacció en una entrevista a Vilaweb per “haver-los emprenyat tant” i el consideressin “com una pedra a la sabata”. Interrogat sobre la seva inhabilitació, va assegurar que tot el que havia passat aquests anys “mostra els límits de l’autonomia”: “Tenim un Parlament que no pot aprovar les resolucions que pren, tenim 2.850 represaliats i és possible que ens trobem amb un president inhabilitat per haver defensat la llibertat d’expressió.” Per això pensa que “no podem anar topant contra les costures de l’autonomia i quedar-nos dins aquests límits” i defensa “una ruptura democràtica” davant “la conclusió que un dels obstacles per assolir la independència és l’autonomia”.

I la via unilateral també va tornar a escena en el discurs d’ERC. El seu president, Oriol Junqueras, va repassar l’actualitat política des de Lledoners en una entrevista a Catalunya Ràdio en què va assegurar que “no es pot descartar mai la via unilateral”, lamentant que hi ha “molt d’interès” a fer creure que ERC la descarta, mentre reiterava el missatge dels republicans que cal enfortir el moviment independentista i preparar-se millor “abans de tornar-ho a intentar”. Els socis de govern sembla que aparquen els retrets, fan pinya per treure cap indici de gest d’acotament a l’anunci de la tramitació d’indults. El president del Parlament, Roger Torrent, també es va mostrar convençut a TVE que hi haurà una resposta consensuada a la inhabilitació “per responsabilitat política i institucional”, però no va donar cap pista sobre un possible calendari electoral, com tampoc ho va fer el president Torra, que és qui té la potestat de convocar els comicis.

Unes eleccions que en una Festa de la Rosa telemàtica va tornar a reclamar el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, perquè “no convé tenir gaire temps un president i un govern en funcions”. Iceta va assegurar que el PSC vol obrir una nova etapa d’àmplies majories i amplis acords “que deixin enrere els problemes que l’independentisme no ha pogut resoldre, sinó que ha agreujat”. En aquesta cursa electoral que s’obre, el Partit Nacionalista de Catalunya (PNC) hi anirà en solitari i la secretària general, Marta Pascal, vol ser-ne la candidata, com ella mateixa fa explicar a La Vanguardia.

Incògnites
Si arriba la sentència de la inhabilitació, quedarà pendent de veure quina és la reacció del govern i de les formacions independentistes, si aconsegueixen definir i pactar una resposta i estratègia unitària i com s’articula, i quan serà la convocatòria d’eleccions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia