Política

L’ANC planteja per la Diada i l’1-O una doble mobilització

L’entitat, que escalfarà motors amb activitats estivals, es proposa “recuperar el carrer” i convoca per l’11 de setembre una manifestació clàssica

El lema únic i inequívoc serà ‘Lluitem i guanyem la independència’

Recuperar la mobilització al carrer. Després de gairebé un any i mig de reclusió obligada per fer front a la Covid, això és el que pretén l’ANC amb un conjunt d’accions reivindicatives a l’estiu arreu del territori que culminaran amb la gran manifestació independentista de la Diada, si bé aquesta vegada es planteja com una mobilització doble, ja que es bifurcarà per tenir una continuïtat el cap de setmana de l’1 al 3 d’octubre sota un mateix lema del tot inequívoc: Lluitem i guanyem la independència. “És un missatge únic per donar valor a l’1-O com a mobilització d’èxit i data de victòria”, exposava ahir la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, en l’acte de presentació, que es va fer a peu de les escales de l’institut Pau Claris de Barcelona, on va tenir lloc una de les imatges virals de la repressió policial el dia del referèndum. “Es tracta d’activar el moviment popular per la independència per pressionar el front institucional; és necessari que vagin units el front popular, l’institucional i l’exterior”, reflexionava Paluzie, que creu que ara “no estan alineats” i que “n’hi ha un que ha de pressionar fins que ho estiguin”.

L’entitat, en tot cas, no es marca objectius i admet implícitament que aquesta vegada els actes no tenen les bestials pretensions assolides en anys anteriors. “Tornem als orígens per la Diada, al centre de Barcelona, on hi ha tots els símbols del 1714, i a l’esperit de la Diada del 2012”, resumia Paluzie. Es convocarà, així, una manifestació clàssica en moviment la tarda de l’11 de setembre, sense performances ni altres artificis –si bé no hi faltarà marxandatge propi, que ajuda a finançar l’entitat–, que recorda en certa manera la primera de les gegantines mobilitzacions de l’última dècada, que va significar el punt d’inflexió per a l’esclat del procés sobiranista. De fet, el recorregut serà similar al de nou anys enrere, tot i que aquell cop la capçalera no es va poder ni moure de la multitud que hi havia, que va superar totes les expectatives. Començarà, així, al carrer Pau Claris amb plaça Urquinaona, baixarà per la Via Laietana –per davant de la comissaria de la Policía Nacional, on no es descarta alguna acció específica, si bé Paluzie recordava que la seva estratègia sempre és l’estricta no-violència–, girarà per Marquès de l’Argentera i s’endinsarà al parc de la Ciutadella per acabar ben a prop del Parlament. Allà hi haurà discursos de la mateixa ANC i de les entitats que hi donen suport, Òmnium Cultural –que completarà la jornada amb la tradicional Festa per la Llibertat al passeig Lluís Companys– i l’AMI, que vol recuperar protagonisme i farà una crida al món local perquè “faci d’altaveu” i afavoreixi una “participació massiva”, segons exposava ahir el seu president, Jordi Gaseni. “Ha de ser una altra demostració de força i capacitat de mobilització, segur que tornarà a ser un èxit històric... Mai renunciarem a mobilitzar-nos”, animava també Montse Ortiz, vocal d’Òmnium.

Falta concretar l’1-O

A falta de concretar com seran els actes de l’1 al 3 d’octubre –Paluzie admetia que estan valorant diverses opcions i que no faran cap presentació fins a final de juliol–, l’ANC té clar que seran també al carrer, i possiblement més repartits. En aquest cas, serviran per homenatjar els més de 3.300 represaliats per l’Estat, la majoria per accions del mateix 1-O o de mobilitzacions posteriors commemoratives o en protesta contra la sentència del Suprem. També tindran, segons Paluzie, “un component de Països Catalans”, ja que faran especial referència a la Catalunya del Nord, des d’on va arribar un suport vital per poder celebrar l’1-O.

Al llarg de l’estiu, les assemblees territorials de l’ANC recuperaran activitats arreu del país que ja havien celebrat en anys anteriors per escalfar motors, com ara xerrades, murals, concentracions, macroestelades o caminades populars. “Cal activar els fronts popular, institucional i exterior”, insistia el coordinador de comunicació, Adrià Alsina, que admetia que ha estat un any “molt difícil” per la Covid. “Ara tot indica que, gràcies a la vacunació, podem tornar-nos a plantejar prendre el carrer, així que volem fer una gran campanya d’estiu”, concloïa.

Al centre de la reivindicació sempre hi ha la lluita per la independència com a objectiu polític
Elisenda Paluzie
presidenta de l’anc
Hi donarem tot el suport. Tornarem a pressionar polítics i institucions perquè escoltin la ciutadania
Montse Ortiz
vocal d’òmnium cultural
L’AMI vol ser-hi i hi serà per la Diada i l’1-O, per l’esperit d’unitat que suposen. El món local és una peça clau
Jordi Gaseni
president de l’ami

Es desmarca del diàleg i no té decidit entrar en l’Acord

Tot i que la setmana següent a la Diada es reprendrà la taula de diàleg entre governs, i que el president Aragonès ha fet en els últims dies crides fins i tot a la mobilització per anar-hi a defensar amb més força l’amnistia i l’autodeterminació, Paluzie va desvincular ahir d’aquestes reivindicacions de les mobilitzacions que lidera l’ANC per la Diada i l’1-O. “No estan centrades en això, l’objectiu és la independència”, deixava clar. Adrià Alsina, de fet, remarcava que la “idea base” del clam de l’ANC serà “remarcar que la independència és un acte unilateral per la seva pròpia naturalesa”, com va quedar clar en el congrés d’independències unilaterals que va convocar al maig, del qual ara farà tríptics amb les conclusions. A més d’unilateral, l’entitat pretén transmetre el missatge que la independència “és necessària, i és possible”, deia Paluzie.

L’ANC no ha concretat encara la data de la reunió prevista la setmana que ve amb Aragonès, en què el president vol posar fil a l’agulla a un front comú reflectit en l’Acord Nacional per l’Amnistia i l’Autodeterminació. Paluzie no hi va garantir el suport de l’ANC, ja que no veu possible que l’Estat accepti mai “un referèndum binari” sobre la independència. “Quan se’ns presenti la naturalesa de l’acord, decidirem sobiranament la nostra participació”, tancava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Brussel·les expedienta Espanya per la presumpció d’innocència

barcelona
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona