Política

ERC i Junts es concentren a tancar un govern de coalició

Vilalta veu un “punt d’inflexió” en la reunió de dissabte i aparca la idea d’explorar alternatives en veure a prop l’acord

Artadi refreda la imminència d’un pacte, que es posarà a votació de les bases

En el joc de donar tombs a hipòtesis eventuals per acabar-se quedant allà on eren en què s’ha convertit la negociació entre ERC i Junts, els uns i els altres van embeinar-se ahir ultimàtums i alternatives a un govern de coalició per reconèixer que els seus esforços es concentraran en els pròxims dies a tancar un acord de legislatura que inclogui compartir executiu. Els republicans, que havien posat l’1 de maig com a “data límit” per tancar un pacte abans d’explorar amb els mateixos socis les possibilitats d’investir Pere Aragonès i constituir un govern en solitari, van admetre que han “aparcat” aquesta idea pel “punt d’inflexió” que asseguren que va suposar la reunió al màxim nivell de dissabte a la presó de Lledoners, la segona en quatre dies.

“Hem constatat que hi ha un canvi de tendència”, justificava la secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, que tanmateix no concretava en què basava l’afirmació, més enllà “d’haver-se desencallat alguns temes que havien estat un escull” i de la “predisposició” al pacte i la “voluntat negociadora molt positiva” detectada en Junts, a qui així concedia un nou “marge” per tancar l’entesa. Vilalta evitava posar noves dates límit, però advertia que seria una “irresponsabilitat” esgotar el termini. “En les pròximes hores podríem avançar cap al principi d’acord de manera global”, aventurava, i fins i tot parlava “d’hores o dies” per convocar-se el ple d’investidura, després que al matí la presidenta del Parlament, Laura Borràs, digués a l’ACN que no se’l planteja encara, però que pot anar ràpid quan es desencalli l’acord perquè farà per telèfon la preceptiva tanda de consultes prèvia. Borràs també va descartar presentar el socialista Salvador Illa, que ahir es va tornar a proposar i va exigir que aquestes trobades siguin en persona. “Han perdut el sentit del ridícul, els hauria de caure la cara de vergonya”, deia sobre la falta d’acord entre ERC i Junts.

Els juntaires, que van ser els primers a plantejar fa unes setmanes l’alternativa de votar Aragonès i quedar-se a l’oposició, també admetien ahir que l’única opció que hi ha ara sobre la taula és un govern de coalició, en què treballen des de fa setmanes. Això sí, parlaven de “continuïtat” en unes converses que van avançant i negaven que dissabte hi hagués cap punt d’inflexió. “Potser és una manera de justificar un ultimàtum que només hi era a través dels mitjans, i que ja no hi és”, etzibava la vicepresidenta, Elsa Artadi, que refredava la imminència d’un acord perquè encara veu “multitud de punts oberts”. JxCat insisteix a no marcar-se terminis més enllà del 26 de maig, data límit per a una investidura, i continua reclamant un acord amb la màxima concreció. “És una obvietat que és qüestió de dies, però no sé si són tres o vint-i-tres”, responia Artadi, que afegia, a més, un nou factor a l’equació: les bases de Junts, a les quals l’executiva d’ahir va acordar sotmetre l’acord a què s’arribi amb ERC, sigui quin sigui, en una votació telemàtica perquè el ratifiquin. Artadi evitava donar-ne detalls i ho deslligava del congrés extraordinari del cap de setmana vinent, en què Junts ratificarà Anna Erra en la presidència del consell nacional i en què s’ha de votar el defensor dels drets dels afiliats.

Després d’uns dies de reflexió de Junts, ERC estava pendent de rebre resposta ahir per escrit a la proposta d’estructura de govern que li va presentar en la primera reunió a Lledoners dimarts passat. Aquesta setmana els uns i els altres continuaran fent una “feina intensa” i, després de tancar el programa de govern en l’àmbit social, tenen previst un calendari de reunions sectorials en l’àmbit econòmic, de territori i institucional, que engloba interior, justícia, exteriors o administracions. Queda pendent també la carpeta estratègica, ja que, tot i que ERC deia ahir que aquest espai “no ha estat mai un escull”, Artadi advertia que “no està tancada”, ja que hi ha molts elements i “hi ha d’haver una coherència entre tots”, inclosa una “coordinació global” a tot arreu on l’independentisme faci acció política.

ERC va reiterar ahir que l’acord programàtic que està negociant amb Junts és “compatible” amb el que té signat amb la CUP, que va lamentar al seu torn que encara no hi hagi govern per “atendre les urgències” del país.

LES FRASES

Dissabte hi va haver un punt d’inflexió en la direcció adequada. Constatem que Junts necessita un marge més de temps
Marta Vilalta
secretària gral. adjunta d’erc
No tenim la sensació que hagi passat res extraordinari abans o després de l’1 de maig, hi ha una continuïtat en la feina diària
Elsa Artadi
portaveu de jxcat
Sembla que Aragonès no és ni tan sols capaç de complir la seva paraula (d’explorar noves vies passat l’1 de maig)
Joan Mena
portaveu de catalunya en comú

Demanen el canvi en la numeració de les legislatures

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, va instar ahir ERC a iniciar amb ells les “noves vies d’exploració” per a la investidura que havia anunciat si no arribava a un pacte de govern amb Junts l’1 de maig, i va recordar que comparteixen amb ells moltes mesures socials i la necessitat d’una resolució dialogada al conflicte polític. “Tenim predisposició per poder negociar un govern alternatiu”, indicava, tot i que lamentava que duen temps esperant una trucada d’ERC. Precisament ahir, els comuns es van afegir a una proposta de resolució conjunta que van presentar ERC, Junts i la CUP per demanar que la iniciada el 6 de desembre del 1932 es consideri la I Legislatura del Parlament, i que l’actual passi així a identificar-se com la XIV Legislatura, i no la XIII.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia