Política

ERC, JxCat, PDeCAT, CUP, PNB i Bildu demanen una comissió d’investigació sobre el rei emèrit

La iniciativa previsiblement toparà de nou amb el ‘no’ del PSOE a la Mesa del Congrés

ERC, JxCat, PDeCAT, CUP, PNB, Bildu, BNG, Més País i Compromís han registrat aquest dimarts una nova petició conjunta per a la creació d’una comissió d’investigació sobre el rei emèrit. La iniciativa, que no compta amb la signatura de Podem i que previsiblement toparà de nou amb el ‘no’ del PSOE, reclama investigar “la trama vinculada a les suposades il·legalitats i irregularitats comeses per membres de la Casa Reial i les influències polítiques, diplomàtiques i comercials amb Aràbia Saudí”.

L’exposició de motius recorda que es desconeix l’origen i la finalitat dels fluxos monetaris que va posar al descobert el cas de les targetes opaques del monarca, i punta que cal investigar les possibles influències en la política diplomàtica i comercial de l’Estat amb Aràbia Saudí.

A més recorda que la Fiscalia suïssa va posar de manifest l’existència dels 100 milions de dòlars que el rei emèrit va cobrar d’Aràbia Saudí per gestions en la concessió dels contractes de l’AVE a La Meca. També fa un repàs de totes les informacions que han anat apareixent aquests mesos a l’Estat on s’apunta a les activitats irregulars de Joan Carles de Borbó.

La iniciativa previsiblement no passarà de la Mesa del Congrés. El gener d’aquest any els lletrats del Congrés van avalar per primera vegada que les mateixes formacions presentessin una iniciativa per a la creació d’una comissió d’investigació sobre les targetes Black, però el PSOE va sumar els seus vots als del PP i Vox per evitar que prosperés.

Rebutjades les preguntes sobre la regularització de fons

La Mesa del Congrés dels Diputats ha rebutjat la tramitació de diverses iniciatives dels grups parlamentaris sobre la nova regularització de fons per paret del rei emèrit, Joan Carles de Borbó. PSOE, PP i Vox han impedit que prosperi en primer lloc la petició d’ERC, JxCat, PDeCAT, CUP, Bildu i BNG perquè compareguessin al Congrés tant la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, com la directora de l’Agència Tributària, per explicar per què s’ha permès que el rei emèrit regularitzi 8 milions d’euros que havia rebut de la fundació Zagatka sense obrir prèviament cap investigació. També ha rebutjat una pregunta de la diputada de JxCat Míriam Nogueras sobre els motius per què l’Agència Tributària no ha obert cap expedient al rei emèrit.

PSOE, PP i Vox han justificat la negativa en un informe dels lletrats que conclou que la iniciativa no pot prosperar perquè vulnera l’article 95 de la Llei General Tributària que estableix “el caràcter reservat” de les dades tributàries dels contribuents.

En previsió d’aquesta negativa, ERC, JxCat, PDeCAT, CUP, PNB, Bildu, BNG, Més País i Compromís han registrat aquest dimarts una nova petició conjunta per a la creació d’una comissió d’investigació sobre el rei emèrit.

En roda de premsa al Congrés el diputat d’En Comú Podem Gerardo Pisarello ha qualificat “d’inadmissible” que la cambra impedeixi que es tingui coneixement d’aquestes qüestions. “Ens sembla un frau a la ciutadania que el rei pretengui pagar per entregues el deute fiscal i que no se sàpiga d’on surten els 4 milions”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia