Política

La CUP combatrà al carrer la política de “peix al cove”

Unes 15.000 persones es manifesten en la marxa de l’esquerra independentista

Avisa ERC i Junts que “s’acaba la paciència” i que no permetrà una governabilitat tranquil·la amb l’Estat

“Independència, socialisme i feminisme”, aquest va ser un dels lemes més corejats i reivindicats en la manifestació organitzada per l’esquerra independentista que a les set de la tarda sortia de la plaça d’Urquinaona. La marxa estava convocada per les organitzacions CUP, Arran, Alerta Solidària, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Endavant i la Coordinadora Obrera Sindical (COS), sota el lema “La lluita és l’únic camí”.

Un missatge que interpel·lava directament a Junts i ERC i a la taula de diàleg amb el govern espanyol. “La paciència s’ha acabat; independència o submissió”, els cridaven els manifestants, que, segons els organitzadors, van arribar a ser 15.000. A totes les parts se’ls advertia que la política de peix al cove s’ha acabat i que polítiques que emparin projectes com el de l’aeroport o uns jocs olímpics d’hivern seran contestades amb més mobilització al carrer com la que es prepara per al dia 19 de setembre. Els cartells en contra de l’ampliació de l’aeroport del Prat van ser presents al llarg del recorregut, alguns dels quals eren repartits per alguns diputats de la CUP.

El malestar amb les relacions entre els dos governs, el català i l’espanyol, es va fer visible en un moment de la manifestació ja entrant al passeig de Lluís Companys, quan un grup de manifestants van cremar una fotografia de grans dimensions on apareixien el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president espanyol, Pedro Sánchez. També hi va haver una encesa de banderes espanyoles i europees al llarg del recorregut, des d’Urquinaona a la ronda de Sant Pere i fins a Arc de Triomf per acabar a la plaça comercial del Born, on es van fer les intervencions polítiques. Abans, però, un vídeo tornava a denunciar les velles polítiques que Junts i ERC han rescatat per negociar ara noves compensacions amb el govern espanyol.

La majoria de discursos van ser crítics amb els governs de Catalunya, el País Valencià i les Balears i la “repressió” exercida sobre el col·lectiu independentista i d’esquerres. També es van reivindicar les protestes que van tenir com a epicentre la plaça d’Urquinaona contra sentències com la del referèndum de l’1 d’octubre del 2017 o l’empresonament del raper lleidatà Pablo Hasél. Així mateix, van carregar contra la taula de diàleg entre la Generalitat i el govern espanyol que s’ha de reunir properament. La major part de la manifestació va transcórrer sense incidents mentre activistes cridaven consignes feministes i anticapitalistes des de la capçalera on es trobava l’activista Marcel Vivet, condemnat a cinc anys de presó per la manifestació Holi contra Jusapol el 2018. Vivet es va negar la vigília de la Diada a recollir la medalla d’Honor del Parlament.

Abans d’iniciar la marxa, el portaveu del secretariat nacional de la CUP, Edgar Fernández, ja va fer una crida a la mobilització i l’organització popular per dir-li a l’executiu de Junts i ERC “que no se’n sortirà si pretén una estabilitat i governabilitat normal i tranquil·la” com passava fa vint anys a Catalunya. L’oposició a l’ampliació de l’aeroport “és un exemple” del que ha de passar en el nou curs polític, va augurar Fernández. La CUP porta mesos criticant que s’està vulnerant l’acord signat amb ERC i ahir es reiterava que en l’inici del nou curs polític es manté la mateixa actitud, “ni política de confrontació amb l’Estat ni polítiques per garantir els drets socials”, assenyalava. Fernández admetia que, si bé cal diàleg, el que es portarà a terme entre els dos governs no reconeixerà ni l’autodeterminació i no es negociarà la independència. “Tenim necessitat de negociar com fem efectiu el dret a l’autodeterminació i l’amnistia i no pas la governabilitat del país”, apuntava. Un cop més, la CUP anunciava ahir que se situa fora de la negociació del pressupost amb el govern català si es mantenen les polítiques actuals i s’obvia l’acord d’investidura.

LES FRASES

El govern no tindrà èxit si el que pretén és una governabilitat estable, normal i tranquil·la com passava a Catalunya fa vint anys
Iniciem curs i no hi ha ni política de confrontació amb l’Estat ni polítiques per garantir drets socials
Edgar Fernández
secretariat nacional de la CUP


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia