Política

Pressió a Johnson perquè faci fora la ministra de l’Interior

Tot i les acusacions d’“assetjament laboral”, la manté en el càrrec

Dimiteix l’autor de l’informe que inculpa Patel

La dimissió d’Alex Allan, l’assessor especial del primer ministre en afers d’ètica, ha incrementat la pressió perquè Boris Johnson faci fora la ministra de l’Interior, Priti Patel. Allan va ser l’autor de la investigació que va mostrar la mala manera com Patel tractava els seus treballadors. Era habitual que els cridés, el humiliés i els insultés. Va instaurar una mena de “regne de terror”. Allan va concloure que hi havia “assetjament laboral” i que havia trencat el codi ètic ministerial.

El secretari d’interior, David Normington, va dimitir el passat mes de gener disconforme amb la manera d’actuar de Patel. No va passar res llavors, però va ser quan Allan va iniciar la investigació. Les conclusions han estat en un calaix del despatx de Johnson durant dos mesos fins que l’informe va ser filtrat a la premsa aquesta setmana. Patel va demanar disculpes per si algun dels seus treballadors s’havia sentit molest amb ella i va agrair la seva feina.

Des del seu partit i des de l’oposició en demanen la dimissió, però Johnson l’ha confirmada en el càrrec. Assegura que no ha trencat cap codi ministerial. Decebut, Allan ha dimitit en protesta per l’actuació del primer ministre. Ahir es va saber que Johnson no només no va fer cas a l’informe, sinó que, a més, va demanar a Allan que en suavitzés el contingut.

Patel és una de les més importants aliades de Johnson. Forma part de la línia dura del Brexit tory. És l’encarregada de dissenyar la polèmica nova llei d’immigració post-Brexit. El 2019 ja va haver de dimitir com a ministra de cooperació internacional de Theresa May per haver-se reunit amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i haver arribat a acords comercials amb d’altres alts càrrecs israelians sense que el govern de May en tingués coneixement.

La dimissió d’Allan es produeix després de la del principal assessor de Johnson, Dominic Cummings, l’ideòleg del Brexit, i la del seu cap de comunicació, Lee Cain. Johnson també va refusar de fer fora Cummings durant el confinament de primavera tot i haver infringit les regles diverses vegades.

El veterà i respectat diputat conservador Ken Clarke es va mostrar molt preocupat pel refus de Johnson de fer fora Patel. “Jo donava per fet que si una investigació concloïa que un membre del govern havia infringit el codi ministerial, el primer ministre l’invitaria gentilment a anar-se’n”, va dir Clarke a Times Radio. I es va mostrar especialment preocupat per la dimissió d’Allan: “És una persona tranquil·la i raonable.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia