Política

Trump comença una marató de mítings per encalçar Biden

Els dos candidats a la presidència dels Estats Units cremen els darrers cartutxos en actes als estats on es decidirà la cursa

Els republicans s’encomanen a una “onada vermella” demà que compensi el vot anticipat

Donald Trump s’ha llançat a una cursa frenètica per mirar d’eixugar l’avantatge que Joe Biden té en la majoria d’enquestes, especialment als estats indecisos, on es juga la presidència. El candidat a la reelecció no vol ser el primer president republicà a perdre unes eleccions des que ho va fer George H. W. Bush contra Bill Clinton el 1992, i els últims dies de campanya s’ha proposat visitar Michigan, Iowa, Carolina del Nord, Geòrgia i Florida. Biden centrarà els esforços en Pennsilvània, un estat que Trump va arrabassar als demòcrates el 2016.

El candidat demòcrata ha mantingut relativament estable l’avantatge en la preferència de vot dels nord-americans (supera Trump de 7,8 punts percentuals en la mitjana d’enquestes de Real Clear Politics) i va al davant en la majoria dels estats clau. La diferència en aquests estats, però, no és prou àmplia per donar per feta la victòria de Biden. La cursa està molt ajustada a Florida, Carolina del Nord i Arizona, mentre que Biden té un avantatge una mica més gran a Pennsilvània, Michigan i Wisconsin.

Segons els analistes, per tornar a guanyar les eleccions, Trump s’ha d’imposar en estats on hi ha pràcticament un empat tècnic segons les enquestes, com Florida, Geòrgia, Carolina del Nord, Iowa i Arizona, i vèncer en almenys un dels estats de l’Oest Mitjà que va recuperar el 2016 i on ara va entre 4 i 6,2 punts per sota, com Pennsilvània, Michigan i Wisconsin.

Un altre dels indicadors que els analistes polítics estan fent servir per mirar d’endevinar cap a on es decantarà la cursa és el del vot anticipat. A hores d’ara ja han votat 92 milions de persones, un registre rècord, la qual cosa ha aixecat moltes esperances entre els seguidors de Biden. Entre altres raons, perquè en les cues s’han vist moltes persones que tradicionalment voten demòcrata, com els negres.

L’equip de campanya de Trump atribueix l’alta participació en la votació anticipada a la por irracional del coronavirus que, segons ells, han promogut els demòcrates. Els republicans asseguren que els seus aniran a votar demà, dia de les eleccions, i el president fins i tot vaticina una “onada vermella”.

Els demòcrates afirmen que el fet que la votació anticipada hagi estat un recurs multitudinari el que reflecteix és entusiasme i no pas por del coronavirus.

Biden ha fet de la gestió de la Covid-19 un dels principals arguments de la campanya en un moment en què als EUA s’han superat els nou milions de casos i els 230.000 morts. Trump, en canvi, n’ha minimitzat els efectes.

Tots dos busquen en aquest esprint final de campanya el vot dels indecisos, que tenyirà de vermell o de blau la Casa Blanca. Biden, centrat a Pennsilvània; Trump, en tants estats com pugui. Avui tancarà la campanya a Grand Rapids (Michigan), el mateix lloc on va acabar el camí que el va dur a la Casa Blanca el 2016.

LA XIFRA

4
punts
o més d’avantatge té Biden a Pennsilvània, Michigan i Wisconsin. Trump necessita algun d’aquests estats.

Avís del cap de malalties infeccioses

El principal expert en malalties infeccioses del govern dels Estats Units, Anthony Fauci, adverteix, en una entrevista al diari The Washington Post, que el país haurà de fer front a “molts danys” en les pròximes setmanes a causa de l’augment del nombre de casos de coronavirus. Els comentaris de Fauci contradiuen la tesi del president nord-americà, Donald Trump, que assegura que s’està aplanant la corba del virus i que la nació l’està vencent.

Fauci afirma que “totes les estrelles estan alineades en el lloc equivocat a mesura que avança la tardor i ens acostem a l’hivern”. “No podríem estar en una situació pitjor”, assegura l’expert, que avisa que cal fer un “canvi abrupte” en les mesures públiques de precaució.

Fauci considera que el candidat demòcrata a la presidència, Joe Biden, s’està prenent la pandèmia seriosament “des d’una perspectiva de salut pública”, mentre que Trump “ho veu des d’una perspectiva diferent”. Fauci, que forma part del grup de treball sobre el coronavirus de la Casa Blanca, creu que el president prioritza “l’economia i la reobertura del país”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia